Görüş Bildir

O esnaflar konuştu

Sur gezisi sırasında HDP ve DBP'lilerden oluşan Milletvekili ve Belediye Başkanı heyetine, tepki gösterip, yuhlayan Esnaflar konuştu; "Evimizi virane ettiler. bir de gelip propoganda yapıyorlar. Onları istemiyoruz"

O esnaflar konuştu

Muhammet YILDIZ / M. Can TUNÇ

Önceki gün HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu, HDP ve DBP İl Örgütünden oluşan heyetin, Sur ilçesinde esnaf ve yıkılan mahallelerdeki gezileri sırasında, tepki gösterip, kendilerini yuhlayan Esnaf ve vatandaşlardan bazıları, Söz Haber'e konuştu.

Tepkilerini demokratik bir şekilde dile getirdiklerini söyleyen Saraykapı Esnaflarından Yakup Boğulgani, "Bunlar hangi yüzle gelip, bizimle görüşüyorlar. Evimiz, işyerimiz, malımız, mülkümüz yakılırken. Terör şehre gelirken, yanımızda değillerdi. Gittiler, hendek ve barikatın arkasına sığındılar. Şimdi herşey yakılıp yıkılmış, gelip propoganda yapıyorlar, sözde dertlerimizi dinliyorlar. Onları burada istemiyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Seyit Ali Başar ise, 6 aydır kapılarını çalmayanların, hendek ve barikata sahip çıkanların bugün gelip "sorunlarınızı dinlemek için geldik" demelerinin riyakarlık olduğunu söyledi. Başar, "Propaganda yaptılar. AKP’nin bilmem neleri falan diye küfür ediyorlar. Bizde tepkimizi önce yuhalayarak sonra da onlardan karşı gelen AKP’nin bilmiyorum neleri diyerekten o hiddetle bizde tepkimizi gösterdik. Devletin polisine laf atıyorlar sonra da gidip arkasında sığınan insanlardır." dedi.

DESTEK KREDİ İSTİYORLAR

Yaşanan çatışmalar ve terör olayları esnafı iflasın eşiğine getirdi. Kredi borçlarını ve kiralarını ödeyemeyen esnaflar, devletten destek istedi. Yasağın kısmen kaldırıldığı andan itibaren yaralarını kendi imkânlarıyla sarmaya çalıştıklarını belirterek, iş yapamamaktan dert yakınan Sur esnafı “Eğer Devlet bize yardım etmez ise hepimiz iflas edeceğiz" diye tepki verdi.

Önceki gün HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın da aralarında bulunduğu, HDP ve DBP İl Örgütünden oluşan heyetin, Sur ilçesinde esnaf ve yıkılan mahallelerdeki gezileri sırasında, tepki gösterip, kendilerini yuhlayan Esnaf ve vatandaşlardan bazıları, Söz Haber'e konuştu.

Tepki gösteren esnafların içerisinde bulunan ve uzun yıllardır Saraykapı semtinde esnaflık yaptığını söyleyen Yakup Boğulgani, HDP ve DBP'lilerin hangi yüzle esnafları sormaya geldiklerini sorgulayarak konuştu. Boğulgani şöyle dedi “ Malumunuz 5 aydır Sur içerisinde çatışmalar vardı, terör operasyonları vardı. Şimdi biz bu terör operasyonlardan, sokağa çıkma yasaklarından dolayı evlerimiz de bulunamadık sokaklarda perişan olduk. Komşularımızda, akrabalarımızda dışarılarda kaldı bu süreçte ben bile eşimi, çocuğumu 6 ay boyunca ayrı kaldım. İşte bu yüzden biz çok mağdur olduk."

BİZE HAKARET ETTİLER

HDP’lilerin kendilerine hakaret ve küfür ettiklerini belirten Boğulgani, şöyle konuştu. "HDP milletvekili İdris Baluken, sözde Sur halkını ziyarete geldi. Ama hangi yüzle geldiğini bizde anlamış değiliz. 5-6 aydır yaşanan çatışmalardan dolayı hiçbir gün gelip bizleri ziyaret etmediler, ne yaşadınız gelip söylemediler. Her şey virane olmuş, bitmiş. Operasyonlar bitmiş, her taraf açılmış, herkes düzenini kurmaya çalışıyor. Onlar da hiçbir şey olmamış gibi, büyük bir pişkinlikle de gelip halkı ziyaret ediyorlar. Sanki bu tahribatları onlar yapmamışlar, onlar sebep olmamışlar. Bir de halka böyle boş laflar kullanarak gittiler. Biz dün en doğal hakkımız gibi onların dilinde demokratik dilde tepkimizi gösterdik. Bir ağabeyimiz alkış çaldı yani dedi helal olsun size siz 5 aydır buradasınız bir gün gelmediniz sanki hiçbir şey olmamış gibi gelip esnafı ziyaret demesiyle onlardan biri bize hakaret etti.

BİZE HAKARET ETTİLER

AKP'nin bilmem neleri diye.. Eğer bunu demeselerdi, zaten biz en başta oturuyorduk ses etmek istemedik. Bunu dediklerinden sonra bizde kalkıp tepkimizi gösterdik. Bu yüzden ortam gerginleşti yoksa biz her vatandaş gibi sadece demokratik tepkimizi gösterecektik. Biz başbakanda olsa gösteririz, milletvekili de olsa gösteririz bu bizim en doğal hakkımızdır. 6 aydır bu evlerimizden, ailemizden, çocuklarımızdan, iş yerlerimizden mahrum eden HDP’nin kendisidir. Hendekleri destekleyen açıklamaları vardı. Bundan dolayı bizde HDP milletvekillerine tepkimizi gösterdik”

6 AYDIR SORAN YOKKEN

Esnaflardan Seyit Ali Başar ise, sıkıntılı zor günlerde kapılarını kimsenin çalmadığını ifade ederek, “Biz burada 6 ay boyunca mağdur olduk. Akrabalarım olsun burada dostlarım olsun burada 6 ay dışarıda kaldılar bunların hiçbir etkisi olmadı, yani bir yararı olmadı. Buradan yürümeye çalıştı, hiçbir şey olmamış gibi ve geçtiklerinde bizde tepkimizi ortaya koyduk. Allah’a çok şükür küçüklerimizden tutun, büyüklerimize kadar tepki gösterdiğimiz için bizleri tebrik ettiler. Yani benim akrabalarım, dostlarım dışarıda oldukları zaman neredeydiler 6 ay sonra ne oldu da bu tarafa doğru geldiler. Önce onun bir açıklamasını yapsınlar zaten burada çöp olsun, çevre kirliliği olsun hepsi dışarıdaydı." dedi.

POLİSE SIĞINDILAR

Belediye ekipleri, onlar Sur esnafını gezecekler diye buralara gelip temizlik yaptıklarını söyleyen Başar, şöyle konuştu. "Dün sırf onlar geliyorlar diye belediye işçilerini buraya yolladılar onları gördükten sonra ayrı erten bir hiddetlendik. Zaten ara sokaklarda kokulardan geçilmiyordu. Beyefendiler ilaçlama yapmaya başlamıştılar, sırf onlar geliyor diye. Zaten buraya geldikleri gibi gittiler. Ayrıca propaganda yaptılar. AKP’nin bilmem neleri falan diye küfür ettiler. Tepkimizi önce yuhalayarak sonra da onlardan karşı gelen AKP’nin bilmiyorum neleri diyerekten o hiddetle bizde tepkimizi gösterdik. Devletin polisine laf atıyorlar sonra da gidip arkasında sığınan insanlardır. Zaten bundan insan ne beklerse odur.”

NE ZORLUKLAR ÇEKTİK

Sur’da oturan ve HDP'li vekillere tepki gösterenlerden biri olan ismini vermek istemeyen vatandaşlar ise şöyle dedi;

“Ben dünkü yaşanan olay yüzünden psikolojim bozuldu. Ne şekil gelmişler buraya bizim nabzımızı yoklamaya, 6 ay biz burada sıkıntı çektik. 6 ay ne evimizde eşya kaldı, ne evimizde yiyecek kaldı, evlerimiz yıkıldı eşyalarıyla birlikte?  Yani bunlar bunların üstüne buraya gelip bizim nabzımızı yokluyorlar. Neden gelip buraya bizim nabzımızı yokluyorlar onu da anlamış değilim. Bu kadar biz burada zorluk çektik onlar ise gelip burada bizleri yokluyorlar. Bu 6 ay boyunca çok dışarı da kaldık. Hatta bir arkadaşım içeri giremiyordu o yüzden yas evinde yatıp kalkıyordu. Biz hep milletin evinde kalıyorduk ta ki kiralık ev bulana kadar mecbur bende kiralık eve gittim çünkü okul okuyan çocuklarım vardı onlar için mecbur kaldım. HDP milletvekilleri buraya geldikleri zaman arkadaşlarımız tepki gösterdi onlarda bize gösterince tabi bizde onları burada halk olarak tepkimizi en sert şekilde gösterdik. Onların yaptığı hepsi bir oyundur, onlar yaptığı bu rezilliği görmeye gelmişler”

ESNAFLAR DESTEK KREDİ İSTEDİ

Sur’un bir zamanlar en işlek çarşısı olarak bilinen ayakkabıcılar çarşısı esnaflarından Fethi Tekeş yaşadıklarını sıkıntıları dile getirirken, yetkililere de veryansın etti. Tekeş, “Aylardır, hep sıkıntı çektik ve hala çekiyoruz. Yalnız Allah devletimize zeval vermesin yani inşallah her şeyin üstesinden gelecektir. 4-5 aydırbizim dükkânlar kapalı kaldı. Ondan sonra bayağı maddi zararımız oldu. İstanbul esnafına, Gaziantep esnafına ondan sonra alış veriş yaptığımız yerlere mahcup duruma düştük. Çeklerimizi ödeyemez hale geldik. Yalnız devlet baba götürü usulde olanlara 3 Milyar bir yardımda bulundu.

KİMSE YARDIMCI OLMADI

Maalesef işletme defteri tutanlar, bilanço defteri tutanlar onlarla hiç ilgilenmediler. Üzüntümüz buradan kaynaklanıyor.  Bizimle ilgilenmelerini bekliyoruz. Sıkıntımız şuan borçlarımızı, çeklerimizi, ödemelerimizi yapamıyoruz. Ben 55 yıldır bu Sur içinde yaşıyorum ve Sur içinde de esnafım. Bizim esnaflık ve ticari sicilimiz bozuldu. Ne halk bankası bize yardımcı oldu, ne Esnaf ve Sanatkarlar odası. Ne diyorlarsa, hepsi sözde kalıyor. Benim hükümetten talebim şudur; Allah zeval vermesin devletimize inşallah iyi olur tek temennimiz odur” dedi.

ENDİŞELERİMİZ ARTIYOR

Yıllardır çarşıda esnaflık yapan ve yaşanılan sıkıntıların iki yıldan buyana devam ettiğine dikkat çeken Emirhan Akcan şunları söyledi; “İş zaten genelde durgundu, yoktu. Bu çatışmalardan dolayı işler tamamen kesildi. Esnaf olarak sıkıntılarımız hat safhadadır. Ödemesi olsun, iş konusunda olsun, bankalarla olsun, bir batıya gidip mal alıp gelmekle olsun yani esnaf şuan da en sıkıntılı günlerini yaşıyor. Devletten beklentimiz bizlere biran önce yardım etmeleridir. Herkes gelip burada bir şeyler söylüyorlar ama bir çalışma yapılmış değil, somut bir adım atılmış değil. Esnafın acilen ödemesi gereken ödemelerini yapması, çekleri olsun, senetleri olsun onların hiçbirini ödeyemiyor. Bir de bir belirsizlik var. Önümüzde bir bayram var. En azından gidip tekrar mal alıp gelelim mi, iş olur mu, olmaz mı belirsizliği içerisinde bulunuyoruz. Çünkü malımız elimizde kalır mı endişesi var. Bildiğiniz gibi Sur’un tamamı boş durumda olduğu için esnaf tedirgin durumda bu yüzden elimiz kolumuz bağlı. Devletimizden biran önce bizlere yardım etmesini istiyorum.”

DESTEK AMAÇLI KREDİ VERİLSİN

Esnafların yaşanılan sıkıntılardan bir an önce kurtulması ve nefes alabilmesi için, destek amaçlı kredilerin verilmesini isteyen Esnaflardan Murat Örgün, Sur esnafının yaşadığı sıkıntıların, 2 yıl öncesine dayandığını söyledi. 6-7 Ekim olaylarıyla Sur esnafının sıkıntılarının başladığını söyleyen Örgen şöyle dedi;

“Bizim sıkıntılarımız değil şimdi 2 yıl öncesi Kobani olaylarına dayanıyor açıkçası söylemek gerek. Bunu da kimse söylemez bu konuyu biz Kobani olaylarından bu yana esnaf olarak çok zarar gördük aç kapat, aç kapat biz yaklaşık 2 yıldır kendimize gelemedik. Hep içeriye deyiz, hep içeriye deyiz. Yani 2 yıldır kimse ödemesini yapamıyor kimsenin cebinde ekmek parası yok evine götürsün. Örneğin ben 4 ay boyunca kapalıydım. Kendi dükkânım olduğu halde 4 ay boyunca mecbur gidip başka yerde işçi olarak çalıştım. Bunun dışında evinde Sur içinde oda yıkıldı evim şuan yok. Tutmuşum bir odalı ev öylece geçiniyorum. Şuan da ödemelerimizde çok büyük sıkıntılar var her esnafın çeki döndü, kredi kartları gitti, sicillerimiz bozuldu biz şuan gidip bankadan ne çek alabiliyoruz nede bir kredi bundan dolayı kimsede bize mal göndermiyor. Mal girmeyince de dükkânlarımıza bizde dükkânımızı çeviremiyoruz. Bu yüzden çarşı olarak çok sıkıntıdayız değil çarşı olarak Diyarbakır olarak çok sıkıntıdayız. Ben esnaf olarak bize bir kredi veya bir destek amaçlı hibe verilse 1 yıl ertelemeli falan  bunu istiyoruz.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi