Önce açığa alındı Sonra gözaltına!

Paralel yapının karargahı olarak uzun süredir kamuoyunda gündem oluşturulan Dicle Üniversitesi'nde dün şok gelişmeler yaşandı. YÖK tarafından açığa alınan Rektör Saraç, akşam saatlerinde polisce gözaltına alındı.

Önce açığa alındı Sonra gözaltına!

Uzun süreden beridir kamuoyunda FETÖ terör örgütünün karargahı olarak kullanıldığı öne sürülen Dicle Üniversitesi Rektörlüğüyle ilgili dün peş peşe, sıcak gelişmeler yaşandı. YÖK tarafından yürütülen soruşturmaların selameti açısından açığa alınan D.Ü Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç dün akşam saatlerinde polis tarafından gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında bazı rektör yardımcıları ile Genel sekreterinin de haklarında gözaltı kararı olduğu bildirilirken, söz konusu kişilere henüz ulaşılamadığı öğrenildi.

ÖNCE YOK AÇIĞA ALIN

İki dönemdir Dicle Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç dün sabah ilk olarak Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, hakkında açığa alınma kararı alındı. "Yürütülen bazı soruşturmaların selameti açısından" açığa alındığının bildirilmesinin ardından, İl Emniyet Müdürlüğü'ne, Üniversite'de bazı "belgelerin yakıldığı ve kaçırılmaya" çalışıldığı yönünde ihbar yapıldı.

POLİS REKTÖRLÜĞÜ ARADI

İhbar üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın izniyle saat 15.00 sıralarında Dicle Üniversitesi rektörlük binasına giderek geniş çaplı arama başlattı. Mesai saati boyunca binadan kimsenin çıkmasına izin vermeyen polis ve özel güvenlik elemanları mesai bitiminde ise personelleri tek tek kimlik kontrolü ve aramadan geçirdikten sonra serbest bıraktı.

ODALAR TEK TEK ARANDI

Türkiye'nin ilk başörtülü rektörü olarak kendisini gösteren ve kamuoyunda sıkca ünevirsetinin paralel yapının karargahı haline getirmekle suçlanan Saraç'ın odası ile bölümlerine tek tek giren polisler, atılabileceği ihtimaline karşılık çöp kutuları dahil detayli bir arama yaptı.

BAZI EVRAKLARIN YAKILMASI

Bazı evrakların yakıldığıyla ilgili de ihbar alan polis üniversite kampüsü alanında saatler süren inceleme yaptı, ancak bu konuda herhangi bir ize rastlamadı.

POLİSCE GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın devam ettirdiği soruşturma kapsamında Rektör Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç, saat 20.30 sıralarında Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından gözaltına alındı.  Kadın polis tarafından araca bindirilen rektör Jale Saraç'ın gelişinde Kur-an-ı Kerim olması dikkat çekti. Saraç'ın evinde de polis kapsamlı aramada bulundu. Aramaların tamamlanmasından sonra polis bazı belge ve doküman ile bilgisayarlara el koydu.  Öte yandan bazı vatandaşlar, Rektörlük binası önünde FETÖ'nün darbe girişimine tepki göstererek, slogan attı.

REKTÖR YARDIMCILARI DA

Buarada soruşturma kapsamında Rektör Yardımcılarından ve 12 Temmuz'da seçimi yapılan Rektörlük seçimde aday olan Prof. Dr. Aslan Bilici'nin de aralarında bulunduğu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Prof. Dr. Mustafa Arıca ve Genel Sekreter Mustafa Tuna hakkında da gözaltı kararı olduğu öne sürüldü. Söz konusu kişilerin rektörlükteki odalarında da aramaların yapıldığı ifade edilirken, polisin üniversiteye yönelik operasyonu esnasında bu kişilerin bulunmadığı iddia edildi.

ALGI ÜRETEN AÇIKLAMA

Saraç'ın YÖK tarafından açığa alındığının ajanslar ve YÖK'ün resmi internet sitesinde yayımlanmasına rağmen, Dicle Üniversitesi'nden ilginç bir yazılı açıklama geldi. Açıklamada açığa alındığına ilişkin ihaber ve açıklamaları yalanladı. Algı üretmeye yönelik açıklamada şu ifadelere yer verilmesi dikkat çekti.

 “Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç ile ilgili bazı basın ve yayın organlarında gerçeklerle yakından uzaktan alakası olmayan spekülatif haberler yer almaktadır. Sayın rektörümüz görevinin başında olup, saygıdeğer kamuoyunu yanlış bilgilendirme ve gerçek dışı bir algı oluşturmaya yönelik bu tarz haberlere itibar edilmemesi konusunda kamuoyuna duyurulur” denildi.

SARAÇ'LA BİRLİKTE DÖRT REKTÖR

Öte yandan, Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) yapılan açıklamada ise, “Gazi, Dicle, Yıldız Teknik ve Yalova Üniversitesi rektörleri yürütülen bazı soruşturmaların selameti açısından açığa alınmıştır” denilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz