Görüş Bildir

Şehitlikte çatışma!

Sur'daki yasak 25'inci gününe girerken, şehirdeki çatışmalar hız kesmiyor. Bir çok bölgede gösteri ve eylemler düzenlenirken Şehitlik'te üç örgüt militanı çatışmada öldürüldü.

Şehitlikte çatışma!

Sur ilçesinde uygulanan sokağa çıkma yasağı devam ederken, son 48 saat içerisinde Diyarbakır genelinde çatışma ve gösteriler tırmanış gösterirken, Şehitlik semtinde örgütün kırsal kesimden gelen üç militanı çatışma sonucu ölü ele geçirilirken, üç kişi de gözaltına alındı.

SUR'DAKİ ABLUKA SÜRÜYOR

6 mahallesi, bir caddesi ve girişindeki Şeyh Sait (Dağkapı) Meydanı’nda ilan edilen sokağa çıkma yasağının 25'inci gününde devam ettiği Sur ilçesinin girişlerindeki kontrol noktalarında güvenlik önlemleri arttırıldı. Daha önceden barikatlar kurulan ve kum torbaları ile mevziler yapılan kontrol noktalarına mevcut barikatlara 10’ar santimetrelik mesafeyle bir barikat şeridi daha çekildi. Çok sayıda zırhlı araçların konuşlu bulunduğu ve çok sayıda polisin görev yaptığı bölgelerde, yasaklı olmayan mahallelere giriş-çıkış yapan vatandaşlar didik didik aranıyor.

ŞEHİTLİK'TE ÇATIŞMA ÇIKTI

Yenişehir İlçesi Şehitlik semtinde güvenlik güçlerine silahlı saldırıda bulunan PKK'lılara, polislerin anında karşılık vermesiyle çatışma çıktı. Çatışma bölgesine takviye özel harekat timleri ile ambulanslar sevk edildi. Bir süre devam eden çatışmada 3 örgüt üyesinin öldürüldüğü bildirildi.

3 PKK'LI KIRSALDAN GELMİŞ

Ajanslar, Şehitlik Seti 263'üncü Sokak üzerinde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen3  PKK'lının kırsaldan eylem yapmak için kente geldiği ve güvenlik güçlerinin takibinde olduğu bellirtildi.

Kentte polis ve askerlere yönelik eylem hazırlığında oldukları belirtilen PKK'lıların izini süren polis öğlen saatlerinde Şehitlik Semti'nde oldukları bilgisini aldı. Bölgeye giden polis ekiplerine ateş açılması üzerine çıkan çatışmada 3 PKK'lı öldürüldü. Öldürülen PKK'lılar üzerinde yapılan aramada 3 tabanca, 1 el bombası ile koltuk altında silah taşımak için kılıf ele geçirildi.

Yapılan çalışmalarda öldürülen PKK'lılara kentte rehberlik yaptıkları belirlenen 3 kişi de  gözaltına alındı ve sorgulanmak üzere Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.  Polis, olayla ilgili soruşturmasını sürdürken, kentte de sıkı güvenlik önlemleri aldı.

İKİ CENAZE OKUL BAHÇESİNDE

Buarada, çatışmalar esnasında öldürülen ve YDG-H'li oldukları bildirilen Mesut Seviktek ve İsa Oran'ın cenazelerinin Yavuz Selim İlköğretim Okulu bahçesinde bekletildiği öne sürüldü. Cenazelerin ailelere teslim edilmesine izin verilmediği iddia edildi.

CENAZE SONRASINDA OLAYLAR

Merkez Sur ilçesinde önceki gün güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen iki örgüt üyesi için cenaze töreni düzenlenmek istendi. Polisin törene izin vermemesi üzerine cenazeler Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi morgundan alınarak, konvoy halinde Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığına getirildi. Cenazelerin burada defnedilmesinin ardından grup, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürümek istedi. Polis, grubun önünü Sento Caddesi’nde keserek, dağılmalarını istedi. Bu sırada, grubun içerisinde bulunan yüzleri maskeli kişiler tarafından polise ateş açıldı. Polis de gruba hem biber gazı ve tazyikli su hem de silahla karşılık verdi. Çatışma, grubun ara sokaklara kaçmasıyla sona erdi.

POLİS KARAKOLUNA ROKET

Cemiloğlu Caddesi'ndeki Bağlar Polis Merkezine roketatarlı saldırı gerçekleştirdi. Ateşlenen roketatar fişeği, polis merkezinin yaklaşık 100 metre ilerisindeki park halindeki 23 K 1894 plakalı otomobil ile 13 AU 037 plakalı kamyonete isabet etti. Can kaybı ya da yaralananın olmadığı saldırıda, araçlarda büyük hasar oluştu.

DBP'NIN ÇAĞRISI ÜZERİNE

DBP Diyarbakır İl Örgütü’nün önceki akşam saatlerinde sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü, çatışmaların ise tüm şiddetiyle yaşandığı Sur ilçesi için “acil” başlığı ile yaptığı çağrı kentiin bir bölümünü karıştırdı.  Kentin başta merkez Bağlar ilçesi olmak üzere Yenişehir ve Kayapınar ilçelerindeki çeşitli bölgelerinde olaylar çıktı.  Bağlar ilçesi Gürsel, Sento, Sakarya ve Emek, Yenişehir ilçesi Yurdanakul ile Kayapınar ilçesi Musa Anter ve Yılmaz Güney caddelerinde bir araya gelen yüzleri maskeli gruplar, barikatlar kurdukları yollarda, ateş yakarak, yolları trafiğe kapattı. Bir süre sonra olay yerlerine gelen polis ekipleri, gruplara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Kentin bazı bölgelerinden silah sesleri de duyuldu. Kentte olaylar yer yer devam ederken, bazı vatandaşlar ise pencere ve balkonlara çıkarak, gürültü eylemi yaptı. Eyleme katılımın düşük ve sivil halktan kimsenin olmayışı da dikkat çekti.

TAHRİBATLAR BÜYÜK

Öte yandan,PKK'nın faaliyetlerine son verilmesi, kamu düzeninin sağlanması, vatandaşların can ve mal güvenliğinin temin edilmesi amacıyla Sur ilçesinde güvenlik güçlerince başlatılan operasyon kapsamlı şekilde sürüyor.

Özellikle son 25 gündür bölgede saldırılarını artıran örgüt üyeleri ev ve iş yerlerine verdiği tahribat artıyor. Çatışmanın yoğun şekilde yaşandığı Fatihpaşa ve Cemal Yılmaz Mahallesindeki birçok ev ve iş yeri örgütün infilak ettirdiği patlayıcılar nedeniyle kullanılamaz hale gelirken, binalarda da çok sayıda kurşun izleri dikkati çekiyor. Örgüt üyeleri, okul ve sağlık ocağı gibi bölge halkının ihtiyaç duyduğu kurum ve kuruluşların da aralarında bulunduğu birçok iş yeri ve eve zarar verdi. Açılan hendekler, kurulan barikatlar ve infilak ettirilen el yapımı patlayıcılar sonucu cadde ve sokaklardaki alt yapı şebekesi de kullanılamaz hale geldi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi