Şehirdeki hayatı durduran şiddet

HDP ve DBP'nin çağrısıyla, Diyarbakır'da dün "yaşam durdu." Şiddet ve terörün yarattığı gerilim ve protesto eyleminde olaylar çıktı bir kişi öldü. Kontak ve kepenk kapatma eylemi vatandaşları mağdur etti.

Şehirdeki hayatı durduran şiddet

DİYARBAKIR ve Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki çatışma, operasyonlar ve sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla esnaf, kepenk açmadı. Bağlar ilçesinde operasyonları protesto eylemleri sırasında yaşanan olaylarda başına kurşun isabet eden 17 yaşındaki Mahmut Bulak, öldü.

HAYATI DURDURMA EYLEMİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisinin (DBP) çağrısı üzerine yapılan kontak ve kepenk kapatma eylemi nedeniyle vatandaşlar mağdur edildi.  Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren otobüsler kontaklarını, bazı esnaf da kepenk kapattı. Otobüsler, Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Müdürlüğü garajına çekildi.  Belediye otobüslerinin hizmet vermemesi nedeniyle vatandaşlar, ulaşım konusunda sıkıntı yaşadı.

ÇÖPLER TEMİZLENMEDİ

Fırın ve eczaneler dışındaki iş yerlerinin büyük bölümünün kepenk kapattığı kentte, eylem çağrısı yaşamı olumsuz etkiledi. Merkez Bağlar, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerindeki bazı mahallerde belediye tarafından çöplerin toplanmadığı görüldü. DBP'li belediyelerin temizlik hizmeti vermemesi nedeniyle de cadde ve sokaklarda çöp yığınları oluştu. Polis, gösteri ve yürüyüşlere karşı kentin bir çok noktasında sıkı güvenlik önlemi alırken, polis helikopteri de havadan devriye uçuşları yaptı.

SUR'A YÜRÜMEK İSTEDİLER

Öğlen saatlerinde çağrı üzerine bir grup, Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı’nda toplandı. Slogan atan grup, HDP Diyarbakır milletvekili Sibel Yiğitalp, İl Eş Başkanları Ömer Önen ve Gülşen Özer ile DBP İl Eş Başkanı Ali Şimşek’in de gelmesiyle Sur ilçesine yürümek istedi. Polis, önce Yiğitalp ve eş başkanlarla konuşarak, yasal olmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. Ancak grup, yürümekte ısrar etti. Bunun üzerine polis, gruba dağılmaları önünde anons yaptı.

POLİSİN UYARISINA RAĞMEN

Grup, tüm uyarılara rağmen yürüyüşe geçince, polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Grubun içerisinde bulunan yüzleri maskeli bazı şahıslar ise polise taşlarla saldırdı.

Olaylar kentin birçok bölgesine yayıldı. Başta Bağlar olmak üzere Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinin çeşitli caddelerinde toplanan gruplar, slogan atarak, yolu trafiğe kapattı. Olay yerlerine gelen polis ekipleri, gruplara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan gruplar, polisin olay yerlerinden ayrılması üzerine tekrar caddelere çıkarak, eylemlerini sürdürdü.

Kaynak: Diyarbakır Söz