Görüş Bildir

Ne din ne iman var

PKK'dan Midyat Emniyet Müdürlüğü'ne bombalı araçla intihar saldırısı düzenlendi, 2 polis şehit, 3 sivil öldü, 51 kişi de yaralandı. Şehit iki polisin kadın olduğu birinin de 6 hamile olduğu bildirildi

Ne din ne iman var

Mardin'in Midyat İlçesi'nde,  PKK'nın bomba yüklü minibüsle Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlediği intihar saldırısında iki kadın polis memuru polis şehit oldu, 3 sivil vatandaş yaşamını yitirdi, aralarında çocukların da bulunduğu 51 kişi yaralandı. Bomba yüklü araçla Emniyet Müdürlüğü'ne girmek isteyen, ancak polislerin ateş açması üzerine bunu başaramayan teröristin, demir korkuluk ve beton bariyerlerin önünde aracı infilak ettirdiği belirtildi.

PKK'lılar bu kez Mardin'in tarihi ve turistik ilçesi olan Midyat İlçesi'ni hedef aldı. Dün saat 11.15 sıralarında PKK'lılar bomba yüklü minibüsle ilçenin en merkezi yeri olan Cumhuriyet Bulvarı üzerinde bulunan İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına bomba yüklü minibüsle intihar saldırısı düzenledi.

İNTİHAR SALDIRISI DÜZENLENDİ

Emniyet Müdürlüğü binasının yanı sıra marketler, kamu binaları, işyerleri, evlerin bulunduğu ve vatandaşların yoğun olduğu Cumhuriyet Bulvarı üzerinde, önünde beton bloklar ve demir bariyerler bulunan İlçe Emniyet Müdürlüğü binası önüne bomba yüklü minibüsle gelen örgüt üyeleri, araçla içeriye girmek isteyince, durumundan şüphelenen bina girişindeki polisler araca ateş açtı. Bu sırada terörist, demir korkuluk ve bariyerlerin önünde bomba yüklü minibüsü infilak ettirdi ve ortalık bir anda savaş alanına döndü.

Saldırıyı gerçekleştiren örgüt üyeleri minibüsle birlikte parçalanırken, çıkan yangında Emniyet Müdürlüğü bahçesindeki araçlar da alev aldı. Saldırıda polis memuru Nefize Özsoy şehit olurken, Sivillerden Bekir Sayan, eşi Hayriye Sayan ile Fahrettin Ekinci hayatını kaybetti.

Aralarında polislerin, sivillerin, çocukların da bulunduğu 51 kişi  de yaralandı. Yaralılar arasında bulunan ve durumu ağır olan kadın polis memuru Şerife Özden Kalmış Midyat Devlet Hastanesi'nde doktorların yaptığı tüm müdahaleye rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Saldırıda şehit olan polislerinin 2'sinin de kadın olduğu açıklandı. Kalmış, Kastamonu nüfusuna kayıtlı.

Şehit olan polis memurlarından Nefize Özsoy'un polis memuru olan eşi de daha önce ilçede polis aracına düzenlenen saldırıda yaralandığı belirtildi.

Kilometrelerce uzaktan duyulan şiddetli patlamada Emniyet Müdürlüğü binası büyük hasar görürken, çevrede bulunan ev, iş yerleri, marketler de hasar gördü.  Saldırının ardından bölgeye çok sayıda ambulans ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulanslar ve vatandaşlar tarafından Midyat Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, itfaiye ekipleri alevlere müdahale ederek söndürdü.

Emniyet girişinde beton bloklar ve demir bariyerlerin bulunmaması halinde, facianın boyutunun daha da büyük olabileceği belirtildi.

HALK KAN VERMEK İÇİN HASTANEYE KOŞTU

İlçede patlama büyük paniğe neden olurken, vatandaşlar yaralıların bulunduğu Midyat Devlet Hastanesi'ne akın ederek, onların sağlık durumları hakkında bilgi almaya çalıştı. Bu sırada bazı vatandaşların da olası kan ihtiyacını karşı hastaneye gittikleri belirtildi. İçindeki doktorlar da acil olarak göreve çağrıldı. Durumu ağır olan yaralılar çevre il ve ilçelerdeki hastanelere sevk edildi.

Saldırının ardından polis ekiplerine takviye olarak jandarma da devreye girerek, stratejik yerlerde güvenlik önlemi aldı. Mardin il merkezinden de ilçeye takviye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

VATANDAŞLAR SALDIRIYI KINADI

Saldırıda yaralananlara kan vermek için Midyat Devlet Hastanesine gelen Abdülkadir Gümüş, patlamanın evde bulunduğu sırada olduğunu belirterek, hemen hastaneye koştuğunu söyledi.

Gümüş, "Bu ramazan ayında böyle bir saldırıyı kınıyoruz. Bu kan dursun, Allah bizi korusun. Milletimiz inşallah bir daha böyle bir acı yaşamaz." diye konuştu.

İlhan Akay da patlamada evde bulunduğunu anlatarak, "Ramazan ayında böyle bir patlama olduğu için şoktayız. 20 yıldır buradayız, böyle bir patlama görmedik. Bu, son olur inşallah." ifadelerini kullandı.

Abdulgani Göka da saldırının insanlığa ve Müslümanlığa sığmayacağını dile getirerek, saldırıyı vicdansızlık olarak nitelendirdi.

Göka, "İnsan olan böyle bir şey yapamaz. Böyle bir saldırı kabul edilemez. Terörü lanetliyoruz. Terörün dini, insanlığı yoktur. Kahrolsun terör." şeklinde konuştu.

HDP'Lİ TAN'A TEPKİ

PKK'lıların bomba yüklü araçla düzenlediği saldırının ardından ilçeye giden HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, olay yerinde inceleme yaptığı sırada bir grubun tepkisiyle karşılaştı. Öfkeli kalabalık, Tan'a, "Bunlar hep sizin yüzünüzden oldu. Biz sizi sorunu çözmek için gönderdik, daha çok insan ölsün diye değil. Allah PKK'ya destek verin belasını versin" diyerek yuhaladılar. Tepkiler üzerine Altan Tan, arabasına binerek bölgeden uzaklaşırken, bazı kişilerin araca tekme attığı görüldü. Tan, daha sonra bölgeden uzaklaştı.

3 GAZETECİ YARALANDI

Bu arada Midyat'ta Emniyet Müdürlüğü'ne düzenlenen saldırıyı takip etmek üzere Diyarbakır'dan ilçeye giden gazeteciler, olay yerinde görüntü ve fotoğraf alırken bir grubun saldırısına uğradı. Çeşitli ajanslara çalışan Mahmut Bozarslan, Sertaç Kayar ile Hatice Kamer, öfkeli grubun tekme tokatla saldırısında yaralı gazeteciler Midyat Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı.

Bu arada saldırıya uğrayan Emniyet Müdürlüğü binası önünde toplanan bir grup, görüntü ve fotoğraf almak isteyen gazetecilere sert tepki gösterip, çalışmaları engellendi. Sözlü ve fiziki tepkilere uğrayan gazeteciler bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

1 TON PATLAYICI YÜKLEYİP KARGO ARACI GÖRÜNTÜSÜ VERDİLER

Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bomba yüklü araçla PKK'lıların düzenlediği saldırının detayları da ortaya çıkmaya başladı.

Olay yerinde polis ekiplerinin yaptığı incelemede elde edilen ilk bilgilere göre infilak ettirilen minibüse yaklaşık 1 ton patlayıcı yüklendiği belirlendi. PKK'lıların bomba yüklü minibüs bir kargo firmasının amblemlerine de yapıştırarak kargo aracı görüntüsü verdiği, bu yöntemle Emniyet Müdürlüğü'nden içeriye girmeye çalıştığı ortaya çıktı.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Mardin Valiliği, Midyat İlçesi'nde PKK'lıların bomba yüklü araçla emniyete düzenlediği saldırıda 2 polisin şehit olduğunu, 3 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve güvenlik görevlisi ve sivil olmak üzere 51 kişinin de yaralandığını açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

"İlimiz Midyat İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına bugün saat 11.10 sıralarında bomba yüklü araçla terör saldırısı gerçekleştirilmiştir. Saldırı neticesinde 2 polis memurumuz şehit olmuş, 3 sivil vatandaşımız hayatını kaybetmiş, güvenlik görevlisi ve sivil olmak üzere 51 vatandaşımız yaralanmıştır. Yaralılara Midyat Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından 22 yaralı bölgedeki çeşitli hastanelere ileri tetkik ve tedavi için sevk edilmiştir. Olayın aydınlatılmasına yönelik çalışmalar ilgili birimlerimizce yürütülmektedir."

ŞEHİDİN ACI HABERİ

Şehit Özsoy'un eşi Cumhur Özsoy'a acı haber verildi.  Kırklareli Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesinde görevli şehit Özsoy'un eşi Cumhur Özsoy'a acı haberi meslektaşları verdi.  Acı haberi aldığı anda baygınlık geçiren Özsoy, ambulansla götürüldüğü Kırklareli Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.  Kırklareli Valisi Esengül Civelek, Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve polis memurları hastaneye giderek Özsoy'a başsağlığı dileğinde bulundu.

Özsoy çiftinin, 4 yaşında Elif adında bir kız çocuğu sahibi oldukları öğrenilirken, şehit polisin ailesinin ise Edirne'de yaşadığı bildirildi.  Öte yandan Cumhur Özsoy'un 2015 yılında Midyat'ta terör örgütünce uzun namlulu silahlarla düzenlenen saldırıda yaralandığı, daha sonra tedavisinin ardından Kırklareli Emniyet Müdürlüğünde göreve başladığı öğrenildi.

KALMIŞ'IN ACI HABERİ

Polis memuru Kalmış'ın baba ocağında yas var.  Beşkavaklar Mahallesi'nde ikamet eden şehit polis memuru 31 yaşındaki Şerife Özden Kalmış'ın babası İbrahim ve abisi İsmail Sütçü'nün evlerine giden Bolu İl Emniyet Müdürlüğünde görevli bir şube müdürü ve sağlık ekipleri, aileye acı haberi verdi. Şehitin ailesinin yaşadığı binanın balkonuna Türk bayrağı asıldı.

Şehit polis memurunun abisi İsmail Sütçü, gazetecilere teröre bir son vermek gerektiğini belirterek, "Her gün bir ocak sönüyor. Artık bıktık. Kardeşim şehit oldu. Yüksek bir mertebeye ulaştı." diye konuştu.

Sütçü, kardeşiyle uzun zamandır yüz yüze görüşemediğini de belirterek, "Telefonla görüşebiliyorduk. Midyat uzak olduğu için yüz yüze görüşemiyorduk. Orada görev yapmaya başlayalı 2 yıl oldu." dedi.

GÜL'ÜN YAKIN KORUMASI

Kardeşinin Mardin'e tayin olmadan önce Ankara'da görev yaptığını ifade eden Sütçü, "Daha önce Sayın Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde yakın korumasıydı. Şark görevi olarak oraya tayini çıktı. Eşi de polis, ikisi de Midyat’ta görev yapıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Sütçü, kardeşinin cenazesinin, memleketleri Kastamonu’nun Araç ilçesine bağlı Hisarcılar köyüne defnedileceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi