Merkezi turizm bölgesi müjdesi

Terörün zarar verdiği Dört Ayaklı Minare ve iki caminin açılışı yapıldı. Turizm Bakanı Ersoy: "6 turizm konsantrasyon bölgesi sayısını 6'den 7'ye çıkarıyoruz. Güneydoğu'ya Diyarbakır merkezli turizm konsantrasyonu kuruyoruz. Bölge halkına müjdelemek istiyorum"

Merkezi turizm bölgesi müjdesi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lıların 3 yıl önce gerçekleştirdiği saldırılarda tahrip olan Dört Ayaklı Minare, Şeyh Matar Camisi, Parlı Sefa Camisi ve Medresesi Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan restorasyonun ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katıldığı törenle açıldı. Bakan Ersoy "Hem devletin hem de Diyarbakır halkının üstün çabalarıyla terör burada son buldu" dedi.

Bakan Ersoy, tarihi İçkale ziyareti sırasında konuştu. Ersoy, Diyarbakır'a ilk kez geldiğini, duyduklarının ne kadar yetersiz olduğunu kenti görünce anladığını belirterek, "Proje kapsamında 6 turizm konsantrasyon bölgesi yaratıyoruz. Diyarbakır merkezli Güneydoğu'da bir bölge daha oluşturmamız konusunda ikna oldum ve sayıyı 7'ye çıkarıyoruz. Diyarbakır ve Güneydoğu halkına müjdelemek istiyorum." diye konuştu.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün sabah havayoluyla Diyarbakır'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy ilk olarak, beraberinde Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri ile İl Başkanı, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ile merkez Sur ilçesinde PKK mensuplarının saldırısı sonucu zarar gören ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu yapılan Şeyh Matar Camisi'nde cuma namazı kıldı.

ŞEYH MATAR CAMİİ'NDE CUMA NAMAZI

Cami önünde sergilenen, terör saldırısında tahrip olan kültürel varlıklarının restorasyon öncesi ve sonrasına ait fotoğrafları inceleyen Bakan Ersoy ve beraberindekiler, daha sonra Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyonu gerçekleştirilen Şeyh Matar Camisi, Dört Ayaklı Minare ile Parlı Sefa Camisi ve Medresesi'nin açılış törenine katıldı.

TERÖR DİYARBAKIR'DA SON BULMUŞTUR

Dört Ayaklı Minare önünde düzenlenen törende konuşan Ersoy, Diyarbakır'da çok sıcak duygularla karşılandıklarını, kutsal ve mübarek bir günde, mübarek bir meydanda Anadolu'da tek olma özelliği taşıyan Dört Ayaklı Minare'nin önünde bulunduklarını belirtti. Dört Ayaklı Minare'ye ilişkin, "Dinimizin 4 mezhebini de temsil ediyor." diyen Ersoy, 2015 yılında Sur'da yaşanan terör saldırılarına değindi.

DÖRT AYAKLI MİNARE'NİN RESTORASYONU

Ersoy, bu saldırılarda Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin hayatını kaybettiğini, iki polis memurunun şehit düştüğünü anımsatarak, onları rahmetle andıklarını dile getirdi. "Sonrasında hem devletin hem de Diyarbakır halkının üstün çabalarıyla terör burada son buldu. Bu aslında sizlerin çabası. Devletin sizler olmasa tek başına bir şey yapması mümkün değil." ifadelerini kullanan Ersoy, vatandaşları bu bakımdan tebrik ettiğini aktardı.

Ersoy, terör saldırıları sonucu 19 eserin ciddi manada zarar gördüğüne işaret ederek, restorasyonu tamamlanan vakıf ve kültür varlıklarının açılışını gerçekleştirmenin kendisine nasip olduğunu, bu vesile ile kentte bulunmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti.

ECDADIN BİZE İMANET ETTİĞİ ESERLER

Vali Güzeloğlu ise ecdadın emaneti olan bu vakıf eserini ihya etmek, terör örgütünün ihaneti sonrasında inşa etmek, miras kalanı gelecek nesillere aktarabilmek adına bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, ülkenin her köşesinde olduğu gibi Diyarbakır'da da büyük bir hamle ve heyecan içerisinde olduklarını aktardı.

Milletin emaneti olan bütün yapıları yine millete kazandırmak adına bir heyecan yaşadıklarını dile getiren Güzeloğlu, terör örgütünün imha, devletin ise ihya ettiğini vurguladı. Güzeloğlu, çok kısa bir zamanda PKK ve uzantılarının ihanetinin ardından böylesi büyük çalışmayla bu eserleri kazandıranlara teşekkür etti.

Vakıflar Genel Müdürü Ertem de terörden zarar gören eserlere hemen müdahale ettiklerini, bu doğrultuda projelendirme ve restorasyon çalışmalarını yaptıklarını belirtti.  Konuşmaların ardından Bakan Ersoy ve beraberindekiler açılışı yapılan eserlerden Parlı Sefa Camisi ve Medresesini ziyaret etti.

BAKAN İÇKALE'DE GÖRÜŞME YAPTI

Bakan Ersoy, Diyarbakır'daki temasları kapsamında merkez Sur ilçesindeki tarihi İçkale'de Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nu makamında ziyaret etti.  Ersoy, Diyarbakır'a ilk kez geldiğini, duyduklarının ne kadar yetersiz olduğunu kenti görünce anladığını belirtti. Turizmde yılbaşından itibaren yeni bir oluşuma geçeceklerini anlatan Ersoy, alt yapı ile yasal zeminini hazırlamaya çalıştıklarını bildirdi.

DİYARBAKIR MERKEZLİ TURİZM BÖLGESİ

Önümüzdeki aylarda oluşuma ilişkin kamuoyuna bilgi vereceklerini vurgulayan Ersoy, "Yılbaşından sonra da bu oluşumu yavaş yavaş hayata geçirmeye başlayacağız. Proje kapsamında 6 turizm konsantrasyon bölgesi yaratıyoruz. Bugün Diyarbakır'da gördüklerimden sonra 6 bölge sayısını 7'ye çıkarmamız gerekiyor. Diyarbakır merkezli Güneydoğu'da bir bölge daha oluşturmamız konusunda ikna oldum. Program kapsamına alacağız, bu durumu. Diyarbakır ve Güneydoğu halkına müjdelemek istiyorum. Program kapsamında kenti hem tanıtım hem de yatırım öncelikli bölgeler arasına sokacağız." diye konuştu.

Vali Güzeloğlu da Diyarbakır'ın, teröre rağmen toplumun tüm kesimi ile devletin kararlı tutumuyla terörün etkilerini yok eden huzur ve güvenin her alanda hissedildiği bir şehir haline geldiğini anlattı.

Huzur ve güven ortamında artık ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmek, ertelenen yatırımları Diyarbakır ile buluşturmak amacında olduklarını anlatan Güzeloğlu,  turizmin hem ülke hem de ilin geleceğinde çok önemli rolü ve belirleyici bir etkisi olduğuna inandıklarını kaydetti.

YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜREN TURİST HAREKETLİLİĞİ

Başlatılan çalışmalarda çok önemli bir aşama içerisinde bulunduklarını belirten Güzeloğlu, şunları söyledi: "Bugün bizim yüzümüzü güldüren turist hareketliliğinin çok öteye çıkacağına dair inancımızı pekiştirmek istiyorum. Bugün itibarıyla önümüzdeki dönemde otellerimizde, turisttik bölgede yüzde yüze yakın bir doluluk oranımız var. Diyarbakır artık tanınması, görülmesi ve geçmişten kalan yanlış algıların dışında gerçeğiyle bilinmesi gereken bir şehirdir."

BAKAN ERSOY ZERZEVAN KALESİNDE

Bakan Ersoy, Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında bulunan, Roma İmparatorluğu döneminde "askeri yerleşim" merkezi olarak kullanılan Zerzevan Kalesi'nde, bakanlığının koordinesinde 2014'te başlatılan kazı çalışmalarını inceledi.

Kazı ekibi başkanı Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Coşkun, Bakan Ersoy'a kaledeki çalışmalar ve kazılarda gün yüzüne çıkarılan Mithras Tapınağı'yla ilgili bilgi verdi. Kalede fotoğraf çekilen Ersoy'a Zerzevan Kalesi'nin yer aldığı tablo hediye edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz