Görüş Bildir

Provokasyondur

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önde gelen aşiretleri, "İngiltere'nin aşiretlere para dağıttığı" iddiasına tepki gösterdi.

Provokasyondur

50 aşireti bünyesinde barındıran Toplumsal Barışı Sağlama Derneği Başkanı Dr. Feridun Öncel, ortaya atılan iddiaların asılsız ve mesnetsiz olduğunu belirtti.

Bölgedeki aşiretlerin kullanılarak vatandaşların birbirine düşürülmek istendiğini dile getiren Öncel, ortaya atılan iddiaların kanıtsız olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Halkı kin ve öfkeye teşvik edici açıklamalardan uzak durulması gerektiğini aktaran Öncel, şu değerlendirmede bulundu:

"Aşiretlere yönelik bu haksız ithamda bulunan söz konusu kişinin kanıt, bilgi, belge sunması gerekmektedir. Bunu açıklamazsa en basit tabirle hainlere hizmet etmiş sayılır. Birliğimizi bozmalarına ve savaş çığırtkanlığı yapmalarına asla müsaade etmeyeceğiz. Bu ülkenin vatandaşı olan Türkler, Kürtler, Azeriler, Çerkezler, Aleviler ve bize sığınan Suriyeliler olmak üzere hepimiz biriz ve kardeşiz. Doğu ve Güneydoğu'da bulunan hiçbir aşiret devletine ihanet etmemiştir. Darbe girişimi gecesi de bütün aşiretler sokaklara çıkarak ülkesine devletine sahip çıkmıştır."

- "Provokasyondur"

Bölgenin önemli aşiretlerinden Naimi aşiretinin lideri Mehmet Atilla da söz konusu iddiaların doğru olmadığını dile getirerek, "Böyle bir şey doğru değil. Gerginlik oluşturulmak isteniyor. Güneydoğu'da aşiretler, devlete küstürülmek isteniyor. Özellikle son terör operasyonlarında aşiretler devletin yanında yer almıştır. Bazı kesimler bunu hazmedemiyor. Dış güçlerin içimizdeki hainlerle birlikte devreye soktuğu bir provokasyondur." dedi.

Şeyhanlı aşireti lideri Hanifi Ağır,  bölge aşiretlerine iftira atıldığını ifade ederek, "Ortaya atılmış bir yalandır. FETÖ'nün başarısız darbe girişiminin ardından yeni bir oyun tezgahlanıyor. Özellikle Güneydoğu Bölgesi'ndeki terör operasyonlarının ardından mağdur olan halkın üzerinden yeni bir oyun planlanıyor. Eskiden de benzer oyunlar oynanıyordu. Artık eskisi gibi kimse bu tür oyunlara inanmıyor, itibar etmiyor." diye konuştu.

- "Satılık aşiret lideri arıyorlar"

Alaattin aşireti lideri Hadi Altun da vatanını ve milletini sevenler içerisinde hainlerin barınamayacağını anlatarak, "Yeni bir yalan. Bizim içimizde öyle bir hain olamaz, barınamaz. Olsa zaten şimdiye kadar biz aşiretler olarak toplanır cezasını verirdik. Bence onlar nabzımızı yoklamaya çalışıyorlar, satılık aşiret lideri arıyorlar. Öylesi bir teklifle bize veya çevremize gelen olmuş olsaydı teklife nasıl cevap vereceğimizi uygulamalı olarak gösterirdik." sözlerine yer verdi.

- "Olsa mutlaka duyardık"

Kejan aşireti lideri Mahmut Atilla da iddiayı ilk kez televizyondan duyduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Bizim Şanlıurfa'dan Diyarbakır'a kadar olan bölgedeki tüm aşiret liderleri birbirini tanır, sıkça görüşür. Eğer böyle bir şey olmuş olsa mutlaka duyardık. Bu tarz girişim olmuş olsa biz zaten aşiretler olarak toplanıp ortak bir karar alırdık. Birileri kendi aklınca devlete, hükümete gözdağı vermek istiyor. Devletten daha büyüğü ve güçlüsü mü olurmuş? Tamamen saçmalık. Birilerini korkutmak için ortaya atılmış bir yalandır."

Söz konusu iddiayı aralarında Tatarlar, Önceller, Mersaviler, Karakeçililer, Bucaklar ve Rutan'ın da bulunduğu çok sayıda aşiretin lideri de yalanladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi