Sur yine karıştı

Sur'da, YDG-H militanlarının yeniden cadde ve sokaklarda hendek kazmaya başladı. Barikatları kaldırmak için polis hava destekli operasyon düzenledi, yer yer çatışmalar yaşanırken, Silvan'daki yasak ve çatışmalar ise devam ediyor.

Sur yine karıştı

Recep Kaya/Ahmet DEMİR/Mehmet TUNÇ/Naif DURGUN

Merkez Sur İlçesi'nde PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) militanları, cadde ve sokaklara kazdığı hendekleri kapatıp, barikatları kaldırmaya giden polis ekiplerine ateş açılması üzerine çatışma çıktı. Mahalle aralarında güvenlik güçleriyle örgüt üyeleri arasında çatışmalar devam ederken, helikopterler de gün boyu uçuş yaptı. Ölen ve yaralanma konusunda herhangi bir bilgi gelmezken, HDP ve DBP'liler bölgeye giçmek istedi. Buarada yasakların ilçesi haline gelen Silvan'da ise dün çıkan çatışmalar sırasında evine roketatar mermisi isabet eden 33 yaşındaki Mukaddes Arbağ yaralandı.

SEÇİM SONRASI YENİDEN EYLEMLER

Daha önce sokağa çıkma yasaklarının getirildiği merkez Sur İlçesi'nin bir çok mahallesinde YDG-H'liler güvenlik güçlerinin girişlerini engellemek için, iki günden buyana yeniden hendekler kazıp, barikatlar kurmaya başladı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri kazılan hendekleri kapatıp, barikatları kaldırmak için dün sabah saatlerinde mahallelere zırhlı araçlar ve kepçelerle operasyon düzenledi.

SABAH SAATLERİNDE OPERASYON

Özel harekat polisleri ile helikopterin de havadan destek verdiği operasyonda, örgüt militanları polis ekiplerine ateş açtı. Açılan ateşlere polisinde karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmaların sürdüğü Hasırlı, Fatih Paşa, Cemal Yılmaz mahallelerinden sık sık silah ve patlama sesleri duyuldu.

Ayrıca, özel harekat polisleri ve zırhlı araçların Kurşunlu Camii tarafında konumlandırıldığı belirtilirken, Kurşunlu Camii ve Yoğurt Pazarı'nda başlayan çatışmaların yoğunlaştığı belirtildi.

MİLİTANLAR ROKETATAR KULLANIYOR

Roketatarların da kullanıldığı çatışmalar nedeniyle bölgede bulunan esnaf kepenk kapatırken, halk evlerine çekildi. Mahallelerin girişlerinde zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri, "Burada beklemeyin, tehlikelidir" diye uyarı anonsları yaptı. Çatışmaların sürdüğü mahallelerde oturan bazı vatandaşların evlerin terk ederek, kentteki yakınlarının yanına gittikleri görüldü.

DÖŞENİN PATLAYICI İNFİLAK ETTİRİLDİ

Fatihpaşa Mahallesi'ndeki operasyon sırasında hendek içerisine tuzaklanan patlayıcı, zırhlı aracın geçişi sırasında örgüt üyeleri infilak ettirildi. Olayda can kaybı ve yaralanma olmadı. Hasırlı Mahallesi'nde bulunan 17 yaşındaki bir kişi, çatışmalar esnasında vuruldu. Yaralı kişi battaniyeye sararak ambulansa ulaştırdı.

SİLVAN BİR TÜRLÜ SAKİNLEŞMİYOR

Öte yandan, Silvan İlçesi'nde geçen salı günü saat 05.00'den itibaren Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde PKK'lı militanlar sokaklara kazdığı hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması için ikinci bir duyuruya kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Sokağa çıkma yasağının ardından mahallelerdeki barikatları kaldırmak, hendekleri kapatmak için zırhlı araçlar ve kepçelerle giden polis ekiplerine uzun namlulu silahlarla ateş açılması üzerine çatışmalar çıktı.

İKİ POLİS ŞEHİT, 4 VATANDAŞ ÖLDÜ

Önceki gün PKK'lı militanların keskin nişancı tüfeği Kanas ile açtığı ateşte Özel Harekat polis memuru Necmi Çakır şehit olurken, PKK'lı olduğu açıklanan Müslüm Tayyar ile  20 yaşındaki Sertip Polat ile çatışmaların sürdüğü mahallelerde yoldan karşıya geçmeye çalışan 3 çocuk babası 24 yaşındaki Engin Gezici, ile kendisine yardım etmek isteyen halası 55 yaşındaki İsmet Gezici öldü.

SİLVAN'IN ÇEVRE TEPELERİNDEN

Silvan'ın çevresinde bulunan hakim tepelere tankların konuşlandırıldığı görüldü. Güvenlik güçleri de sokağa çıkma yasağı bulunan  Tekel, Mescit ve Konak mahallerinde kazılan hendekleri kapatmak, barikatları kaldırmak için çalışmalarını sürdürüyor. PKK'lı militanların ateş açması üzerine çıkan çatışmalar da yer yer devam ediyor. Mahallelerden patlama ve silah sesleriyle dumanlar yükseliyor. Tekel Mahallesi'nde çıkan çatışmalar sırasında bir roketatarın isabet ettiği evde 5 çocuk annesi Mukaddes Arbağ yaralandı. Arbağ, ilk müdahalesi Silvan Devlet Hastanesi'nde yapıldıktan sonra Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

ROKETATARIN İSABET ETTİĞİ BİNADA YANGIN ÇIKTI

Buarada, Eski Bitlis Caddesi üzerindeki 2 eve roketatar isabet etti. Şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken, evlerde yangın çıktı. Yangınlar büyümeden mahalle sakinleri tarafından söndürüldü. Bu arada çatışmalar sırasında kurşunların isabet ettiği Rıdvan Us adlı bir kişi de yaralandı. Yaralanan Us, Silvan Devlet Hastanesi'ne götürülüp tedaviye alındı.

VATANDAŞLAR YAŞANANLARA TEPKİLİ

Sokağa çıkma ve çatışmaların adeta arenası haline gelen Silvan'daki gelişmeler ilçe halkının büyük tepkisini çekiyor. Vatandaşlardan, Abdulkerim Bozkurt, “Bizler hep barış dedik, Maalesef barışa yönelik herhangi bir adım atılmıyor. Savaşlar durdurulmuyor. Adım atılmıyor. Takel, Mescit ve Konak mahallerinde 6’ıncı defa sokağa çıkma yasakları ilan ediliyor. 4 gün her tarafı harabeye çevriliyor. Burası Kobani’ye çevrildi. Sözde Avrupa Birliği’ne adım atılıyor. Sivil insanlar ölüyor. Bu şiddet nereye kadar. Biz barı istiyoruz. Barıştan yanayız. Savaştan yana değiliz.” dedi.

OKULLARIMIZI ZİNDAN ETTİLER

Üniversiteye hazırlanan Metin Çalışar ise “Bizim okullarımızı bize zindan ettiler. Resmen mezarlığa döndü. İnsanlık suçu işliyorlar. Dedem, ninem, annem ve babam Mescit Mahallesi'nde oturuyor. Olaylara Başbakan duyarsız kalmasın. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı bekliyoruz. Yeter artık bu savaş bitsin. Barış istiyoruz. Dershaneye kayıt yaptırdım ancak yaşanan olaylardan dolayı iki ayda sadece iki gün gidebildim. Ben nasıl sınava hazırlanacağım. Bir yandan ölüm korkusu bir yandan sınav stresi. Bize yardım edin.” diye konuştu.

HDP'Lİ AYDOĞAN: ÖZ YÖNETİM TÜRKİYE'Yİ BÖLMEZ

HDP Diyarbakır Milletvekilleri Nursel Aydoğan, Feleknas Uca, Ziya Pir, sokağa çıkma yasağının bulunduğu 3 mahallesinde çatışmaların sürdüğü Silvan'a geldi. Milletvekilleri, partililerle birlikte HDP ilçe binası önünden belediyeye kadar yürüdü. Belediye önünde toplanan kalabalığa konuşan Nursel Aydoğan, 6'ıncı kez sokağa çıkma yasağı uygulanan halka destek vermek için geldiklerini öne sürdü.

Aydoğan, öz yönetim talebinin saldırılarla bastırılamayacağını söyleyerek, "Silvan halkında öz yönetimi ve öz savunmayı sahiplenme yüksek düzeydedir. Bu direnişe sahip çıkma ve öz yönetimi sahiplenme adına halk topraklarından ayırmadı. Bu nedenle AKP'nin öz yönetim meselesi ile ilgili bu tip saldırılara bu meseleyi çözmeyeceğini bilmesi gerekiyor. Kürt halkı kendi kendini yönetmek istiyor, buna saygı duymaları gerekiyor. Öz yönetim bu ülkeyi bölmek değil, eşit ve özgür yaşamak demektir. AKP özellikle yönetim ilanını çarpıtarak öz yönetim ilan edilen yerlerdeki saldırılarla kendisini haklı bir pozisyona sokmaya çalıştı. Kürt halkının bu samimi isteğini anlayacaklardır. Öz yönetim ilanı ile ilgili halkın gösterdiği direnişe saygı duyunuz. Bu meseleyi özel harekatçılarla bitirmeye çalışacağına bununla ilgili gerekli görüşmeler yapılmalı, öz yönetim ile ilgili bir ortak nokta bulunmalıdır" dedi. Bu arada Silvan'da sokağa çıkma yasağı bulunan 3 mahallede akşam saatlerinde de çatışmalar yaşandı. Mahallelerden sık sık patlama ve silah sesleri duyuldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz