Görüş Bildir

Silvan’da inceleme yapan baro heyetine ateş açıldı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, HDP ve DBP'li yöneticiler, bir grup avukat ile bazı gazetecilerden oluşan yaklaşık 20 kişilik heyet, sokağa çıkma yasağı kaldırılmadan önce öğlen saatlerinde Silvan'a girdi. Silvan Kaymakamı Murat Kütük ile görüşen Elçi ve beraberindekiler, daha sonra Mescit ve Tekel İlçeleri'nde inceleme yapmak istedi.

Silvan’da inceleme yapan baro heyetine ateş açıldı

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, HDP ve DBP'li yöneticiler, bir grup avukat ile bazı gazetecilerden oluşan yaklaşık 20 kişilik heyet, sokağa çıkma yasağı kaldırılmadan önce öğlen saatlerinde Silvan'a girdi. Silvan Kaymakamı Murat Kütük ile görüşen Elçi ve beraberindekiler, daha sonra Mescit ve Tekel İlçeleri'nde inceleme yapmak istedi.

KAYMAKAM BARO HEYETİNE İZİN VERDİ

Kaymakam Kütük'ün izin vermesi üzerine bu mahallelere gelmeye çalışan heyet, saat 15.00 sıralarında Mescit Mahallesi'nde operasyon yapan özel hareket timlerinin engeliyle karşılaştı. Uzun namlulu silahlarla havaya ateş açan özel harekat timleri, heyetin geri dönmesi uyarısında bulundu. Bu yüzden mahalleye giremeyen Baro Başkanı Elçi ve beraberindekiler, Silvan Belediye binasına döndü.

SU, EKMEK VE ELEKTRİK SIKINTISI VAR

Burada gazetecilere konuşan Elçi, 100 bin nüfuslu ilçede, su, ekmek ve elektrik sıkıntısının sağlığı olumsuz etkilemeye başladığını belirterek, "Öncelikle şunu ifade etmek isterim 100 bin nüfusuyla Diyarbakır'ın en büyük ilçesinde, 4 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi, toplumu mağdur etmiş, günlük yaşamı, sosyal, ekonomik ve eğitim yaşamını çok ciddi bir şekilde etkilemiştir. Silvanlı arkadaşlardan ve avukat arkadaşlardan aldığımız bilgilere göre son 4 günde su, ekmek ve elektrik ihtiyacı önemli ölçüde karşılanamamış. Özellikle dün itibariyle ekmek, su ve elektrik ihtiyacı toplum sağlığını ciddi boyutta etkileyecek düzeylere ulaşmıştır. Biz bu uygulanın hukuka uygun olmadığını, gereksiz olduğunu yetikli makamlara ifade ettik. Bazı mahallelelerde, sorunlar olmakla birlikte ilçenin tamamında bu kadar uzun süre sokağa çıkma yasağının uygulanmasının gereksiz ve bir ihtiyaca binaen olmadığını, aşırı ve keyfi bir uygulamaya dönüştüğünü yetkili makamlara ilettik" dedi.

ÖZEL HAREKATÇILARDAN YAKINMA VAR

Özel harekat timlerinin, darp ve keyfi güç kullandıkları yönünde yakınmalar aldıklarını ifade eden Elçi, "Diyarbakır Baro yöneticileri olarak, parti yetkilileri ve belediye yöneticileriyle birlikte, özellikle olayların yaşandığı, tahribatların olduğu Tekel ve Mescit mahallelerinde incelemelerde bulunmak istedik. Bizzat ilçe kaymakamın tavsiyesi üzerine, yani o bölgeyi görmemizde fayda olacağı önerisi üzerine basın mensuplarıyla birlikte, bu mahallelerdeki olayları kayıt altına almak istedik. Bu 4 gün içerisinde ne yaşadıklarını anlamaya çalıştık. Ne yazık ki tam bu sırada özel harekat timlerinin darp ve keyfi güç kullandıkları biçimde yakınmalar aldık Silvanlı sivillerden.

MÜLKİ İDARE AMİRLERİ HASSASİYET GÖSTERMELİ

Bu uygulamanın olmaması gerektiği, suç oluşturan bu uygulamaya mülki amirlerin, yargı makamlarının gerekli hassasiyeti göstermelerini kendilerine illettik. Açıkçası Silvan halkı büyük bir mağduriyet yaşıyor. Halen mahallelerde ekmek, su ve elektrik sıkıntısı nedeniyle yaşam etkileniyor. Bu uygulamanın derhal sona erdirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu akşam itibariyle hukuka aykırı olan bu uygulamanın sona ermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu incelemelerimiz sonunda ihtiyaç olursa, ek bir ziyaret daha gerçekleştireceğiz ilçeye ve ilçedeki gerçek tabloyu anlamaya ve kayıt altına almaya ve bir rapor şekilnde kamuoyuna aktaracağız" diye konuştu.

İLÇE GEZİSİ ÖNCESİ ATEŞ AÇILDI 

Buarada, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde valilik ve kaymakamlık izniyle incelemelerde bulunan ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin de olduğu avukatlara ateş açıldı. Barodan yapılan açıklamada, “Baro başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimizin incelemelerini yürüttükleri bir sırada zırhlı polis araçlarından ateş açıldı. Baro Başkanımızın İlçe Kaymakamının bilgisi dahilinde inceleme yaptıklarını söylemesine rağmen bir süre sonra daha yakın mesafeden ve heyetin üzerine yoğun bir ateş açılması üzerine inceleme tamamlanamadan Silvan Belediyesine geri dönüldü.” denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi