Sur'a huzuru getireceğiz!

Operasyonlara ara verildi, mahsur kaldıkları söylenen kişilerden kimse gelmezken, "teslim ol" çağrılarına cevap veren biri bayan üç örgüt üyesi teslim oldu. Aksoy, "Amacımız en kısa zamanda bu alanları temizlemek ve Sur'u tekrar güvenli ve huzurlu bir noktaya taşıyabilmektir" dedi.

Sur'a huzuru getireceğiz!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK mensuplarına yönelik yürütülen operasyonda 3 terörist teslim oldu. Buarada, "bazı vatandaşların bulundukları mahalleden çıkmak istedikleri" yönündeki talep üzerine operasyona dün öğleden sonra ara verilen sürede bölgeden herhangi bir sivilin çıkmadığı öğrenildi. İl Valisi Hüseyin Aksoy, Sur ilçesinde PKK'ya yönelik operasyona ilişkin, "6 mahallenin önemli bir kısmı temizlendi. Güvenlik birimlerimiz büyük bir sorumluluk içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Amacımız en kısa zamanda bu alanları temizlemek ve Sur'u tekrar güvenli ve huzurlu bir noktaya taşıyabilmektir" dedi.

YASAK SÜRÜYOR

Sur'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon, 28 Kasım 2015'ten bu yana devam ediyor. Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, operasyonların sürdüğü bölgede yapılan "teslim ol" çağrılarına birini bayan üç örgüt üyesinin cevap vererek, silahsız olarak teslim oldu. Teslim olan örgüt üyeleri İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

OPERASYONLARA ARA

İl Valiliği sabah saatlerinde, operasyonların devam ettiği Sur İlçesi'nde mahsur kalan ailelerin olduğu iddialara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, bölgede sivil vatandaşların bulunması ve bunların bulundukları bölgeden çıkmak istemeleri halinde saat 16.00'da güvenlik kuvvetleri tarafından her türlü kolaylık sağlanacağını duyurdu.

SİVİLLERDEN GELEN OLMADI

Operasyonlara saat 16.00 ila 17.00 arasında bir saatlik ara verildi. Ancak güvenlik güçlerince alınan tedbirler kapsamında ambulansların da hazır bekletildiği bölgeden herhangi bir sivilin çıkmadığı öğrenildi. Bugün de aynı bölgede sivillerin tahliyesi, teröristlerin teslim olması için operasyona son olarak bir süre daha ara verilmesi planlanıyor. Valilik açıklamadasında, PKK'lıların teslim olmaları halinde can güvenliği devlet güvencesi altında olacakları  ve adli makamlara teslim edileceği de kaydedildi.

İL VALİSİ AKSOY KONUŞTU

Öte yandan İl Valisi Hüseyin Aksoy, Sur'da operasyonların sürdüğü mahallelerde sivil vatandaşların bulunduğuna ilişkin çeşitli iddiaların söz konusu olduğunu söyledi. Güvenlik güçlerinin daha önce bu alandaki sivil vatandaşları güvenli bölgeye tahliye ettiğini ifade eden Aksoy, asker ve polislerin yaşlıları sırtında, çocukları kucaklarında taşıdığını vurguladı.

Bir süre önce içeriden çıkmak isteyenlerin bulunduğunun ifade edilmesi üzerine güvenlik birimlerinin birkaç gün hassasiyetli davrandığını ancak vatandaşlardan çıkan olmadığını dile getiren Aksoy, şöyle konuştu:

HASSASİYETLE ÇALIŞILIYOR

"Geçen cuma günü 6 vatandaşı güvenli bölgeye taşıdık. Sivil vatandaşımız çıkmak istiyorsa her türlü kolaylığı göstereceğimizi açıkladık. Güvenlik birimlerimiz de bu konuda duyarlı hale getirildi. Çıkmak isteyen vatandaşlarımız varsa güvenlik birimlerimiz onları alıp güvenli bölgeye taşıma konusunda her türlü hassasiyeti göstereceklerdir. Biz sivil vatandaşlarımızın burnu bile kanamasın diye bugüne kadar büyük bir titizlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürdük. Bu hassasiyetimiz aynı şekilde devam ediyor."

SUR'U HUZURA KAVUŞTURMAK

Sur'daki operasyonda sona yaklaşıldığını dile getiren Aksoy, "6 mahallenin önemli bir kısmı temizlendi. Güvenlik birimlerimiz büyük bir sorumluluk içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. Amacımız en kısa zamanda bu alanları temizlemek ve Sur'u tekrar güvenli ve huzurlu bir noktaya taşıyabilmektir" ifadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ İHTİYAÇ KARŞILANIYOR

Aksoy, ilçede evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere her türlü desteği sunduklarına, bu kapsamda geçen ay her aileye bin lira yardımda bulunduklarına işaret ederek, "Bu hafta içerisinde de yardımlarımızı yapacağız. Ev kiralayamayan veya yakınlarının yanına gidemeyen aileleri 'aç ve soğukta bırakamayız' dedik ve otellere yerleştirdik. Her türlü ihtiyaçları da devlet tarafından karşılanıyor. Basit usulde vergi mükellefi olan bin 138 küçük esnafımıza 3 bin lira katkı sunduk" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz