Görüş Bildir

Seçime kan bulaştırıldı!

7 Haziran seçimlerine kan bulaştı. İdil'de, HDP'liler ile Hür Dava Partisi üyeleri karşılaştı. Uzun namlulu silahla açılan eteşte; Hür Dava Partisine mensup iki kişi öldü. Olay gerilim yaratırken, Silvan ilçesinde ise yine iki parti üyeleri taşlı-sopalı kavga etti.

Seçime kan bulaştırıldı!

Şırnak'ın İdil İlçesi'ne bağlı Kozluca Köyü'nde seçim propagandası sırasında HDP'liler ile Hür Dava Partisi (Hüda-Par) üyeleri arasında çıkan gerilimde, silah kullanıldı. Uzun namlulu silahın kullanıldığı saldırıda, Hür Dava Partisine mensup iki kişi hayatını kaybetti. İdil'de büyük bir gerilim yaşanırken, olaylar bölgeyi de etkiledi. Silvan'da akşam saatlerinde iki parti üyeleri arasında taşlı-sopalı kavga çıktı. Bazı kişiler yaralandı. Silvan ilçesinde gerginlik devam ediyor.

SEÇİM PROPAGANDASI

İdil ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta ve İpekyolu üzerindeki Kozluca Köyü'ne dün öğle saatlerinde HDP İdil ilçe örgütü yöneticileri seçim propagandası yapmaya gitti. İddiaya göre Hüda- Par taraftarları, gelen HDP'li grubu köye almak istemeyince olay çıktı.

UZUN NAMLULU SİLAH

HDP'lilerin propaganda sonrasında köyden ayrılmasının ardından bu kez köydeki HDP ve Hüda- Par taraftarları arasında kavga çıktı. Taşlı-sopalı kavgada HDP'li olduğu iddia edilen bir kişi, uzun namlulu silahla ateş açtı. Açılan ateşte Hüda- Par'lı gruptan 38 yaşında Abdülcelal Talayhan ile 34 yaşındaki Mehmet Şerif Şimşek ağır yaralandı. Talayhan ve Şimşek, ağır yaralı olarak kaldırıldıkları Mardin'in Nusaybin Devlet Hastanesi'nde doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı.

Hüda- Par'lılar ölüm haberini alınca hastaneye akın etti. Tekbir getiren Hüda- Par'lı grup, HDP'liler aleyhine slogan atarken, çatışmanın çıktığı Kozluca Köyü'nde geniş güvenlik önlemi alındı.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olaya karıştıkları gerekçesiyle 2 kişiyi gözaltına aldı. Olaylar sırasında 2 HDP'linin de levye ve satırla yaralandığı belirtildi. Köye giriş ve çıkışları kapatan jandarma ekipleri, olayla ilgili geniş çaplı soruşturmasını sürdürüyor.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Şırnak Valiliği'nden yapılan açıklamada, 'İdil İlçemizin Kozluca köyüne, seçim çalışması için HDP seçim aracıyla gelen, HDP'liler ile bir grup Hüda-Par'lı arasında çıkan tartışma sonucunda, HDP'li oldukları değerlendirilen 2 kişinin ateş açması sonucu Hüda Par'lı 2 kişi yaralanmış, hastaneye kaldırılmış, ancak kurtarılamayarak hayatlarını kaybetmişlerdir. Konuyla ilgili 2 zanlı ve olayda kullanılan bir silah ele geçirilmiş olup, adli mercilerce tahkikat devam etmektedir" denildi.

HDP KÖYDEN AYRILDIKTAN SONRA

Öte yandan, konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, "Seçim çalışması örgüt propagandasına başlayınca, HDP propagandası, köylüler bundan rahatsız oluyor ve köyden çıkmalarını istiyorlar. Bunun üzerine bir tartışma çıkıyor. Bu tartışmada kin ve nefretle dolan PKK ve KCK'lı şahıs evinde silahı alıp kalabalığı tarıyor. Siz nasıl HDP'lileri köyden çıkarırsınız diye. Buna vahşet denir. Kesinlikle HDP'lilere yönelik hiçbir silahlı cevap verme girişimi dahi yoktur. Maalesef iki kardeşimiz İdil ve Cizre teşkilatı üyesi kardeşlerimiz şehit oldu" diye konuştu.

Her partinin her yerde çalışma yapmaya hakkının olduğunu belirten Yılmaz, "İdil'de de o Xanike'de de gidip çalışma yapacaklardır. Her partinin bu ülkenin her köyünde her yerleşim yerinde siyasi parti çalışması yapmaya hakkı vardır ve olmalıdır. Ama daha önce 90'lı yıllarda dahi örgütün silahla dahi giremediği Xanike gibi bir köyde seçim ve parti çalışmasıyla gidip orada örgüt propagandası ve örgütsel çalışma yapıp halkı tehdit ve tahrik etmek parti çalışması değildir" dedi.

GEREĞİNİ YAPMALIDIRLAR

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın hayatını kaybeden ailelere başsağlığı dileğinde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Yılmaz, "O zaman gereğini yapılmalıdır. Bu tür olayların yaşanmaması için onlar ne yapılması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Yoksa kendi kitlelerini kin ve nefretle doldurmasınlar. Kürdistan'ın iç barışa ihtiyacı var. Bu sağlanmalıdır. Kendi içlerindeki MİT artıklarını temizlemeleri lazım. İstihbarat ile iş tutmaktan vazgeçmeleri gerekiyor. Kürdistan'da tek başlarına hiçbir zaman hakim olamayacaklardır, bizimle birlikte yaşayacaklar ve öğreneceklerdir. bunun için çalışsınlar. Kürtler arası iç barışa hizmet etsinler." şeklinde konuştu.

OLAY TASARLANMIŞ BİR PROVOKASYON

Buarada, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Aslan, yaşanan olayın tasarlanmış bir provakasyon olduğunu ifade ederek, HDP ve DBP'lilere soğukkanlılık çağrısı yaptı. HDP ilçe binasında yapılan toplantıya Aslan'ın yanı sıra HDP'liler, İHD yöneticisi Yusuf Vesek ve İdil eski Belediye Başkanı Resul Sadak katıldı. Toplantıda konuşan Aslan, yaşanan olaya ilişkin üzüntü duyduklarını ifade ederek sözlerine başladı.

KÖYDEN AYRILDIĞIMIZ SIRADA

İki gündür köy ziyaretleri yaptıklarını hatırlatan Aslan, öğlen saatlerine doğru kalabalık bir araç konvoyuyla ilçeye bağlı Kozluca köyüne gittiklerini ve seçmenlerinin de araç konvoyunu sevgi gösterileriyle karşıladığını söyledi. Daha sonra köyden iki kişinin yanlarına gelerek köyü terk etmelerini istediğini ifade eden Aslan "Biz bir provokasyonun hazırlanmış olabileceği ihtimali üzerine uzun uğraşlar sonucu arkadaşlarımızı araçlarına bindirdik ve köyden ayrılmaya başladık. Konvoyumuzun çoğu köyden çıktığı sırada Hür Dava Partisi üyesi oldukları belirlenen birkaç kişi rastgele araçlarımıza ve köydeki yurtseverlerimize saldırmaya başladı" dedi.

ASKER VE POLİSLER GEÇ GELDİ

Yaşanan saldırı anında olayın yaşandığı yere yakın bölgede askeri birliğin olmasına rağmen olaya müdahale edilmede geç kalındığını aktaran Aslan, en küçük olaya dahi zırhlı araçlarla müdahale eden asker ve polisin bu olaya müdahalesinin geciktiğini vurgulayarak, "Kürdü kürde kırdırmanın hesaplarını yapmıştır. Aylardır devam eden provokasyon girişimleri ne yazık ki İdil ilçesine bağlı bu köyümüzde tekrar devreye konmuş ve iki kişinin yaşamını yitirmesi iki kişinin de yaralanmasıyla bu girişim sonuçlanmıştır" şeklinde konuştu.  Açıklamasının sonunda halka sağduyu çağrısı yapan Aslan, "Ne olursa olsun halkımız soğukkanlı olmalı ve provokasyon girişimlerine yol vermemelidir" dedi.

SİLVAN'DA DA OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde, araç konvoyu ile ilçede tur atan Hüda-Par'lılar ile HDP'liler arasında kavga çıktı. Silvan'da dün saat 18.00'de Hüda-Par'lılar seçim çalışmaları kapsamında ilçe merkezinde konvoy halinde tur atarken, Batman yolu üzerinde, HDP'li oldukları öğrenilen bir grup sataştı. Buna tepki gösteren Hüda-Par'lılar ile HDP'liler arasında  tartışmaya başladı. Tartışma sürerken, yoldan geçen ve Batman'a yolcu taşıyan bir minibüs ve Hüda- Par'lıların araçları taşlandı.

MİNİBÜSLER TAŞLANDI

Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan Hüda-Par İlçe Başkanlığı binasına giden Hüda-Par'lılar, tekbir getirerek 'Kahrolsun PKK' sloganı attı ve buradan geçen HDP'nin seçim minibüsünü taşlandı ve camları kırıldı. İki partinin taraftarları birbirlerine bir süre taş attı. İlçe merkezinde çeşitli noktalardan silah sesleri gelirken, güvenlik güçleri iki partinin mensuplarının karşı karşıya gelmemesi için geniş güvenlik önlemi aldı. Asayiş Şube, Terörle Mücadele ekiplerinin ilçe merkezinde aldığı önlemler devam ediyor. Bu arada yaşanabilecek muhtemel bir olay üzerine esnaflar kepenk kapattı.

HDP'NİN ANOS  ARACI

Hüda Par İlçe Başkan Yardımcısı Adnan Balyen'nin aa'ya, saldırının ardından yaptığı açıklamada, HDP'nin anons aracının konvoylarına girerek, halkı provoke ettiğini ileri sürdü. Balyen, şöyle konuştu: "Bugün 17.00'de parti binamızın önünde yapılacak miting için şehir merkezinde konvoy eşliğinde şehir turu attık. Konak Mahallesi Gazi Caddesi'ne ulaştığımız sırada HDP'nin anons aracı, bilerek konvoyun içine girdi. Anons aracında bulunanlar provokasyon yaptı. Bunun üzerine ara sokaklardan konvoydaki araçlarımıza taşlı saldırı başladı."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi