Görüş Bildir

Sur'a üç başlık!

Özhaseki, "Birisi hasara uğramış, ne varsa zarara uğrayan, kim varsa bunları zararlarını tanzim etmek. Burada özellikle sokak sağlıklaştırma projesi ile esnaf arkadaşlarımızın işini daha iyi görebilecekleri bir hale getirmek. Üçüncüsü bütün tarihi eserleri elden geçirmek" dedi.

Sur'a üç başlık!

Özhaseki, "Birisi hasara uğramış, ne varsa zarara uğrayan, kim varsa bunları zararlarını tanzim etmek. Burada özellikle sokak sağlıklaştırma projesi ile esnaf arkadaşlarımızın işini daha iyi görebilecekleri bir hale getirmek. Üçüncüsü bütün tarihi eserleri elden geçirmek" dedi.

SUR İÇİN 3 ANA BAŞLIK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise,  Diyarbakır'ın kadim bir şehir olduğunu belirterek, yaşanan olayların bir daha yaşanmamasını temenni etti. Sur İlçesi Eylem Planı'nda üç ana başlığın bulunduğunu belirten Bakan Özhaseki, "Birisi hasara uğramış, ne varsa zarara uğrayan, kim varsa bunları zararlarını tanzim etmek. Burada özellikle sokak sağlıklaştırma projesi ile esnaf arkadaşlarımızın işini daha iyi görebilecekleri bir hale getirmek. Üçüncüsü bütün tarihi eserleri elden geçirmek. Burası Türkiye'nin en önemli restorasyon merkezlerinden birisi olur. Herkes burayı görmeye gelir. Çünkü yüzlerce tarihi eser var. Nerede bulacaklar bu kadar tarihi eseri. Kadim bir medeniyet var. Geleneksel bir yaşam var. Allah'tan bir mani gelmezse önümüzdeki günlerde bütün bunları yapacağız, gerçekleştireceğiz. Ve burası inşallah Türkiye'nin en önemli turizm merkezi olacak" diye konuştu.

 Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Allah'a hamdolsun bu 14 yıllık iktidar döneminde işkenceler, ret politikası, inkar bitti. Şimdi işkenceye uğrayan bir Allah'ın kulu var mı? Herkes kendi dilini konuşabiliyor. Peki bundan sonra silah niçin var aramızda, nedir bu silah ve terör?" diye konuştu.

Bakan Özhaseki, Sur ilçesinde bir otelde düzenlenen "Sur Eylem Planı Bilgilendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Sur'da birtakım sıkıntılı olaylar yaşandığını söyledi.

Bakan  Özhaseki, Diyarbakır'da

"Cumhuriyetin ilk yıllarında ve devam eden günlerde ulus devlet fikri var. Bunu dayatarak baskıyla bir tarafa kabul ettirmeye çalışıyorlar. 40 ve 50'li yıllarda iki tane çizgi çiziyor sistem, herkesi burada tutmaya çalışıyor. Aşırı laikçi, katı, baskıcı, inkarcı bir politika var. Bu sadece Kürtlere yapılmıyor emin olun. Dindarlara da Alevilere de yapılıyor." diyen Özhaseki, ret ve tek tipleştirme politikasını eleştirdi.

Özhaseki, 80-90'lı yıllarda sadece kitap okudukları için karakollarda ifadelere götürüldüklerini, aşevi açtıkları için bir sürü zulme uğradıklarını anımsatarak, belediye başkanıyken de bu baskıların sürdüğünü dile getirdi.

Türkiye'de derin yapıların bulunduğunu, herkes bildiği halde kimsenin bunun altından kalkamadığını aktaran Özhaseki, bu derin yapıların da istediği her şeyi yaptığını vurguladı. Bakan Özhaseki, şöyle devam etti:

"Bütün bunları yaşadık ama Allah'a hamdolsun bu 14 yıllık iktidar döneminde işkenceler, ret politikası, inkar bitti. Şimdi işkenceye uğrayan bir Allah'ın kulu var mı? Herkes kendi dilini konuşabiliyor. Peki bundan sonra silah niçin var aramızda? Nedir bu silah ve terör? Silahla alınacak bir şey yok ki zaten. Bu ramazan günü bir yerlerde bomba patlatarak masum insanları öldürmenin ne anlamı var? Vahşi Arap kabileleri bile İslam'dan önce 'haram ayları' derlerdi kimseye dokunmazlardı. Hangi dinde, imanda, insafta bomba patlatarak insanları öldürmek var? Bunların artık bitmesi lazım. Bu tür eylemlerin kimseye verdiği bir fayda yok. İnşallah bunlar son bulur, hiç kimse ölmez, kimsenin burnu kanamaz. Ülkede hep barış ve birlik olsun."

Sur'da yaraları sarma zamanı

Özhaseki, Sur ilçesinde yaraları sarma zamanı olduğunu, çalışmalar bittikten sonra Sur'un Türkiye'nin en önemli merkezleri arasında yer alacağını bildirdi.

"Her tarafın kamulaştırılacağı söylentisi var. Yok öyle bir şey. Devlet alıp ne yapsın? Kilisenin, Ulu Cami'nin tapusunu alacaklar, dükkanları alınacak gibi söylentiler var. Bunları ne yapalım? İyi işler olsun diye çabalıyoruz. Bunun gibi bir sürü fitne kazanı kaynatılıyor." ifadelerini kullanan Özhaseki, ileriki günlerde bunların boş olduğunu ispatlayacaklarını dile getirdi.

Her kesimle görüşülerek eylem planı hazırlandığını, her şeyin Koruma Amaçlı İmar Planı'na göre yapılacağını ve öncelikle altyapıyı onaracaklarını anlatan Özhaseki, biri 26, diğeri 28 kilometrelik şebekenin hasar gördüğünü, öncelikle bunun bitirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sur'un çevresinden ulaşım yolu ve sokak sağlıklaştırma çalışması yapılacağını aktaran Özhaseki, çalışmaya Ulu Cami önünde başlayacaklarını, sonra etap etap sağlıklaştırma çalışması uygulanacağını belirtti.

- "En fazla 2 katlı evler yapılacak"

Bakan Özhaseki, yapılarda ahşap ve bazalt taşı kullanılacağını kaydederek, Koruma Amaçlı İmar Planı'nda 2 kattan fazlaya izin verilmediğini, TOKİ'nin 10 katlı evler yapmayacağını, tarihi dokuya uygun en fazla 2 katlı evler yapılacağını söyledi.

Hasar gören tarihi yapıların elden geçirileceğini ve aslı korunarak restore edileceğini ifade eden Özhaseki, yıkılmak zorunda kalan evlerle ilgili görüşmeye başlayacaklarını, buna ilişkin alternatifler sunulacağını aktardı.

Vatandaşların zararlarının giderileceğini, sorunlarının çözümü için bürolar kurulacağını anlatan Özhaseki, "Zaman içerisinde adalar oluşturulacak. Bunlara gençlik ve kadın merkezleri gibi yapılar yapılacak. Yörenin mimari özelliklerine uygun projeler hazırlanıyor." şeklinde konuştu.

Mahalle mantığı içerisinde her türlü sosyal donatı bulunacağını bildiren Bakan Özhaseki, "Sur ilçesinde para kazanma mantığı hiç yok. Türkiye'nin iftihar edeceği bir yer olsun, plana uygun yapalım, herkes burayı görmeye gelsin. Bu amaçla sonuna kadar çalışacağız. Adalar boşaltıkça etap etap girerek mahalle oluşumlarını sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

Meşhur Diyarbakır evlerinden mahalle oluşturacağız

Vatandaşlar temiz evlere geçtikçe boşalan yerlerde yeni mahalleler oluşturacaklarını belirten Özhaseki, şunları kaydetti:

"O zaman kimse bundan rahatsız olmayacak. İnsanları evinden yurdundan etmek günahtır. Meşhur Diyarbakır evlerinden mahalle oluşturacağız. İmar planı uygun olacak. Şimdiye kadar çok konuştuk. Şimdi böyle bir eylem planıyla yola çıkıyoruz. İnşallah başarırız. Başarırsak sizlerin duasını alırız, başaramazsak bu hepimizin başarısızlığı olur. Ben burada iyi niyetle çırpınırken bana yardım etmezseniz bu vebalin bir kısmı da sizin olur haberiniz olsun. Ben iyi niyetle geleceğim. Bakanlığımın bir bürosunu burada açıp işleri buradan bile idare edebilirim. İşlerin başında şantiye şefi gibi çalışacağım. Bu bizim için bir şeref madalyası olacak. Siz de yardım edin, dedikodulara bakmayın, işimizi yapalım."

Vali Hüseyin Aksoy da Sur'da terör mağdurlarına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Orhan Miroğlu ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Sur ilçesindeki esnaf katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi