Mukabeleyle şenlendi!

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi camilerde vatandaşlar, ramazan ayının gelmesiyle 14 asırdan bu yana uygulanan mukabele geleneğini devam ettiriyor.

Mukabeleyle şenlendi!

 Ramazan ayının gelmesiyle Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi camilerde vatandaşlar, 14 asırdan bu yana uygulanan mukabele geleneğini sürdürüyor.

Sur'da vatandaşlar, tarihi Ulu Cami, Hz. Süleyman Cami ve Nebi Camisi'nde mukabele halkalarına akın etti.

Öğle namazının ardından tarihi camilerde başlayan mukabele halkalarına yoğun şekilde katılan Diyarbakırlılar, yediden yetmişe Kur'an-ı Kerim okumanın huzurunu yaşıyor.

Nebi Cami İmam Hatibi Ömer İleri, mukabelenin karşılıklı okuma anlamına geldiğini ve ramazanın sünnetlerinden olduğunu söyledi.

Mukabele halkalarıyla şenlendi

İleri, "Peygamber Efendimiz her ramazan Hazreti Cibril ile mukabele yapardı. Yani Peygamber Efendimiz Hazreti Cibril'e her ramazan Kur'an-ı Kerim'i okuyordu. O da dinliyordu. Müslüman kardeşlerimiz yoğun bir şekilde mukabeleye katılıyorlar. Mukabele toplumu kaynaştırıyor. İnsanlar kardeşçesine bir şekilde bir araya geliyor. Birlik, beraberlik, huzur içerisinde halkayı oluşturuyorlar." dedi.

Kur'an-ı Kerim'in sadece ölülere okunmaması gerektiğini kaydeden İleri, Kur'an-ı Kerim'in manasının bilerek okunmasının önemli olduğuna işaret etti.

İslam aleminin içinde bulunduğu durumun Kur'an-ı Kerim'i anlamamasından kaynaklandığını vurgulayan İleri, "İslam aleminin tümünde annelerin ve yetimlerin gözyaşları arşı, alayı titretiyor adeta. Bizim Kur'an-ı Kerim'e dönmemiz lazım. Hazreti Peygamber'in hayatını tekrardan iyi öğrenip hayatımıza tatbik edersek o zaman bu durumlardan kurtuluruz." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz