Görüş Bildir

Sur esnafı çifte bayram yaşıyor

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı “Yatırım destek paketi” en çok Diyarbakır’ın Sur ilçesi esnafını sevindirdi. Esnaf, verilen müjdeyle birlikte, çifte bayram yaşayacaklarını kaydetti.

Sur esnafı çifte bayram yaşıyor

Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki gün Diyarbakır’da açıkladığı 23 ili kapsayan “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Programı” ve sonrasında Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin, Sur’daki esnafa 6 ay ertelemeli ve 2 sene vadeli 50 bin lira kredi verileceğini açıklaması, ilçe esnafına büyük mutluluk yaşattı. PKK tarafından kazılan hendek ve kurulan barikatlar yüzünden yaklaşık bir yıldır iş yapamaz hale gelen esnaf, çifte bayram yaşayacaklarını anlattı.

İlçede çocuk giyimi üzerine çalışan Ahmet Doster, sokağa çıkma yasağı döneminde Sur’da yaşanan olaylardan dolayı işyerlerinin 4 aya yakın kapalı kaldığını belirterek, çok zor duruma düştüklerini kaydetti. Birçok esnafın ilçeden gitmeyi düşündüğünü kaydeden Doster, “Ödemelerimizi yapamaz duruma geldik, borçlandık. Zaten Sur esnafı kıt kanaat geçinen insanlar. Bu durumdan sonra esnafın gözü sürekli devletteydi. Sur esnafıyla yapılacak yardımlarla ilgili haber bekliyorduk. Dükkanlar kapalıyken bize ilk başta 3 bin liralık bir destek verildi. Bu yardım bir esnafın bir aylık kirası sayılırdı. Yani yeterli değildi. Bunu sürekli dile getiriyorduk. Başbakanımız buraya gelerek 50 bin liralık faizsiz kredi verileceğini açıkladı. Bu bir nebze de olsa esnafı umutlandıracaktır. Gelecek açısından umut verici. Biz bu desteklerin sürmesini istiyoruz. Bayram alışverişi için İstanbul’a gittiğimde orada bir arayışa da girdim. Buradan acaba gidebilir miyim, orada kendime bir iş imkanı oluşturabilir miyim diye. Biz artık burada bir güven ortamının olmasını istiyoruz. Rahat bir çalışma ortamı istiyoruz. Yoksa çoğu esnaf imkanlar dahilinde buradan gitmeyi bile düşünüyor” dedi.

“Evimize bile bakmaya zorlandığımız bir dönemdeyiz

Sur’da ayakkabıcılık yapan Kemal Yavuz, işlerin çok durgun olduğunu aktararak, “Evimize bile bakmaya zorlandığımız bir dönemdeyiz. Sur içinde müşteri eksik olmazdı. Şu an Sur’a gelen müşteri sayısı çok düşmüş. Ödemelerde sıkıntı yaşıyoruz. Kredi kartlarımız şu an dolu. Buranın eski haline dönmesini istiyoruz. Başbakan’ın yaptığı açıklama umut vericiydi. Bir nebze de olsa bu 50 bin lira bir esnafa bir umut olur. Devamını da bekliyoruz. Sur’umuzun bir an önce canlandırılmasını istiyoruz. Daha da yaşanacak bir hale getirilmesini istiyoruz. Sur’daki esnafın sicili bozulmuş durumda, sıkıntıları var. Sayın Başbakanımızdan da ricada bulunuyoruz. Bu bölgeyi boş bırakmasınlar. Bu bölge insanını topluma kazandırsınlar” diye konuştu.

Terzi Nedim Akbalık, Doğu ve Güneydoğu’da yapılacak yatırımlar için sevinçli olduklarını dile getirerek, “Bizim gibi ufak esnaflara verilecek olan 50 bin liralık krediyi de sevinçle karşıladık. Sur’da yaşanan olaylardan dolayı epey bir sıkıntıya girmiştik. Ortamın daha güzel olmasıyla işlerimizin de açılacağını biliyoruz. İyi şeyler olacak. Huzur istiyoruz. Yapacakları ev eşyası yardımının da kışa girmeden daha erkene alınmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

"İstihdam ve kalkınma yükselirse terör biter"

Sur İşadamları ve Toptancıları Derneği (SİDER) Başkanı Şükran Yılmaz ise Diyarbakır’da istihdam ve kalkınma yükselirse terör olaylarının da önünde geçileceğinin altını çizdi. 50 bin TL’nin merhem değil ancak pansuman olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bayram öncesi olmasından dolayı da esnaflarımız çifte bayram yaşayacak. Bu sabah esnaflarımızla yaptığımız istişarelerde hepsi bu olaya çok olumlu baktılar ve sevinçle karşıladılar. 6 ay ertelemeli 50 bin TL esnafımıza verildi. Ödeme şekli olarak iki seneye bölünecek. Bütün esnaf olarak Başbakanımıza Diyarbakır’a ve Güneydoğu’ya verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz. Dün açıkladığı paket konusunda da söylenecek hiçbir söz yok. Söylenecek her şey söylenildi. Gerek fabrika kurulumlarında gerekse yeni yapılacak teşviklerden çok çok memnun olduk. Ben artık inanıyorum ki Diyarbakır’da istihdam ve kalkınma yükselirse terör olaylarının da önüne geçilir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi