STK'ler sandık başında olacak

Diyarbakır'da KESK, Baro, TBB ve TMMOB'nun oluşturduğu 75 kişilik seçim izleme heyeti, 7 Haziran günü Diyarbakır ve ilçelerinde seçimlerin şeffaf bir şekilde yapılması için sandık başında olacak.

STK'ler sandık başında olacak

Diyarbakır'da KESK, Baro, TBB ve TMMOB'den temsilci ve üyelerinin de içinde bulunduğu 75 kişilik seçim izleme heyeti, 7 Haziran günü Diyarbakır ve ilçelerinde seçimleri izleyecek. Gözlem ve izlenimleri raporlaştıracak heyet, seçim sonrası yaşanan ihlalleri kamuoyu ile paylaşacak. Konuya dair konuşan İHD Şube Sekreteri Abdusselam İnceören, "Diyarbakır şubemizde kriz masamız olacak. Avukatlarımız üyelerimiz de görev başında olacak. Görevliler, seçim günü her hangi bir sorunda kriz masasına ulaşılacak ve kriz masası gereken müdahaleyi yapacak" dedi.

İzleme heyetinin sandıkların bulunduğu bina, seçmen için oluşturulan koşullar ve oy sayımı gibi birçok noktada raporlar tutacağını belirten İnceören, "Engelliler rahatlıkla oy kullanma alanına gidebiliyor mu, yönlendirmeler yapılmış mı? Seçim sayımı sağlıklı yapılabiliyor mu? Güvenlik güçlerinin ne kadar mesafede izlemesi gerektiği ile ilgili izleme yapılacak" ifadesinde bulundu.

Sorunlar kriz merkezine aktarılacak

Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen ise ihtiyaç olması dahilinde çevre illere de gidilebileceğini belirterek, tüm gün boyunca seçimlerin kriz merkezinden izleneceğini söyledi. Özmen, "Diyarbakır Barosu ve Mezopotamya Hukukçular Derneği ile ortaklaşma suretiyle toplantı aldık. Seçimlerin şeffaf ve dürüst bir şekilde geçmesi için çalışmalar yürüteceğimizi bildirmiştik. Seçim işlemleri tamamen bitene kadar tüm gün boyunca bizim kriz merkezimiz olacak. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda müdahil olacağız" diye konuştu.

Gezici avukatlar seçimi izleyecek

Ayrıca 67 avukatın da gezici olacağı bilgisini paylaşan Özmen, "Diyarbakır merkez ve ilçeleri dahil komşu illerde gelişebilecek hukuksuzluğu gidermek için mücadele edecekler. Bu bilgiler çerçevesin de seçim çalışmalarını adil, dürüst, şeffaf yürütülmesi için çalışacağız" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz