Operasyonlarda "sivil" hassasiyeti

Sur'da operasyonu sürdüren güvenlik güçleri, dar bir alana sıkışan örgüt mensuplarının saldırılarından endişe duyarak evlerinden çıkmak isteyen vatandaşların güvenli şekilde tahliyesi için zırhlı araçlardan anons yapıyor.

Operasyonlarda

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki  PKK mensuplarına yönelik operasyonlarda güvenlik güçleri, evlerinden ayrılmak isteyen vatandaşlara güvenli şekilde tahliye edileceklerine dair zırhlı araçlardan sık sık anons yapıyor.

Sur'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde teröristlerin yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için 28 Kasım 2015'te başlatılan operasyon sürüyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurları tarafından yürütülen müşterek operasyonda sivillerin can güvenliği için büyük hassasiyet gösteriliyor.

Operasyonlarla yüzde 95'i teröristlerden arındırılan yerleşim yerlerinde mahalle sakinlerinin büyük bölümü bölgeyi terk ederken, güvenlik güçleri, dar bir alana sıkışan örgüt mensuplarının saldırılarından endişe duyarak evlerinden ayrılmak isteyen vatandaşlara da zırhlı araçlardan yaptıkları anonslarla güvenli şekilde tahliye edileceklerini belirten çağrıda bulunuyor.

- "Bölgeden emniyetle çıkmanız için her türlü tedbir alınmıştır"

"Günlerdir terör örgütünün baskısı nedeniyle büyük eziyet çektiğinizi biliyoruz. Terör örgütünün zulmüne son vermek, can güvenliğinizi sağlamak ve kamu düzenini yeniden tesis etmek için güvenlik güçleri, her türlü gayreti göstermektedir. Operasyon artık son aşamaya geldi. Teröristler dar bir alanda sıkıştırıldı" ifadelerine yer verilen çağrılarda, şunlar kaydedildi:

"Teslim olmamaları halinde tamamen etkisiz hale getirilinceye kadar operasyonlara kararlılıkla devam edilecektir. Operasyonumuzun temel gayesi olan sizlerin can güvenliği için bizlere yardım etmeniz önemle rica olunur. Kendiniz ve ailenizin can güvenliğinin sağlanabilmesi için en yakın güvenlik güçlerine bizzat müracaat ediniz. Bölgeden emniyetle çıkmanız için her türlü tedbir alınmıştır. Bir an önce operasyon bölgesinden uzaklaşarak güvenlik güçlerimizle irtibata geçmeniz önem arz etmektedir."

Çağrılarda, vatandaşların güvenli şekilde operasyon bölgesinden tahliyesinin sağlanacağı ve tüm temel ihtiyaçlarının karşılanacağı vurgulanıyor.

- "Teslim olanlar, şimdi devletin güvencesindedir"

Örgüt mensupları için çemberin daraldığı bölgede güvenlik güçleri, bölgedeki PKK'lı teröristlere de sık sık "teslim olun" çağrıları yapıyor. Terör saldırılarına son verilerek teslim olunması gerektiğine işaret edilen anonslarda, şu ifadeler kullanıldı:

"Ölümü değil, yaşamı seçin. Gelin kanunun ve adaletin kollarına teslim olun. Sizlere asla zarar verilmeyecektir. Güvenlik güçlerinin ilerleyemediğini söylüyorlar, buna inanmayın, sizleri kandırıyorlar. Bugün Silopi'de, Cizre'de huzur ortamı tam olarak sağlandı. Çok yakında Sur'a da huzur gelecek. Devletin kararlılığı ortadadır. Mücadele, hepiniz teslim olana kadar devam edecek. Teslim olanlar, şimdi devletin güvencesindedir. Daha fazla ölüme neden olmayın. Sizin canınız ve kanınız üzerinden kimsenin menfaat sağlamasına ve siyaset yapmasına müsaade etmeyin. Söylediklerimizi iyi düşünün. Bir an önce kararınızı verip, devletin şefkati ve adaletine teslim olun."

Güvenlik güçlerince her türlü tedbirin alındığı bölgede vatandaşların evlerinden tahliyesi, teröristlerin de teslim olma ihtimali göz önünde bulundurularak operasyonlara zaman zaman ara veriliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz