Sesimizi duyun!

Irak'ın başkenti Bağdat'tan mahsur kalan bir grup Türk işçi, yetkililerin ilgisizliği nedeniyle bu durumda bulunduklarını öne sürerek, yakınları aracılığıyla Türkiye'ye videolu mesaj gönderdi. Çalıştıkları inşaatta yatıp kalkan işçiler Türkiye'ye dönmeyi umut ediyor.

Sesimizi duyun!

Koronavirüs nedeniyle tüm dünya koca bir karantina alanına dönerken, yurt dışında kalan Türkler, Türkiye’ye dönmede sıkıntı yaşıyor.

Türkiye’nin çeşitli illerinden inşaatta çalışmak için 3 ay önce Irak’ın Bağdat kentine çalışmaya giden ve aralarında çok sayıda Diyarbakırlıların bulunduğu türk işçiler, koronavirüs olayı patlak verdikten sonra Türkiye’ye gelmek istedi. Ancak iddiaya göre Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin ilgisizliğiyle karşılaşan türk işçiler, bulundukları durumu anlatan bir video çekerek, bunu paylaşmaya karar verdi.

Video görüntüsünde bir işçi, “Amacımız devleti karalamak değil, ama büyükelçi Mehmet beyden 24 gündür ne bir yardım gördük, ne de bir sahiplenmesini gördük. Türkiye’deki ailelerimiz dışişleri bakanlığını arıyor. TC numaralarımızı alıp ilgileneceğiz deyip, telefonu kapatıyorlar. İlgilenmiyorlar” dediği duyuluyor.

Öte yandan Bağdat’ta mahsur kalan Diyarbakırlı işçilerden Ensari Gezer’in kızı Hatice Kübra Gezer, Diyarbakır Söz Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, 57 türk işçinin zor şartlar altında yaşam mücadelesi verdiklerini söyledi.

“BAKAN 4 UÇAK GELECEK DEDİ, AMA BİZİMKİLER LİSTEDE YOK”

Dışilleri bakanlığını defalarca aradıklarını aktaran Gezer; Koronavirüs olayından 3-4 ay önce ırak’ın Bağdat kentine çalışmaya gittiler. Biz tam 1 aydır Dışişleri Bakanlığı Bağdat Büyükelçiliği, Sağlık Bakanlığı, bütün ilgili kurumları teker teker aradık. Bize sürekli not ediyoruz diyorlar. Dışişleri Bakanımız birkaç gün önce dedi ki bu hafta içinde ıraktan Türkiye’ye 4 uçak seferi düzenlenecek dedi. Bizde konsolosluğu aradık babamın ve arkadaşlarının isimi var mı diye sorduk. Bize listede simleri yok dediler. Bizde bu cevap karşısında şok olduk. Neden yok? Biz 1 aydır başvuruda bulunmuşuz gelmeleri için. İlk gelecekler arasında olmaları gerekiyor bunların. Konsolosluğa defalarca şunu söylüyoruz, artık bu işçiler Bağdat’tan yiyecek bile bulamıyorlar. Çok zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Lütfen gidip onları ziyaret edin. Tam diyorlar ama halen onları görmeye gitmemişler. Iraktaki konsolosluk işçilerle hiç ilgilenmiyor. Sadece not alıyoruz diyorlar” dedi.

YEMEK BİLE VERMİYORLAR İŞÇİLERE

Gezer, Irak’ta işçilerin ayrıca ücretlerini alamadıkların ve aç bir şekilde kaldıklarına dikkati çekerek, “İnşaata bodrumda kalıyorlar. Bizce orada patronlarıyla alakalı bir durum sanırım. Hiçbir şekilde işçilerle ilgilenmedi ve onları açlığa mahkum etti. Cuma gününden bu yana artık yemek bile vermiyorlar işçilere. Patron işçilerin son 1 aylık ücretlerini de vermedi. Biz ücretten vazgeçtik yeter ki işçileri Türkiye’ye göndersinler” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz