Görüş Bildir

Nerede İfade Özgürlüğü?

Diyarbakır'da Kürtçe şarkılar seslendiren ve "Çiyager" olarak tanınan şarkıcı Mehmet Karakuş, evinin önünde darbedildi.

Nerede İfade Özgürlüğü?

Alınan bilgiye göre, önceki gün bazı gazetelerde HDP'yi eleştiren açıklamaları bulunan Karakuş, sabah erken saatlerde Yenişehir ilçesi Toplu Konutlardaki evinin önünde bazı kişilerin saldırısına uğradı. Ağır yaralanan Karakuş, kaldırıldığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı.  İki kolu ve el bileğinde kırık bulunan Karakuş ameliyat edildi.

İKİ KOLU KIRILDI

Konuşmakta güçlük çeken Karakuş, ameliyatın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırıyı gerçekleştiren kişilerin HDP'li olduğunu söyleyerek, "Saldıran 6 kişinin içinde tanıdığım kişiler de vardı. Daha önce de bu kişilerden tehdit aldım" dedi.

SAVCILIK SORUŞTURMASI

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında verdiği demeçlerle gündeme gelen Karakuş'un ikameti önünde darp edilmesi olayına ilişkin 2016/3068 numarasıyla soruşturma başlatıldığı belirtildi. Olayı gerçekleştiren faillerin yakalanmasına yönelik çalışmanın devam ettiği bildirilen açıklamada, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna bilgi verileceği kaydedildi.

SALDIRIYA STK TEPKİSİ

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Başkanı Murat Koç, yaptığı açıklamada, Karakuş'a yönelik saldırının kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Müzisyen Mehmet Karakuş'un HDP ve PKK'yı eleştirmesinin ardından uğradığı saldırıyı kınamak ve lanetlemek gerekir" diyen Koç, Karakuş'un eski bir HDP'li olduğunu ifade etti.  Koç, "Karakuş'un HDP ve PKK ile ilgili düşüncelerini ifade etmesi birilerinin çok ağrına gitmiş olmalı ki kendilerine karşı düşünce ve fikir planında geliştirecekleri cevapları olmadıkları için şiddete başvurarak gerçek yüzlerini ortaya koymuşlardır. Her fırsatta düşünce ve ifade özgürlüğünden dem vuran kesimlerin, kendilerini eleştirildiğinde iftiraya, hakarete ve muhatabı zayıf gördüklerinde şiddete başvurmaları yabancı olduğumuz bir konu değil" ifadelerini kullandı.

Koç, baskı ve şiddetin yıllardır bölgenin kaderi olduğunu belirterek,  "Bu bölgede örgüt hakkında konuşmak, onu eleştirmek, hatalarını ortaya koymak hiç de öyle kolay değil. Çünkü bu örgüt baskı ve zorla toplumu suskunluğa itmekte ve kendisini sorumsuz kılmaya çalışmaktadır. Karakuş'a yapılan tek başına kaba şiddetle ifade edilemez. Bunun adı apaçık despotluktur" dedi.

Karakuş'a saldırıdan duydukları üzüntüyü dile getiren Koç, bu tür saldırıların tekrarlanmaması için gereken tedbirlerin alınmasını istediklerini aktardı.

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, saldırının şarkıcıya yapılmasının ayrı bir üzüntü nedeni olduğunu belirterek, "Özellikle bu sıkıntılı günlerde demokratik şekilde herkesin birbirine saygı göstermesi gerekir. Çiyager'e geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu tür olayların yaşanmamasını ve çatışma zeminin biran önce son bulmasını temenni ediyoruz" dedi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYORLAR

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Yunus Memiş, herkesin düşüncelerini özgür iradesiyle ifade etmesi gerektiğini vurguladı.

"1990'lı yıllarda devletin ceberrut yüzünden rahatsız olanlar bugün aynısını kendileri yapıyorlar. Bir yandan barıştan bahsediyor diğer taraftan ifade özgürlüğünü kısıtlıyorlar. Bu PKK'nın barıştan ne kadar uzak olduğunu göstermiştir" ifadelerini kullanan Memiş, şarkıcı Karakuş'a yapılan saldırıyı kınadı.

Memiş, "Karakuş yapılan yanlışları röportajında cesaretle dile getirmiştir. Sonrasında evinin önünde darbedilmesi son derece üzücü. Bu tarz eylemlerde bulunanları lanetliyoruz" şeklinde konuştu.

Bu saldırılarla kimsenin susturulamayacağını aktaran Memiş, insanların özgürlüğüne engel olunmasına karşı olduklarını ifade etti. Memiş, bu konuda HDP'lilerle saldırıda bulunanlardan açıklama beklediklerini belirterek, "Örgüt de bu konuya açıklık getirmelidir ki zaten örgütün daha önce bu tür tarzda eylemlerde bulunduğu herkes tarafından biliniyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi