Görüş Bildir

Şarbon Öldürdü

Diyarbakır'da tedavi gören 8 yaşındaki bir çocuğun ölümünde şarbon şüphesi görülmesi üzerine alınan örnekler inceleniyor.

Şarbon Öldürdü

Diyarbakır'da tedavi gören 8 yaşındaki bir çocuğun ölümünde şarbon şüphesi görülmesi üzerine alınan örnekler inceleniyor.

ŞARBON CAN ALDI

"Mide bağırsak kanaması ve perforasyonu" tanısıyla Ebuleyha Tuz isimli çocuk (8) Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı. Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Tuz, müdahaleye rağmen bir gün sonra 29 Ağustos'ta hayatını kaybetti.

YENİ ÖLÜMLER GELİR

Şarbon şüphesi üzerine Tuz'un kesin ölüm nedeninin belirlenebilmesi için alınan örnekler İl Halk Sağlığı Müdürlüğüne gönderildi. Tabip Odası Başkanı Demir, endişeli olduklarını ve daha fazla ölümlerin yaşanmaması için yetkilileri önlem almaya çağırıdı.

DENETİM YAPILMADAN

Sorunun ithal edilen hayvanların yeterince denetimden geçirilmemesinden kaynaklı olduğunu ifade eden Demir, “Şarbon veteriner denetimi olmadan yapılan kurban kesimleri nedeniyle insanlara bulaşmıştır" dedi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne mide ve bağırsak kanaması ile getirilen Ebuleyha Tuz'un (8) bağırsak şarbonundan hayatını kaybettiği belirtildi. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, çocuğun yapılan kan ve gaita tetkiklerinde bağırsak şarbonuna bağlı olarak hayatını kaybettiğinin ortaya çıktığını söyledi.

BAĞIRSAK KANAMASI

Bitlis'in Hizan ilçesinden 28 Ağustos'ta Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne mide ve bağırsak kanaması ile getirilen 8 yaşındaki Ebuleyha Tuz isimli çocuk, ameliyata alındı. Yapılan müdahalenin sonunda yoğun bakıma alınan Tuz, burada yapılan tüm işlemlere rağmen, kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.

AMELİYAT SONRASI ÖLDÜ

Ölüm nedenin tespit edilmesi için yapılan kan ve gaita tetkiklerinde çocuğun bağırsak şarbonuna bağlı olarak yaşamını yitirdiği kanısına verildi. Ancak kesinlik açısından üniversitenin tetkikleri daha ileri bir laboratuvarda incelenmesi için ilgili İl Sağlım Müdürlüğü'ne teslim edilerek, Sağlık Bakanlığı'na gönderildi.

ŞARBONA DİKKET ÇEKİLDİ

Öte yandan, Diyarbakır'da dün şarbon hastalığına dikkat çekmek için Tabip Odası, Veteriner Hekimler Odası, Diş Hekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi tarafından basın toplantısı düzenlendi. Ortak basın toplantısında, Diyarbakır'da tedavi gören 8 yaşındaki bir çocuğun şarbon nedeniyle öldüğü açıklandı.

DEMİR TUZ'UN ÖLÜMÜ

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şerif Demir, Bitlis'ten Diyarbakır'a getirilen ve bağırsak ve mide kanaması olan bir çocuğun Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hemen ameliyeta alındığını söyledi. Ameliyattan sonra söz konusu çocuğun yaşamını yitirdiğini belirten Demir, "Laboratuvarda yapılan kan ve gaita tetkiklerinde çocuğun bağırsak şarbonuna bağlı yaşamını yitirdiği ortaya çıktı" dedi.

"ŞARBONLU HAYVAN KESİLMEMELİ"

Demir, “Hayvanla, çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu. Getirildikten sonra yatışı yapılıyor, Dicle Üniversitesi hastanesinde. İki gün içerisinde hayatını kaybediyor. Zaten öldükten sonra laboratuvar sonucu çıkıyor ve kesin tanısı konuluyor. Şu anda bağırsak şarbonu olarak Türkiye’de hayatını kaybeden ilk vakadır. Iğdır’da da şarbon hastalığının olduğunu, Urfa’da da olduğu yansıdı. Şarbonlu olduğundan şüphelenen hayvanların asla kesilmemesi gerekiyor. Derileri yüzülmemeli, etleri tüketilmemelidir” diye anlattı.

“21 GÜNLÜK KARANTİNA UYGULANMAMIŞTIR”

Sorunun ithal edilen hayvanların yeterince denetimden geçirilmemesinden kaynaklı olduğunu ifade eden Demir, şunları söyledi: “Bayram öncesinde Brezilya’dan ithal edilen hayvanların laboratuvar sonuçları alınmadan, 21 günlük karantina işlemlerinin tamamlanmadan ülkeye sokulması hastalığın ülkeye girmesine neden olmuştur. Şarbon veteriner denetimi olmadan yapılan kurban kesimleri nedeniyle insanlara bulaşmıştır. Şimdi de karantina uygulamasının yurtiçindeki hayvancılık işletmelerinde yapılmış olması nedeni ile hem hayvanlar arasından yayılmaya, hem de insanlara bulaşarak hasta etmeye devam etmektedir.

“HASTALIKLI HAYVANLARA NE OLDU?”

Canlı hayvan ithalatına geçişle birlikte ithal edilen canlı hayvanlarda deli dana, mavi dil, pasterolloz gibi hastalıkların olduğu DSÖ ve başka ülkelerin kaynaklarından öğrenilmiştir. Bu hayvanların ne olduğu; uygun biçimde yok edilip edilmedikleri, iade mi edildikleri yoksa ülkemizde tüketime mi sunulduklarına ilişkin bilgi alınamamıştır. Genel kanı ise başka yollardan ülkeye getirilerek tüketimimize sunulduğudur.

“DENETİM SONUÇLARI MESLEK ODALARI İLE PAYLAŞILMALI”

Günümüzün sorunu olan şarbon hastalığı ile ilgili olarak Brezilya’dan kaç hayvan ithal edildiği, bu hayvanların nerelere dağıldığı, dağıldıkları yerde karantinada tutulup tutulmadıkları, kaç tanesinin kesildiği ve tüketime sunulduğu gibi tüm toplumu ilgilendiren sorulara ivedilikle cevap verilmelidir. Yetkilileri daha fazla ölüm yaşanmadan ilgili meslek örgütleri ile işbirliği içinde ve bilimsel bilgiler ışığında önlem almaya davet ediyoruz.Gıda denetimleri yapılmalı, sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalı ve sağlıklı olmayan besinler piyasadan çekilmeli, üreten ve sağlıksız olduğunu bilerek satışını yapanlar cezalandırılmalıdır.”

"GEREKLİ DENETİMLER YAPILMAYACAK"

Açıklamada, 28 Nisan 2018 tarihli bir düzenleme ile ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırılarak ziraat mühendisi, orman mühendisi, kimya mühendislerine yetki verildiği hatırlatıldı. Hekimler açıklamada hastalığı tanıyan meslek grupları olan veterinerler ve zooteknistlerin denetimden uzaklaştırılması nedeniyle gerekli denetimlerin yapılamayacağını da öne sürdüler.

ENDİŞELİYİZ, FAZLA ÖLÜMLER

Demir, endişeli olduklarını ve daha fazla ölümlerin yaşanmaması için yetkilileri önlem almaya çağırırken, Dicle Üniversitesi Hastanesi ise şu ana kadar konu ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi