Görüş Bildir

Sur mağduruna kamu istihdamı

Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesinin "yüzde 95'inin temizlendiğini" belirten Vali Aksoy, Sur'u terk eden her aileden birinin, toplamda 3 bin kişinin kamuda istihdam edileceğini söyledi.

Sur mağduruna  kamu istihdamı

Valisi Hüseyin Aksoy, kentte görev yapan gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, 2 Aralık'tan bu yana 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'nde, hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için düzenlenen operasyonları anlattı.

Aksoy ilçede 185 barikat ile 178 el yapımı patlayıcının imha edildiğini, yedi hendeğin kapatıldığını söyledi. Sivil ölümlerin yaşanmaması için sokağa çıkma yasağının konduğunu söyleyen Aksoy, yasağın kalkmasını en çok kendisinin istediğini kaydetti.

3 bin kişiye iş

Sur’dan göç etmek durumda kalan ailelere pozitif ayrımcılık uygulanacağını da belirten Vali Aksoy, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında İŞKUR üzerinden bir proje çalışması yaptıklarını ve Sur’dan ayrılan her bir aileden 1 kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını da açıklayarak 3 bine yakın Sur mağdurunun kamu kurumlarında istihdam edileceğini söyledi.

6 Mahalleden 24 bin göç

6 mahallede 24 bin insanın göç ettiğini belirten Aksoy, yasaklı ve çatışmalı bölgede halen bin ile 2 bin arasında sivilin yaşadığını kaydederek, “İnsanların gıda ihtiyacını karşılamak için Sur Kaymakamlığımız muhtarlar aracılığıyla unlara 10 bin ekmek ve 2 bin 100 koli gıda paketi dağıttı” dedi.

11 milyon yardım

Evlerini terk eden ailelere kira desteğinde bulunduklarını vurgulayan Vali Aksoy, “Vatandaşların ihtiyaçlarının en aza indirilmesi için her aileye 1 bin lira nakdi yardım yapıyoruz. Aralık ve Ocak ayları içerisinde 5 bin aileye 7 milyon 700 bin lira para yardımı yapıldı. Gidecek yeri olmayan 500 kişiyi otellere yerleştirdik. Bin 138 esnaf 3 milyon 264 bin lira nakdi yardım yaptık. Bunun yanı sıra Vakıflar Bölge Müdürlüğü mağdur vatandaşlara 4 bin koli gıda, Kızılay 750 koli gıda ve 750 battaniye dağıttı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise 9 bin koli gıda paketi ve 900 battaniye yardımı yaptı” diye konuştu.

Sosyal ve psikolojik sorunlar

Evlerini terk eden ailelerin sosyal ve psikolojik sorunların çözümü için çalışma başlattıklarını anlatan Vali Aksoy, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve il Müdürlüğümüzün görevlendirdiği 60 kişilik ekip sahaya indi. Hane hane gezip sorunlarını tespit ediyor. Şimdiye kadar 16 bin 321 kişiye ulaşıldı. Ziyaret edilen evlerde okul çağında olup ta eğitime devam etmeyen çocuklar okula kazandırılıyor. Hamile kadın ve aşı olması gereken çocukların takibi yapıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi