Görüş Bildir

'Naylon aşkı öldürür

Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Kimya bölümü, Radyo-Televizyon ve Sinema bölümü işbirliğiyle düzenlenen “Naylon Aşkı Öldürür” adlı konferansta, naylonların doğaya verdikleri zararlar anlatıldı.

'Naylon aşkı öldürür

DİYARBAKIR-Dicle Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Kimya bölümü, Radyo-Televizyon ve Sinema bölümü işbirliğiyle düzenlenen “Naylon Aşkı Öldürür” adlı konferans, Dicle Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Çevre Bilincini Geliştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamdi Temel tarafından verildi.

Dicle Üniversitesi kongre merkezinde düzenlenen konferansa Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Davut Karaaslan, öğretim üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Davut Karaaslan yaptığı açılış konuşmasında bulundukları yoğun tempoyla yeni açılacak bölümlerle günlerinin dolu dolu geçeceklerini belirterek, kulüp öğrencilerinden sürekli sosyal aktivite ve etkinlikler beklediklerini söyledi.

ZARARLAR SLAYTLA SUNULDU

Radyo ve Televizyon Bölümü öğrencilerinin hazırladıkları naylonların doğaya verdikleri zararları konu edinen bir slayt gösterimi sunuldu.

Prof. Dr. Hamdi Temel, bilimsel olan konularda halkımızın birçoğunun konu hakkında bilgi sahibi olmadığını ve bilinçlendirmek için verilen konferanslarla doğru yolda ilerlediklerini ifade etti. Naylon poşetin bir petrol türü olan polietilenden üretildiğini ve 1955 yılında Amerika ile günümüze kadar geldiğini belirten Temel, Türkiye’de de 1970 yılından sonra yaygın olarak kullanılmaya başlandığını vurguladı.

‘BİR LİTRE BENZİNE BENZER’

“Bin naylon poşeti bir litre benzin yakıyor. Yeryüzüne çıkan petrolün %4’ü plastik üretimi için kullanılıyor, bu poşet üretimi petrol ve doğalgaz gibi kaynakların azalmasına vesile oluyor” diyen Temel, insanların bedava diye aldığı poşetlerin diğer ürünlere vergi olarak yansıdığını ve yılda 5 milyon ton naylon poşet üretildiğini söyledi.

Dünyada plastik sanayisi sayısının hızla ilerlediğini ve Türkiye’de de plastik ürün ithalatının birçok üründe giderek arttığını belirten Temel, özellikle güneş ışınına maruz kalan yağ bidonları ve su şişelerinin klor gazı, kanserojen özellik taşıdığını ve sulara karışarak bedenimize girdiğini söyledi.

‘ABD VE AVRUPA’DA KAĞIT TORBA’

Çöplerden toplanarak hijyenik olmadan elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin gıda amaçlı kullanılmaması gerektiğini söyleyen Temel sözlerini şöyle sürdürdü; “Amerika ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kağıt torba kullanılıyor. Ülkelerin birçoğu da poşetleri yasaklama ve vergi yoluna gidiyor. Bizlerde birey olarak bez torba, file, kağıt poşet gibi ürünler kullanımını yaygınlaştıralım ve “Naylon poşete Hayır” sloganıyla poşetin zararlarını bilmeyenlere bildiklerimizi aktaralım.”

Konferansın ardından Dicle Üniversitesi Kültür Mutfağı Kulübü (DÜKM) öğrencilerinden Miraç can, stand-up gösterisi yaparken, “Naylon Aşkı Öldürür” konusunda küçük bir skeç düzenlendi. Program öğrencilerin seslendirdiği müzik dinletisiyle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi