Pankart Kriz Oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişincen önce esrarengiz bir şekilde asılan "Her ‘Evet' Şeyh Said ve arkadaşlarına bir Fatiha'dır" pankartı krize yol açtı. Pankart dün indirilirken, AK Parti pankart "bilgimiz dışında asılmıştır" açıklamasını yaptı.

Pankart Kriz Oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın 1 Nisan'da yapacağı Diyarbakır mitingi öncesi AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından kentin birçok noktasına pankartlar asıldı. Ancak esrarengiz bir şekilde asılan; "Her ‘Evet' Şeyh Said ve arkadaşlarına bir Fatiha'dır" yazılı pankart krize yol açtı. Pankart dün itibariyle kaldırılırken, AK Parti'den "Bilgimiz dışında asılan bir pankart" açıklaması yapıldı. Ak Parti ve İl Emniyeti, "Pankartı kim astı" sorusuna yanıt ararken, inceleme başlatıldı.

PANKART KRİZİ

Parti Genel Merkezi ile Diyarbakır İl Başkanlığı arasında gerilime neden olan ve sosyal medya üzerinde farklı spükelasyonların yapılmasına yol açan pankartla ilgili ilk açıklama AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun'dan geldi. Sorgun, Diyarbakır'da asılan pankarta ilişkin  açıklamalarda bulundu. Pankart nedeniyle özellikle sosyal medyada orantısız şeyler yapmaya kalkanların olduğunu belirten Sorgun, AK Parti'nin bütün kurumsal seçim malzemelerinin, billboard, pankart, ilan ve görsellerin "kararımızevet.com" internet sitesinde yer aldığını belirtti.

BİZİ BAĞLAMAZ

Kurumsal bir parti olduklarını vurgulayan Sorgun, "Sitemizde yer alan görseller, afişler ve pankartlar dışındakiler asla bizi bağlamaz. Diyarbakır teşkilatımız ile de görüştük. Onların da bilgisi dışında olduğunu öğrendik. Bu noktada kim asmışsa, sorumluluk onlardadır. Pankartın AK Parti ile hiçbir ilgisi yoktur." diye konuştu. Sorgun, konu hakkında gerekli araştırmaların yapıldığını, pankartı asanlara ilişkin de çalışma başlatıldığını kaydetti.

AKAR KONUŞTU

İkinci açıklama ise AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar'dan geldi. Şeyh Said'in torunlarından olan İl Başkanı Akar, kentte asılan Şeyh Said'e ilişkin pankart üzerinden tartışma yaratılmak istendiğini belirtti. Pankartın, Seçim Koordinasyon Merkezi ile İl Başkanlığının bilgisi ve talimatı dışında asıldığını dile getiren Akar, "Parti olarak pankart ve sloganlarımız belli bir standart ve disiplin içinde hazırlanır ve asılır. Bu pankartın ne amaçla ve kimler tarafından asıldığını araştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

TARTIŞMA YARATMAK

Bu tür tartışma ve gerginlik üreten durumlardan uzak duracaklarını kaydeden Akar, tartışma yaratmak isteyenlere prim vermeyeceklerini söyledi. Akar, araştırmaları sonucunda, sorumlular hakkında gerekli adımların atılacağını sözlerine ekledi. Bu arada, Yenişehir ilçesinde asılan pankart, fark edildikten kısa süre sonra kaldırıldı.

BİZE TUZAK KURANLAR

Kaldırılan pankartın yerine, üzerinde “Bize tuzak kuranların, şer odakları ile iş tutanların oyunlarını bozmak için EVET” yazılı bir başka pankart asılması dikkat çekti.

CHP YİNE HEDEF ALDI

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray Yıldırım, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Şeyh Said’i hedef alarak, çirkince ifadeler kullandı. CHP'li Yıldırım'ın nefret kokan soru önergesinde şu ifadeler yer aldı. “Hayır oyu verecekleri ‘terörist' ilan edecek kadar ileri gittiler. Şimdi bu anlayışın sahipleri Diyarbakır Valiliği karşısına Şeyh Said'e saygılarını belirten bir pankart asmışlardır. İngilizlerle işbirliği yaparak Misak-ı Milli sınırlarımızda olan Musul'un elimizden çıkmasına neden olan, AKP İl Başkanlığı'nın astığı Şeyh Said'e övgü pankartına katılıyor musunuz? Katılmıyorsanız AKP İl Başkanı'nı görevden almayı düşünüyor musunuz? Bir vatan hainine övgü pankartının valiliğin karşısına asılmasına izin veren Diyarbakır Valisi hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?”

Kaynak: Diyarbakır Söz