Niyet bozukluğu var!

Çevre ve Şehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Sur Belediye Başkan Vekili Kaymakam Bilal Özkan ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal ile terörden zarar gören bölgelerin yeniden imar ve ihyası kapsamında Başbakan Binali Yıldırım'ın açılışını gerçekleştirdiği Sur ilçesinde inşa edilen konutlar ile Dicle Vadisi Projesi 1. etapta incelemelerde bulundu. Özhaseki, Sur ilçesinde hiç kimsenin istemediği bir olay zincirinden sonra ilçeyi imar etmeye gayret gösterdiklerini söyledi. Birçok söylenti, algı operasyonu ve yalanlara rağmen sözlerinde durduklarına dikkati çeken Özhaseki, şöyle konuştu: "İlk gün ne dediysek onu yapmaya gayret ediyoruz. İlk günlerde buraların yıkılıp zenginlere peşkeş çekileceği, alışveriş merkezlerinin yapılacağı ve TOKİ'nin yüksek katlı binalara yapılacağını iddia ettiler. Bugün gelinen noktada herkes ilk gün ne söylediysek bunların yerine getirildiğini görüyor. Planlama bizim için çok önemlidir. Planlama üzerinde çalışıyoruz, kurullardan geçmeyen hiçbir şeyi uygulamaya koymuyoruz."

Niyet bozukluğu var!

Diyarbakır'da bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki merkez Sur ilçesinde yapımı devam eden konutları inceleyerek, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Sur Belediye Başkan Vekili Kaymakam Bilal Özkan ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Dara Akar'ın eşlik ettiği Bakan Özhaseki, incelemelerin ardından gazeteciler açıklamalarda bulundu. Özhaseki, "Hiç istemediğimiz, hiç kimsenin hoşlanmadığı bir olay zincirinden sonra, yavaş yavaş her tarafı imar ve ihya etmeye gayret ediyoruz. Sur'da yaşanan bu kötülüklerden sonra, burada yapacağımız her şey koruma amaçlı imar planına uygun olarak devam edecek şekildedir. Bir çok söylentiye, algı operasyonlarına, yalanlara rağmen biz sözümüzde duruyoruz. İlk gün ne dediysek, bunu yapmaya gayret ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktada herkes şunu görüyor ki; ilk gün ne söylediysek onları yerine getiriyoruz" dedi.

SOKAK DÜZENLEMESİ

Sokak düzenleme çalışmasının devam ettiğini, tarihi iç kalenin tamamlandıktan sonra binlerce insanın ziyaretine uğradığını vurgulayan Bakan Özhaseki, "İkinci etapta Gazi Caddesi'nin tamamı, sonra Melikahmet'in tamamı o hale gelecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de o bölgede sokağı baştan sona yenileyecek. Mobilyadan, aydınlatmaya kadar, ne kadar keyifli peyzaj varsa hepsini getirip Sur'a bir hediye olarak İstanbul Büyükşehir Belediyemiz yapacak. Sonra Yeraltı çarşısındaki esnafla anlaşabilirsek, istimlak edip Ulu Camii'yi açığa çıkarmaya çalışacağız. Bir kaç basamakla iniliyor ve camiyi gölgeleyen bir ortam var" diye konuştu.

ESKİ MİMARİYE UYGUN

Yapımı devam eden konutların Diyarbakır'ın eski mimarisine uygun olarak yapıldığını ifade eden Bakan Özhaseki, "Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yıllardır süren istimlak davaları vardı, onlar bitti. Boşaltmaya gayret ediyoruz. Boşalttıktan sonra yine yapacağız. Oradan gelen sakinlerle sohbet ettik. İsteyen parasını alır gider, parayı istemiyorsa mahkemeye gider, bilirkişiler gelir. Oradaki toprak fiyatı, yıkılan evinin fiyatı eğer arttırılıyorsa onları da veririz. Ama oradaki vatandaşlarımızın bir kısmı yapılacak evlerden istiyorlar. Birinci tercih kendilerinin. Onların rahat ödeyebileceği bir şekile getirip, onlara birinci tercih olarak sunacağız. İnsanların orada yaşamasını istiyoruz. O mahalleler yaşayan mahalleler olsun diye gayret ediyoruz" diye konuştu.

DİCLE VADİ PROJESİ

Dicle Vadisi projesinde 320 dönümlük arazide çalıştıklarına değinen Bakan Özhaseki, şunları söyledi: "Burada 320 dönümlük arazide çalıştık. Ama bu oran 1 milyon metrekareyi geçecek. 2'nci, 3'ncü etapları gelecek. Bu kadar büyük nimetler içerisinde olan bir şehir niye bu haldedir. Emin olun ben çok üzülüyorum. 25 yıl belediye başkanlığı yapmış  birisiyim, suyun, arazinin, toprağın kıymetini biliyorum. Şu mevsim avantajlarının ne olduğunu çok iyi biliyorum, bütün bunlar bir araya geldiğinde Güneydoğu'nun incisi yıldızı Diyarbakır'da niye acaba bu işler zamanında yapılmazdı, niye Dicle vadisi projesi ortaya çıkmazdı, niye burada şu kötülüklere mani olunmazdı merak ediyorum. Demek ki bu iş niyet zihniyet meselesi, eğer niyet olursa, hizmet olursa bir çok kötülükler engellenir. Bir çok iyiliklerede kapı açılır. Zamanında sadece örgüte yardım sağlamak, lojistik destek sağlamak, üs haline getirebilmek için elinizdeki mali maddi imkanların hepsini örgütün emrine  verebilmek için çırpınırsanız, işte niyet bozukluğu orada başlar, vatandaşa hizmet kalır ve bu işlerde yapılmaz.  Ama bir kötülük yaşandı, Allah bir daha göstermesin hem Diyarbakır'ımıza, hem başka şehirlerimize bunu bir fırsata dönüştürmenin gayreti içerisindeyiz. O fırsatta millete bir fırsat, millete bir zenginlik, iyilik yoksa hiç kimsenin burada ne evi var. Ne de kimsenin burada herhangi bir mali beklentisi var."

KIRKLAR DAĞI'NDAKİ BİNALAR ÇİRKİN

Kırklar Dağı üzerine yapılan konutları da "çirkin yapı" olarak nitelendiren Bakan Özhaseki, "O kadar boş alan var, imara açılacak yer varken çevrede ama gel bütün insanların kutsal bildiği bir yere siz kötü bina yığınlarını yapacaksınız. Hukuki sürecini takip ediyorum. Doğrusu oranın yıkılması, asli haline dönüşmesi ve o tarihteki türkülere konu olmuş haline yeniden dönmesi, en doğrusu. Oranın bir an önce temizlenmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki ve beraberindekiler daha sonra on gözlü köprü yanında yapılan Dicle Vadisi projesi kapsamında yapılan camiyi de gezerek incelemelerde bulundu.  Dicle Vadisi Rekreasyon ve Peyzaj Düzenlemesi Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların tamamlanan ilk etabını inceleyen Özhaseki, burada sanatçı Bedri Ayseli'nin seslendirdiği "Suzan Suzi" şarkısına eşlik etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz