Görüş Bildir

Sur kamulaştırması önergesi reddedildi

HDP'nin, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yapılan kamulaştırmalara ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Sur kamulaştırması önergesi reddedildi

HDP'nin, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yapılan kamulaştırmalara ilişkin araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Genel Kurulda partisinin grup önerisi üzerine söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Diyarbakır Sur ilçesinde yapılan kamulaştırmaları eleştirerek, bölgedeki tarihi dokunun tahrip edildiğini savundu.

TOKİ tarafından bölgede yapılan çalışmalar sırasında sivil toplum kuruluşlarından bilgi ve yardım alınmadığını da ileri süren Taşçıer, 7 bin yıllık bir tarihin yok edildiğini öne sürdü.

AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, bölgede terör örgütünün faaliyetlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, Sur ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılanlardan gurur duyduklarını dile getirdi.

Kentsel dönüşüm kapsamındaki kamulaştırmaların geçmişe dayandığını hatırlatan Karaaslan, kamulaştırma çalışmalarının bazılarında ise dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in imzasının bulunduğunu da aktardı.

SUR'UN KAMULAŞTIRMASI

Diyarbakır'a yakışanları yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyleyen Karaaslan, "Hiçbir şey lafla olmuyor. Biz bugün Diyarbakır için koyduğumuz hedeflerin gereğini yapıyoruz." dedi.

Çiğdem Karaaslan, Diyarbakırlı bir dostunun kendisine, Diyarbakırlıların, evini başına yıkanı asla affetmeyeceğini söylediğini aktararak, Diyarbakır insanının, evinin başının üzerine yıkanın teröristler ve bunlara sessiz kalanlar olduğunu bildiğini ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Diyarbakır'da, sokağa çıkma yasağının 6 mahallede neden hala devam ettiği sorusunu yöneltti.

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Sur ilçesinde aslına uygun şekilde restorasyon çalışmalarının yapılması ve koruma amaçlı imar planına sadık kalınması gerektiğini vurguladı. İlçedeki vatandaşların mağdur edilmemesi gerektiğini de dile getiren Yedekci, Sur'daki acele kamulaştırmanın amacının rant sağlama amaçlı olup olmadığı sorusunu sordu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hurşit Yıldırım, Sur'un önemli bir tarihi miras olduğuna dikkati çekerek, terör nedeniyle bunun büyük zarar gördüğünü söyledi. Alınan acil kamulaştırma kararının zaruri olduğuna işaret eden Yıldırım, Sur'un tarihi ve kültürel dokusuna göre yapılacak çalışmalardan sonra da buradaki vatandaşların yeniden eski yerlerinde yaşayacaklarını aktardı.

Konuşmaların ardından oylanan öneri kabul edilmedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi