Görüş Bildir

Onlar Susmadı

Diyarbakır'da bir çok oda ve STK'nın sessizliğe büründüğü Durumlu katliamına İslami STK'lar sessiz kalmadı. Dürümlü katliamının Roboski'den farklı olmadığını ifade edilirken, "Katliama sessiz kalmak insanlık suçudur" denildi.

Onlar Susmadı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatlarlar Odaları Birliği başkanlığı başta olmak üzere bir çok STK ve SİAD'ın sessiz kaldığı, Dürümlü katliamına 72 İslami STK ve Vatandaşlar sessiz kallmadı.

Sur İlçesi'nde bulanan Ulu Camii'nde kılınan Cuma Namazı'nın ardından, PKK saldırısında katledilen 16 kişi için gıyabi cenaze namazı kıldı. Ölenler için kılınan namazın ardından Ulu Camii önünde 'PKK, Kürdistan'da defol. Zalimler için yaşasın cehennem' sloganları atıldı.

İslami STK'lar, yaşanan olayın Roboski'den farklı olmadığını dile getirirken, hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Cemil Cahit Ünsal, kelimelerin kifayetsiz kaldığı Dürümlü mezrası katliamı tarihin unutulmayacak, eskimeyecek kanlı sayfaları arasına girdiğini söyledi.

Ünsal "İnsanlığın kendinden utanç duymaya başladığı bugünlerde, kendi halkına böylesi zulüm ve katliamları reva gören daha kaç örgüt vardır? Eşleri dul, çocukları yetim bırakan bu katliama sessiz kalmak insanlık suçudur" şeklinde konuştu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatlarlar Odaları Birliği başkanlığı başta olmak üzere bir çok STK ve SİAD'ın sessiz kaldığı, Dürümlü katliamına 72 İslami STK ve Vatandaşlar sessiz kallmadı. İslami STK'lar, PKK'nın Dürümlü'deki katliamında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, katliam protesto edildi.

Tarihi Ulu Cami'de bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar, cuma namazının ardından Dürümlü mezrasında PKK'lılarca 15 ton patlayıcı yüklü kamyonun infilak ettirildi patlamada hayatını kaybeden 16 kişi için gıyabi cenaze namazı kıldı.

SALDIRIYA TEPKİ GÖSTERDİLER

Sivil toplum kuruluşları adına basın açıklaması yapan Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Cemil Cahit Ünsal, PKK'nın son sivil katliamında Tanışık köyünden 16 kişinin parçalanarak hayatını kaybettiğini anımsattı.

"Yaklaşık bir yıldır bölgede yaşanan çatışmalar, düzenlenen operasyonlar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle hiçbir dönemde meydana gelmeyen acı ve mağduriyetler küfesi, mazlum Kürt halkının sırtına bindirildi. Bu süreçte şehirler harabeye çevrildi. Halkın canı hiç pahasına, emperyalistlerin kirli oyunlarına ve devrimci ütopyalara kurban edildi" diyen Ünsal, tarihi mekanlar ve manevi mirasın yok edildiğini belirtti. Ünsal, sözlerini şöyle sürdürdü:

İNSANLARIN VÜCUTLARI BULUNMADI

"Fantezilerini Kürt halkının kanıyla diri tutmaya çalışanlar her yeni gün yeni bir katliama imza atıyor. Amed Surları tarih boyu elbet büyük zulümlere, katliamlara şahitlik etmiştir ama kelimelerin kifayetsiz kaldığı Dürümlü mezrası katliamı tarihin unutulmayacak, eskimeyecek kanlı sayfaları arasına girmiştir. İnsanların vücutlarından parçaların günlerce, yüzlerce metre uzak mesafeden toplanıp definlerin gerçekleşebildiği başka da bir katliam daha yaşamamıştır. İnsanlığın kendinden utanç duymaya başladığı bugünlerde, kendi halkına böylesi zulüm ve katliamları reva gören daha kaç örgüt vardır?"

Eşleri dul, çocukları yetim bırakan bu katliama sessiz kalmanın insanlık suçu olduğunu vurgulayan Ünsal, yapılan katliam ile ateşin sadece Tanışık köyüne düşmediğini, herkesin yüreğini yaktığını kaydetti.

KATLİAMA SESSİZ KALMAK SUÇ

Ünsal, "İslami sivil toplum kuruluşları olarak" kimden geldiğine ve kime yapıldığına bakmaksızın her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanında olduklarını belirterek şöyle dedi:

"İnsan hakları havarisi diye televizyon televizyon gezenleri, şehirlerin isimli meydanlarında, elit sokaklarda nara atanların sessizliğine de şahitlik ediyoruz. Olaya, katilin kimliğiyle kimin yaptığıyla bakıp çifte standart uygulayan ve bu sakat bakış açısıyla eylem ve söylem geliştiren sözüm ona bazı aydın, yazar-çizer sivil toplum kuruluşu ve çevrelerin bu olay karşısında üç maymunu oynamasını da kınıyoruz. Parçalanmış ceset parçalarını kilometrelerce ötede arayan mağdur yakınlarının olduğu bir tabloya gözlerini kapatanların toplum nezdinde inandırıcılığı kalmayacaktır."

Ünsal, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa diledi.

"İnsan hakları savunucuları nerede?", "Zulme karşı sessiz kalma" ve "Dürümlü'yü unutursak kalbimiz kurusun" yazılı dövizler taşıyan grup, sık sık tekbir getirerek "Katil PKK", "Zalimler için yaşasın cehennem" sloganları attı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi