Sur'da huzur sağlanınca

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki çocuklar, PKK'lı teröristlere yönelik operasyonun tamamlanmasının ardından havaların da ısınmasıyla park ve havuzlara akın ediyor.

Sur'da huzur sağlanınca

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki çocuklar, PKK'lılara yönelik operasyonun tamamlanmasının ardından huzur ortamının tadını çıkarıyor.

Sur'da PKK'nın saldırılarının sona ermesiyle oluşan huzur ortamında çocuklar, havaların da ısınmasıyla park ve havuzlara akın ediyor. Terör olaylarından olumsuz etkilenen çocuklar, bir yandan okullarına, öğretmenlerine ve sınıf arkadaşlarına kavuşmanın sevincini yaşarken, diğer yandan da sokaklarda arkadaşlarıyla oynuyor.

Silah seslerinden çok korktuklarını, terör saldırı nedeniyle de uzun süre okula gidemediklerini kaydeden çocuklar, bir daha böyle durumların yaşanmamasını, huzurlu bir şekilde sokaklarda top oynayıp gezmek istediklerini anlattı.

Sur Kaymakamlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Merkezinde görevli psikolog Müslime Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatın normale dönmesinin çocuklara olumlu yansıdığını belirtti.

"Bu süreç çocukları hem psikolojik hem de sosyal anlamda etkiledi." diyen Erdem, hayatın normale dönmesinin özellikle çocuklar için önemli, çocukların hayatlarını normal ortamda devam ettirmesinin de güzel bir gelişme olduğunu ifade etti.

Erdem, olumsuz ortamın çocukları her yönden etkilediğini bildirerek, şöyle konuştu:

"Çocuk okula gidemiyor, ders çalışamıyor, arkadaşlarıyla oyun oynayamıyor ve hiç bir faaliyette bulunamıyor. Çocuk kendini hapis hissediyor. Hayatın normal olması, çocuğun dışarıda olması, oyun oynaması bile çocuk üzerinde yaratıcı bir etkiye sahip. Dönüştürücü ve geliştirici bir etki yaratıyor. Hayatın normale dönmesi çocuklar için gerçekten faydalı bir şeydir."

İlçede yaşayan çocuklardan 10 yaşındaki Süleyman Çalış da uzun süre okula gidemediğini, bu nedenle arkadaşlarından uzak kaldığını anımsatarak, yeniden arkadaşlarına kavuşmanın sevincini yaşadığını söyledi.

Bütün insanların güzel bir hayat sürmesini istediğini kaydeden Çalış, "Hiç kimse ölmesin. Güzelce yaşayabilelim. Olaylar bitti. Artık yüzebiliyorum." diye konuştu.

Silah seslerinin gelmediği bir ortamda huzurlu olduğunu vurgulayan Umut Polat ise 3 ay boyunca okula gidemediğini anlattı.

Olayların ardından huzur ortamının sağlandığını, yeniden arkadaşlarıyla sokakta oynayabildiklerini dile getiren Polat, "Biz çocuğuz, silah sesleri istemiyoruz. Bu ortamda huzurluyuz. Bu ortam bir daha bozulmasın. Barış istiyoruz." dedi.

Sur'da yaşayan ve arkadaşlarıyla havuzun keyfini çıkaran 12 yaşındaki Abdullah Karadayı, "Şimdi silah sesleri gelmiyor. Huzur sağlanınca arkadaşlarımızla havuzda yüzüyoruz." ifadelerini kullandı.

Çocuğunu parkta gezdiren Sebiha İpek de çocukların çok mutlu olduğunu, sokak ve parklarda oynayan çocukları gördükleri için mutlu olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz