Neden düştü

Suriye'de muhaliflerin bulunduğu İdlib'i bombalamak için Lazkiye Üssü'nden havalanan Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait tek kişilik MİG 21 tipi savaş uçağının önceki akşam saatlerinde Hatay'a düşmesiyle ilgili soruşturma devam ediyor.

Neden düştü

Hatay'ın merkez Antakya İlçesi'ne bağlı Yaylacık Mahallesi kırsalındaki Amanos Dağı eteklerine düşen uçağın enkazının bulunduğu bölgeyi jandarma, güvenlik çemberine aldı. Suriye sınırını yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan enkazda, aralarında Rus uzmanların da bulunacağı uluslararası kaza kırım ekibinin inceleme yapacağı ve uçağın düşme nedeninin bu incelemede kesinleşeceği belirtildi.

Suriye savaş uçağının düşme nedeni olarak biri İdlib'deki muhaliflerin yerden açtığı ateşle isabet alması, diğeri ise yıldırım isabet etmesi olarak gösterildi. İdlib'deki muhalif kaynaklar uçağın yerden açtıkları ateşle isabet aldığını açıkladı. Suriye semalarında vurulan uçağın, 50 kilometre uzaklıktaki Antakya'ya kadar mesafe kat etmesi zayıf ihtimal olarak değerlendirildi.

Buna karşın Hatay ve çevresinde dün havanın gök gürültülü şiddetli yağışlı olması, uçağın yıldırım isabet etmesi sonucu düştüğü ihtimalini güçlendirdi. Uzmanlar, yıldırım isabet etmesiyle elektronik sistemleri devre dışı kalan uçağın, pilotun paraşütle atlamasının ardından bu kadar mesafeyi kat etmesinin normal olduğunu söyledi.

YARALI PİLOT UYUTULUYOR

Hatay'da önceki gün saat 18.30 sıralarında düşen Suriye savaş uçağın paraşütle atlayan pilotu Albay Mehmet Sufhan'a, bu sabaha karşı ulaşıldı. Jandarma Özel Harekat timleri, Altınözü İlçesi'ne bağlı Fatikli Mahallesi kırsalında önce parçalanan paraşütü buldu, saat 04.30'da da Pilot Albay Sufhan'ı, 500 metre uzaklıkta ve Suriye sınırına yaklaşık 6 kilometre uzaklıkta yaralı ve bitkin halde buldu.

Bilinci yerinde olan 56 yaşındaki Suriyeli Pilot Albay Mehmet Sufhan, önce Altınözü Jandarma Komutanlığı'na getirildi, buradan da ambulansla Hatay Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Belinde kırıklar olan ve omuriliği zedelenen Pilot Albay Sufhan, tedaviye alındı. Beyin Cerrahi Servisi'nde uyutulan Pilot Albay Sufhan'ın uyutulduğu ve ilerleyen saatlerde ameliyata alınacağı belirtildi.

"İDLİB KIRSALINI VURACAKTIM"

Düşen savaş uçağının pilotunu arama çalışmalarına da katılan mahalle muhtarı Gür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerinde paraşütle atlayan birini gördüklerini ve emniyet görevlilerine bilgi verdiklerini belirterek, gelen ekiplere de yardımcı olduklarını söyledi.

Önce paraşütün bulunduğunu anımsatan Gür, "Aramalar paraşütün bulunduğu bölgeye kaydırıldı. Akşam saatlerinde başlayan çalışmalar gece 02.30 sularında netice verdi ve pilot bulundu. Pilot, paraşütün bulunduğu yerden itibaren yaklaşık 500 metre mesafeye kadar yürümüş. Hafif yaralanmıştı. Hemen ambulansa konularak hastaneye kaldırıldı." ifadelerini kullandı.

Polis, jandarma ve halkın iş birliğiyle pilotu tarla yolunun kenarında otururken bulduklarını vurgulayan Gür, sosyal medyada yer alan pilotun darbedildiğine dair iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi.

PİLOT İADE EDİLECEK Mİ

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli düşen uçağın pilotuyla ilgili, "Olay daha çok taze, karar önümüzdeki günlerde verilecek." dedi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Hatay'a düşen savaş uçağının  pilotunun Suriye'ye iadesiyle ilgili, "İçinde bulunduğumuz an  itibarıyla pilotun tedavisi devam ediyor. Bütün olay netleştikten sonra buna  ilişkin karar da verilecek ama şu an olay çok taze. Hangi amaçla ve nasıl Türkiye  sınırlarına düştüğü uçağın, pilot da dahil atladığı, hangi görev ve faaliyet  çerçevesinde buralarda bulunduğu hususları bütün açıklığıyla ortaya çıktıktan,  netlik kazandırıldıktan sonra bununla ilgili karar da önümüzdeki günlerde  verilecek." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz