Görüş Bildir

Skandal Muhtarlığa İnceleme başlatıldı

Yenişehir ilçesine bağlı Sarıyatak Mahalle Muhtarlığıyla ilgili, "Skandal Muhtarlık" haberimiz yankı bulurken, İl Valiliği çok yönlü inceleme başlattı.

Skandal Muhtarlığa İnceleme başlatıldı

Merkez Yenişehir İlçesine bağlı Sarıyatak Köyü Mahalle Muhtarı ve Muhtarlığının sahte belge ve beyanlarla oluşturulduğuna ilişkin Diyarbakır Söz'ün haberi ses getirdi. "Skandal Muhtarlık" manşet haberinin yankısı üzerine İl Valisi Hüseyin Aksoy, inceleme talimatı verdi.

SÖZ SKANDALI ORTAYA ÇIKARDI

Söz Gazetesi Haber merkezi gelen ihbar üzerine, 2010 yılında muhtarlık statüsü kazanan, Merkez Yenişehir ilçesine bağlı Sarıyatak Mahalle Muhtarlığı'yla ilgili araştırma yaptı. Araştırma sonucunda, muhtarlıkla ilgili skandal bilgi ve belgelere ulaştı. Mezra statüsünden çıkarılıp Köy Muhtarlığına dönüştürülen Sarıyatak Köyü Mahalle Muhtarlığının Mahalli İdarelere verdiği hane sayısıyla köydeki hane sayısının arasında afakî rakamlar olduğu belirlendi. Köyde sadece 5 hane bulunurken, Mahalli İdarelere verilen beyanda bu rakamın çok yüksek olduğu ortaya çıktı.

TAŞIMALI NÜFUSLA STATÜ ALDI

Köy'deki hane sayısı ve nüfus düşüklüğüne karşı Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş, komşu köylerde bulunan yakınlarını "taşımalı" nüfusla, köyde ikamet ediyor gibi gösterdi. Mahalli İdareleri düzenlenen sahte ikametgâhlarla, aldatan Köy Muhtarı Ataş, Sarıyatak'a "muhtarlık" statüsünü bu işlemlerle kazandırırken, muhtarlık seçiminde de aynı skandal işlemlerde bulunduğu belirlendi.

MUHTARLIK DA SAHTE YAPILMIŞ

Köy Muhtarı Mehmet Ali Ataş'ın ihtiyar heyetinde, Mahmut Ataş, Zülfü Ataş, Mehmet Ataş, Yılmaz Ataş, Enver Ataş, Orhan Ataş ve Serdar Ataş adlı kişilere yer verildi. Skandalı ortaya çıkaran Söz Gazetesi'nin ulaştığı Muhtar Mehmet Ali Altaş'ın nüfus kaydında, ihtiyar heyetinde yer alan isimlerin, aynı aileye mensup kişiler olduğunu belirledi.

Şehir ve Kasalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair 4551 saclı kanunun 10 maddesin "Ana, baba, büyük ana, büyük baba, evlat, kardeş ve bu derecedeki sıhrî hısımlar Mahalle Muhtarı ve İhtiyar heyetinde birleşemezler." demesine rağmen, Muhtar ve İhtiyar heyeti üyelerinin aynı aileye mensup kişiler olması nedeniyle "Aile Muhtarlığı" adı verildi.

TOPLULAŞTIRMA VE MERA RANTI

Sarıyatak köyündeki, yapılanmanın ranta dayalı olduğunu ortaya çıkaran Söz'ün dünkü manşetinde yer alan "Skandal Muhtarlık" haberi, Diyarbakır'da büyük yankı buldu. Gözler bir anda son dönemlerde, muhtarlık statüsü alan mezra ve yerleşim yerlerine çevrilirken, İl Valisi Hüseyin Aksoy, konuya ilişkin inceleme başlattı.

Mahalli İdarelerden sorumlu Vali Yardımcısı Sinan Batmaz'ın başkanlığında, Sarıyatak köyünün muhtarlığı ve muhtarlık dönemindeki işlemlerle ilgili kapsamlı inceleme başlatılırken, Yenişehir Kaymakamlığının da, kendi bünyesinde soruşturma açtı.

Sarıyatak Köyü Muhtarı Mehmet Ali Ataş konuya ilişkin sessiz kalırken, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile Yenişehir Belediyesi'nin de konuya ilişkin soruşturma açmaları bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi