Görüş Bildir

Özür Dilense Ne Değişir Ki?

Diyarbakır'ın Dürümlü mezrası ve Tanışık köyündeki vatandaşlar, PKK'lı teröristlerce 15 ton patlayıcı yüklü kamyonla gerçekleştirilen katliamda kaybettikleri 16 canın acısını yaşıyor.

Özür Dilense Ne Değişir Ki?

Tanışık köyünün bir tarafında erkekler, diğer tarafında ise kadınlar, Dürümlü katliamında hayatını kaybeden 16 kişi için taziye ziyaretinde bulunan vatandaşların başsağlığı dileklerini kabul ediyor.

Dürümlü'de yitirdikleri yakınlarının yasını tutan vatandaşlar, kendilerine bu tarifsiz acıyı yaşatan, 36 çocuğu yetim, 8 kadını dul bırakan terör örgütü PKK'ya tepkisini dile getiriyor.

Patlamada ailesinden 10 kişiyi kaybeden Alper Yakar, saldırının ardından kendilerini tanıyan ve tanımayan çok sayıda insanın acılarını paylaştığını söyledi.

Yakar, katliamda hayatını kaybeden insanların yardımsever kişiler olduğunu ifade ederek, böylesine büyük bir katliama yeterli tepkinin gösterilmemesinden üzüntü duyduklarını belirtti.

- "Terör örgütünün özür dilemesi neyi değiştirecek"

"Selahattin Demirtaş'a sormak lazım. Bu, Türkiye'nin en büyük bombası ve bunu onlar da ifade etmişler." diyen Yakar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Saldırı ile ilgili bazı basında yer alan haberler bizi üzdü. Bu olay batıda olsaydı ne olurdu karşılığı? Burada da aynısı olsun istiyoruz. Batıda şehitlik yapılırsa, okullara isimleri verilirse biz de aynı hassasiyeti bekliyoruz. Benim akrabalarım bu olayı görmezden gelmedi, üzerine gitti."

PKK'ya tepkisini dile getiren Yakar, "PKK'yı terör örgütü olarak görüyor ve lanetliyoruz. Devletin bu saldırıyı yapanları bulmasını istiyoruz. Allah onlara hak ettiği cezayı verecek. HDP, bu saldırıya Kürt halkına yapılmış bir bombalı saldırı olarak bakıyorsa, gösterdikleri tavrın ve tutumun çok ciddi olması gerekiyor. Onlarla aralarına çok ciddi mesafeler koyması gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Yakar, bu bombanın bölgede veya Ankara'da patlaması arasında bir fark görmediklerine dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Merak ediyorum, bu bombalı araç Selahattin Demirtaş'ın veya diğer HDP milletvekillerinin evinin önüne gitseydi onlar ne yapardı? Seve seve misafir eder, patlayacağı yere kadar önlerinde giderler miydi yoksa bizimkilerin yaptığı gibi yapması gerekeni yaparlar mıydı? Bunu herkesin kendisine sorması gerekiyor. Demirtaş, PKK'nın özür dilemesi ile ilgili açıklama yaptı. Bu saldırıyı yapanların özür dilemesi o partiye sempati duyanların, sempatisini kazandırabilir ama biz hiçbir şekilde hoşgörüyle karşılamıyoruz. Burada 16 kişi öldü. Terör örgütünün özür dilemesi neyi değiştirecek? Herkes kendi yaptığının sonucuna katlanacak. Bu saldırıyı yapanlar hem bu dünyada hem de ahirette sonuçlarına katlanacak. Biz her şekilde onları lanetliyoruz. Bu bombanın burada veya Türkiye'nin başka bir yerinde de patlamasını yanlış olarak görüyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Onlara, 'kahrolsunlar' diyoruz."

- "Bu tepkinin büyümesi lazım"

Patlamada hayatını kaybeden Emrullah Yeşil'in amcası Mehmet Hida Yeşil de acılarının büyük olduğunu, hissettikleri acının kelimelerle ifade edilemeyeceğini belirtti.

Saldırıda 16 canı yitirdiklerini vurgulayan Yeşil, ölenlerin birçoğunun taziye için mezraya geldiklerini söyledi.

Yeğeninin kum ocağında kepçe operatörlüğü yaptığını, taziye evinden kalktıktan sonra saldırının gerçekleştiğini dile getiren Yeşil, "13 kişinin cenazesi 60 kiloydu. Oysa her biri yaklaşık 100 kilo ağırlığında, fidan gibi insanlardı. Bu tepkinin büyümesi lazım. Adlarının yaşatılmasını istiyoruz." dedi.

Yeşil, mezrada kendi hallerinde yaşayan insanlar olduklarına işaret ederek, ülkeyi ve milleti sevdiklerini anlattı.

"Bakanlarımız ziyaretimize geldi. Allah razı olsun ancak Diyarbakır halkının bu insanlara bir vefa borcu olduğuna inanıyoruz. Bu bomba şehirde patlatılsaydı çok insan ölecekti. Bu bombayı başka bir ilde de patlatabilirlerdi. Onlarca insan hayatını kaybederdi. Yazık değil mi? Nereye kadar bu kanla beslenme devam edecek?" diyen Yeşil, patlama yerine bakıldığında orada bir kamyon ve iki aracın daha olduğuna kimsenin inanamayacağını aktardı.

Yeşil, Diyarbakır halkının, bölgenin ve ülkenin bunu hak etmediğine dikkati çekerek, "Bu acıyı içi yanan, evine ateş düşen bilir. Bunların adının yaşatılmasını istiyoruz. Suçsuz insanlar öldü. Artık kimse ölmesin. Allah'ın verdiği canı Allah alır." ifadelerini kullandı.

- Dürümlü katliamı

Bingöl'ün Genç ilçesinde gasbettikten sonra yükledikleri 15 ton patlayıcının bulunduğu kamyonu 12 Mayıs gecesi Yenişehir ilçesi Tanışık köyüne getiren PKK'lı teröristlerle, durumlarından şüphelenen köylüler arasında tartışma yaşanmış, vatandaşların köylerine almak istememesi üzerine teröristler, kamyonla Dürümlü mezrasına doğru hareket etmiş, köylüler tarafından takibe alındığını ve kaçamayacaklarını anlayan PKK'lı teröristler, patlayıcı yüklü kamyonu Dürümlü mezrası girişinde infilak ettirmişti. 16 kişinin yaşamını yitirdiği, 23 kişinin de yaralandığı patlamanın şiddeti kentin birçok ilçesinde hissedilmiş, olay yerinde yaklaşık 20 metre genişliği ve 4 metre derinliğinde çukur oluşmuştu. Cesetlerin parçalanması ve geniş bir alana yayılması nedeniyle 13 kişinin kimlik tespiti ancak DNA sonucunda belirlenmiş, PKK'nın gerçekleştirdiği saldırı, 36 çocuğun yetim, 8 kadının da dul kalmasına neden olmuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi