Görüş Bildir

Savaş uçaklarının Diyarbakır'dan havalanmasını ayarlamış

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında cezaevine gönderilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliğinde Koordinasyon Şube Müdürü Albay Ali Durmuş'un, darbe girişiminden önce 6 savaş uçağının Diyarbakır'dan havalanması için görüşmelerde bulunduğu gerekçesiyle tutuklandığı ortaya çıktı.

Savaş uçaklarının Diyarbakır'dan havalanmasını ayarlamış

Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğince 29 Temmuz'da cezaevine gönderilen, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen Durmuş'un, tutuklanma gerekçeleri mahkeme tutanağında detaylı şekilde yer aldı.

Tutanakta Durmuş'un, darbe girişiminden bir gün önce 8. Ana Jet Üssü'ne giderek, darbeye hazırlık eylemleri kapsamında bazı görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

- "6 uçağın Ankara'ya gitmesi hususunu ayarlamış"

Durmuş'un gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra darbe girişiminin gerçekleştirildiği 15 Temmuz'da  Ankara'ya döndüğü ve Akıncılar Üssü'ne gittiği ifade edilen tutanakta şunlar kaydedildi:

"Albay Ali Durmuş, şüpheli bulunan darbeci generaller Hakan Evrim ve Kubilay Selçuk ile çalışmış, 8. Ana Jet Üssü'nden darbeye teşebbüs eyleminde kullanılmak üzere kalkan 6 uçağın Ankara'ya gitmesi hususunu ayarlamış, yine bu uçakları kullanan darbeci pilotlarla hareket ettiği, öncesinde birlikte görev yapmaları nedeniyle aralarında bağlantı bulunduğu, ayrıca 8. Ana Jet Üssü ile Akıncılar Üssü'nde darbeci general olan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri Veysel Kavak ile hareket ederek bu kişinin talimatlarını yerine getirdiği, yine darbeci generallerden Hakan Evrim'in isteği doğrultusunda 8. Ana Jet Üssü'nde bulunan Özel Kuvvetlere ait bir ekibi darbeye teşebbüs eyleminde kullanılmak üzere Ankara'ya götürecek uçağı uyarlamaya çalıştığı belirlenmiştir."

Tutanakta, Durmuş'un bu şekilde üzerine atılı, "Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçlarını işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi oluşturan somut deliller bulunduğu için tutuklanmasına karar verildiği kaydedildi.

- "İlk uçakla Ankara'ya dön" talimatı

Durmuş, mahkemedeki ifadesinde Diyarbakır'a geldiğinde, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe ile evinde görüştüğünü belirterek, görüşmenin içeriğinin rutin konular olduğunu ileri sürdü.

15 Temmuz günü de Kartepe ile makamında görüştüklerini ifade eden Durmuş'un mahkemede, "Daha ziyade harekat komutanı olan Edip Akgülay ile görüşmek için karargaha gitmiştim. Akgülay'ın uçuşu olmasından dolayı kendisi ile görüşemedik. Hava Kuvvetleri Komutanlığından Genel Sekreter olan Albay Veysel Kavak, 15 Temmuz günü saat 03.00'te beni arayarak sabah ilk uçakla Ankara'ya dönmem gerektiğini söyledi. Nedenini sorduğum halde söylemedi. Kavak, Ankara'ya gittiğimde bana ihtiyacı olacağını, kendisini aramamı istediğini belirtti. 17.40 uçağı ile Ankara'ya gittim." dediği öğrenildi.

- "Akıncılar Üssü'ndeki durumu aktarmamı istedi"

Ankara'ya ulaştığında Kavak ile Hava Kuvvetleri Komutanlığında görüştüğünü dile getiren Durmuş, ifadesinde şunları kaydetti:

"Veysel Kavak bana Genelkurmay Başkanı, İkinci Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın toplantıda olduğunu, Akıncılar Üssü'nde bir hareketlilik olduğunu, kendisinin üste kimseyle görüşemediğini, bağlantı sağlayamadığını, bu nedenle Akıncılar Üssü'ne giderek oradaki durumu kendisine aktarmamı istedi. Akıncılar Üssü'ne giderek komutanların nerede olduğunu sordum. Bana 143. Filo'da oldukları söylendi. Gittiğimde orada bir kalabalık olduğunu gördüm. Diyarbakır'daki uçakların kalkış yapıp yapmadığını soran General Hakan Evrim'e kalkış yapmadığını belirttim. Hakan Evrim üste bana 8. Ana Jet Komutanlığında bir grup Özel Kuvvetler ekibinin Ankara'ya gelmesi gerektiğini, bunun için Casa uçağı bulunup bulunmadığını sordu.

Casa uçağının bulunduğu ancak kalkış için talimat gerektiği belirtildi. 16 Temmuz günü Akıncılar Üssü'nde kaldım. 17 Temmuz günü ise sivil şekilde üsten ayrıldım. Üste bulunduğum sırada buradan bazı uçaklar kalktı ancak nereye gittiği konusunda bilgim yok."

 FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ali Durmuş, 29 Temmuz'da nöbetçi Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğince tutuklanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi