Sokak'tan Affa Kart!

Meclis'teki siyasi partiler kadar sokaktaki vatandaş ta MHP'nin Af tekliğini tartışıyor. Diyarbakırlılar, ceza indirimine şartlı yaklaşım gösterirken, mevcudiyete "kart" gösteriyor.

Sokak'tan Affa Kart!

Meclis'teki siyasi partiler kadar sokaktaki vatandaş ta MHP'nin Af tekliğini tartışıyor. Diyarbakırlılar, ceza indirimine şartlı yaklaşım gösterirken, mevcudiyete "kart" gösteriyor.

DİYARBAKIRLILAR NE DİYOR?

MHP'nin cezaevindeki 162 bin kişini kapsayan ceza infazı indirimine ilişkin, Meclis'e sunduğu af teklifi, Meclis'in yeni yasama dönemine start vermesiyle, partiler tarafından tartışılmaya başlandı. MHP dışında, AK Parti dahil tüm siyasi partiler temkinli ve şartlı bir bakış ortaya koyarken, Diyarbakırlı vatandaşlar da mevcut teklife kart gösterdi.

TASARIYA KART GÖSTERİLDİ

Cinsel istismar, vatana ihanet, uyuşturucu ve hırsızlık gibi suçların kapsam dışına alınması gerektiği ifade eden Diyarbakırlı vatandaşlar, ayrıca 28 Şubat mağdurlarının da af kapsamında alınması gerektiğini belirtti.

İŞTE SOKAKTAKİ VATANDAŞ

Diyarbakır Söz, Af'la ilgili sokağın nabzını tuttu. Vatandaşlar, afla ilgili şöyle dedi;

“CEZALARININ ÇEKMESİNİ İSTİYORUM”

Yunus Başak, “Af çıkmalı ama kapsamı çokta geniş olmamalı. Terörden ötürü devlete ihanet eden kişilerin ben cezalarının çekmesini istiyorum.”

İlhan Güler, “Tecavüz suçlusuna, vatan hainine af getirirsen valla ortalık çok kötü olur. İç savaş dedikleri şey o zaman çıkabilir.”

“TARAF AFFEDERSE ÇIKARILMALI”

Bayram Turan, “Çıkacak af adi suçları kapsamalı. Ferdi suçları ise karşı taraf affederse çıkarılmalı."

“CEZAEVLERİ DOLMUŞ VAZİYETTE”

Mehmet Sait, “Cezaevleri dolmuş vaziyette, mutlaka af gerekli.Af olursa genel ve kapsamlı bir af olması gerekir.”

Mehmet Efe, "Bir gencin işi olsa belirli bir maddi imkanı olsa hırsızlığa başvurmaz."

Sıddık Üğeyir, "Genel bir af çıkmasından yana değilim örneğin terör suçu çocuk ve kadın istismarcılarını af kapsamamalı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin aylar önce gündeme getirdiği cezaevlerindekilere af meselesine Diyarbakırlı vatandaşlardan şartlı olumlu tepki geldi.

Cinsel istismar, vatana ihanet, uyuşturucu ve hırsızlık gibi suçların kapsam dışına alınması gerektiği ifade eden vatandaşlar, ayrıca 28 Şubat mağdurlarının af kapsamında aşınmasını istedi.

Önceki gün yeni yasama yılının başladığı TBMM’nin de ilk gündem maddesini oluşturması beklenen af konusuna ilişkin Diyarbakır Söz Gazetesi ekibi olarak vatandaşların bu konudaki görüşlerini aldık.

İşte vatandaşların af konusuna ilişkin görüşleri;

“CEZALARININ ÇEKMESİNİ İSTİYORUM”

Yunus Başak, “Af çıkmalı ama kapsamı çokta geniş olmamalı. Mesela cinsel istismar, hırsızlara ve devlete ihanet gibi suçlar kapsam dışı olmalı. Küçük hırsızlık suçlarında belki ama asıl büyük hırsızların dışarıda olamaması lazım. Terörden ötürü devlete ihanet eden kişilerin ben cezalarının çekmesini istiyorum. Evet, kader mahkûmları çıksın istiyorum ve topluma kazandırılmalarını istiyoruz. Zaten Türkiye bütçesinin bir kısmı oraya gidiyor, yazık. Bütçeye en azından bunların katkıları olsun. MHP’nin af tasarısı üzerinde çalışılması lazım. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi.”

“FETÖ İNSANLARIMIZI KULLANDI”

İlhan Güler, “Gündemde olan af bence çıkmalı ama bu şartlı olmalı. Kimlere çıkmalı derseniz, farklı siyasi görüşü olanlar olabilir ama FETÖ dışında. FETÖ yıllarca bizim insanlarımızı kullandı. Milleti birbirine vurdurdular. Bunlara kesinlikle af gelmemeli. Tecavüz suçlusuna, vatan hainine af getirirsen valla ortalık çok kötü olur. İç savaş dedikleri şey o zaman çıkabilir. 28 Şubat mağdurlarına da af çıkarılmalıdır. Açlıktan dolayı hırsızlık yapanlara yine af çıkmalı. Devlet bu insanları biliyor, kimin ne suçu işlediğini çok iyi biliyor.”

“TARAF AFFEDERSE ÇIKARILMALI”

Bayram Turan, “Çıkacak af adi suçları kapsamalı. Ferdi suçları ise karşı taraf affederse çıkarılmalı. Cezaevlerindeki doluluk nedeniyle affa ihtiyaç var ama adam kayırmadan birine af birine yok olsa olmaz. Bunlar ileride çok problem olur. Küçük uyuşturucu suçları da affa tabi tutulmalıdır. Bir daha yapmamak kaydıyla af çıkarılabilir. Kişi orada ders almışsa, bir daha yapmayacaksa af olabilir."

“CEZAEVLERİ DOLMUŞ VAZİYETTE”

Mehmet Sait, “Cezaevleri dolmuş vaziyette, mutlaka af gerekli. İnsanlar artık cezaevlerinde yerlerde yatıyorlar, yer sıkıntısından dolayı. Kısmi bir af çıkmalıdır. Aftan ziyade insanlar tekrar yeniden yargılanmalıdır. Çeşitli suçlardan dolayı suçsuz sebepsiz yere insanlar yıllardır cezaevlerinde yatmaktadırlar. Af olursa genel ve kapsamlı bir af olması gerekir. Benim anladığım kadarıyla Devlet Bahçelinin istediği af birazda baron suçlularına af istiyormuş gibi geliyor. Halk böyle algılıyor. Denetimli serbestliği biraz daha yükseltmeleri lazım.”

Mehmet Efe, Bence af çıkmalı. Bazı insanların yok yere içerde yattıklarını görüyoruz bu nedenle kesinlikle çıkmalı.Geniş kapsamlı bir af olmamalı yalnız. Affın kapsadığı suçlara baktığımızda uyuşturucu ve hırsızlık gibi suçlardan yatanlarda var ancak insanları anlamak lazım.İşsizlik bu ülkenin en büyük sorunlarından birisi.İş bulamayan bir insan hırsızlıkta yapar uyuşturucu da satar her türlü kötü işleri de yapar. Bu konuda öncelikle devletin insanlara iş imkanı sunması lazım.Bir gencin işi olsa belirli bir maddi imkanı olsa hırsızlığa başvurmaz. Devletimizden ricam özellikle Diyarbakır’daki gençlere iş imkanı sağlaması.

Sıddık üğeyir, Affın çıkmasına olumlu bakıyorum çünkü MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’nin de söylediği gibi cezaevlerindeki doluluk oranı bir hayli fazla buna da çözüm gelmiş olur. Genel bir af çıkmasından yana değilim örneğin terör suçu çocuk ve kadın istismarcılarını af kapsamamalı.

Kaynak: Diyarbakır Söz