Görüş Bildir

Selahaddin-i Eyyubi Konferansı

Eyyubi Hanedanı'nın kurucusu ünlü komutan Selahaddin-i Eyyubi, Mardin'de Kürtçe, Türkçe ve Arapça dillerinde düzenlenen panelle anıldı.

Selahaddin-i Eyyubi Konferansı

Eyyubi Devleti'nin kurucusu ve Kudüs'ü fetheden ünlü komutan Selahaddin-i Eyyubi Mardin'de 3 dilde düzenlenen panelle anıldı. Paneli Artuklu Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Feridun Bilgin yönetti. Konuşmacı olarak Kuzey Irak'taki Duhok Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Hakem Abdurrahman Zubaire, Artuklu Üniversitesi'nden aslen Filistinli olan Yrd.Doç.Dr.Halid Al-Awasi ve Doç.Dr. Mehmet Akbaş katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Kürtçe olarak yapan AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ, Kürtler'in İslam'a hizmet eden cesur komutanı Selahaddin-i Eyyubi'nin yaptığı çalışmaları anlattı. Akdağ, şöyle dedi:

SELAHADDİN’İ EYYUBİ

"Selahaddin'in bütün gayret, emek, çalışması din içindi. Kendisi ümmetin birliği için çalıştı, Kendisi Kürt'tü. Ama hiçbir zaman Kürtlüğünü inkar etmemişti. Kendisinin Şam'da bulunan mezarını bizzat ziyaret ederek 'O özgürlüğüne kavuşturduğun Mescid-i Aksa bir kez daha esir durumda. Rabbim senin gibi bilgili cesaretli birini daha göndersin bize."

Başbakan Erdoğan'a, Selahaddin Eyyubi gibi biz Kürtler'in az sayıda bulunan liderlerimizden Ahmede Xani, Faqiye Tayran, Mellayi Ciziri gibi isimlerini saydığında çok sevindiğimizi ifade etmiştim. Çünkü biz Kürtlerin tarihinde zaten ön plana çıkan isimlerimiz hemen makaslandığı için kimseyi bırakmamışlar."

Hikmet-Der Başkanı Ali Özgüç ise, Selahaddin-i Eyyubi'nin en büyük icraatlarından birisinin Şia Fatima devletini ortadan kaldırması olduğunu anlatarak şöyle konuştu:

SURİYE’DE YAŞANANLAR

"Bugün Suriye'de tarih bir kez daha tekerrür ettiği gibi Şia Nusayriler'le bir kez daha Müslümanlar'ı kadın- çocuk demeden katletmektedirler. Selahaddin-i Eyyubi ırkçılar tarafından zulme uğramıştır. Birincisi Arap ırkçıları onun gerçek kimliğini saklayarak onun Kürt değil Arap asıllı olduğunu iddia etmiştir. Birçok yerde onun hakkında asılsız şeyler söylemişlerdir. Türk ırkçıları tarafından hakkı gasp edilmiş, tarih kitaplarında Selahaddin Eyyubi bir Türk Sultanı olarak tanıtılmıştır. Kürt ırkçıları tarafından hakarete maruz kalmıştır. Bunlarda Selahaddin Eyyubi hakkında Selahaddin sadece Araplara hizmet etmiş Kürtler adına hiçbir şey yapmamış demektedirler" dedi

"KÜDÜS MÜSLÜMANLAR'IN NAMUSUDUR"

Paneli yöneten Yrd.Doç.Dr.Feridun Bilgin, günümüzde de Selahaddin Eyyubi'ye bir kez daha ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Başlatılan Haçlı seferlerinin sona erdirilmesi için ciddi çalışmalar yapılıyor. Ancak bunlar yetersiz kalıyor. Kudüs Müslümanların namusudur. Kudüs'ün er ya da geç Siyonistlerin elinden alınması gerekiyor. Sembolik bir yer olsa bile bizim kadar Hristiyan ve Yahudiler için de kutsal bir yer. Müslümanlar haricinde egemenliği ele geçiren herkes orada kan dökmüştür. Ancak Selahaddin Kudüs'ü fethettiğinde sağladığı barış, 19'ncu yüzyıla kadar ulaşmış."

ÜZERİNDE HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMADI

Yrd.Doç.Dr. Bilgin, konuşmasında batının Selahaddin Eyyubi'yi çok iyi bir şekilde araştırıp üzerinde çalışmalar yaptığını hatırlatırken İslam dünyasının kendisini tanımadığını kaydederek, "Türkiye'ye baktığımızda bugüne kadar akademik anlamda Selahaddin hakkında sadece bir tez çalışması var. O tez de Selahaddin'i yanlış tanıtmak yani Türk olduğunu göstermek için yapılan bir çalışma. Selahaddin Eyyubi Müslümandır, Kürt'tür ve Müslümanların komutandır. Onu Türkleştirmeye gerek yok ki" dedi.

Panelde Filistin asıllı Yrd.Doç.Dr.Halid Al-Awasi Selahaddin Eyyubi'nin askeri kimliği konusunda Arapça bir konuşma yaptı. Duhok Üniversitesi'nden Dr.Hakem Abdurrahman Zubaire ise Eyyubi'nin Kudüs'ün fethini Kürtçe dilinde anlattı. Doç.Dr. Mehmet Akbaş ise Eyyubi ailesi hakkında Türkçe bir sunum gerçekleştirdi

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi