Silvan suya kavuşuyor

DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün, Silvan’ın içme suyu altyapısını tamamen yenileyecek olan İçme Suyu Temin Projesi kapsamında 110 kilometrelik şebeke hattı ve 4 bin metreküplük su deposunun yapımı için yürüttüğü çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Proje tamamlandığında kent merkezine 200/sn su verilecek.

Silvan suya kavuşuyor

DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün, Silvan’ın içme suyu altyapısını tamamen yenileyecek olan İçme Suyu Temin Projesi, içme suyu şebekelerin, terfi merkezi ve su deposunun yapımı ile devam ediyor. Sözleşme bedeli 8 milyon avro olan ve 2050 yılı nüfus projeksiyonuna göre hayata geçirilen proje, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nın (IPA) yüzde 85’lik desteği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yüzde 6’lık katkısı ve DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün yüzde 9’luk öz kaynağıyla inşa ediliyor.

110 KİLOMETRE İÇME SUYU ŞEBEKESİ TAMAM

İş makinaları ve işçiler, kent merkezinin farklı mahalle ve sokaklarında yoğun bir iş temposuyla çalışıyor. Halen eş zamanlı olarak Bağlar Mahallesi 817. Sokak, Selahattin Mahallesi Hastane ve Gazi caddeleri, Konak Mahallesi 1014. Sokak, Mescit Mahallesi İsmail Beşikçi Caddesi, Feridun Mahallesi 946 ve 921. sokaklar ile askeriye arkasındaki bölgede toplam bin 100 metrelik şebeke hattı döşeniyor.

Mevcut çalışmaların tamamlanması ile proje kapsamında döşenecek 130 kilometrelik şebeke hattının 110 kilometresi bitmiş olacak. Böylece şebeke çalışmalarının yüzde 90’ı tamamlanacak. Çalışmaların tamamlanması ile birlikte önümüzdeki aylarda 70 kilometrelik abone bağlantıları gerçekleştirilecek.

4 BİN METREKÜPLÜK DEPO İNŞAATI SÜRÜYOR

İçme Suyu Temin Projesi kapsamında Yenişehir Mahallesi Büyük çeşme mevkiinde 4 bin metreküplük su deposunun inşa çalışması da devam ediyor. Silvan’ın yüksek bir noktası sayılabilecek bu bölgenin hemen yamacında ise eş zamanlı olarak Terfi Merkezi inşası sürüyor. Yenişehir Mahallesi Sanayi bölgesinde yer alan 2 bin metreküplük depo inşaatı ise geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı.

Projenin kapsamında yer alan mevcut depolar ve kuyuların rehabilitasyonu gereği bin 500 metreküplük deponun bakım-onarım çalışmaları tamamlanıyor.

KENTE 200/SN SU VERİLECEK

Şu an Silvan Barajı tüneli ağzından alınan suyla beslenen mevcut şebekelerden kente 120/sn su veriliyor. Projenin tamamlanması ile birlikte tünel ağzında boşa akan su tamamen kontrol altına alınarak kente verilen suyun kapasitesi artırılacak. Buna göre kente 200/sn su verilecek. Bu su inşa edilen 500 milimetre çapındaki çelik boru hattı ile 1000 metreküplük ana depoya iletilecek. Buradan 4 bin, 2 bin ve 1500 metreküplük su depolarına aktarılarak şehir şebekesine verilecek.

10 BİN EVİN ABONE BAĞLANTISI YAPILACAK

Silvan İçme Suyu Projesi kapsamında ilçe merkezinde 130 kilometre içme suyu şebekesinin yenilenmesi ve imara açılan bölgelerde yeni içme suyu şebekelerinin döşenmesi, 4 bin ve 2 bin metreküplük iki ayrı su deposunun, terfi merkezinin yapılması, hidrofor odası, mevcut depolar ve kuyuların rehabilitasyonun gerçekleştirilmesi, 10 bin evin şebeke bağlantısının yapılması ve 3 bin 500 tane su sayacının takılması yer alıyordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz