Süreç şehri şenlendirdi

Süreçle gelişen huzur ortamı Diyarbakır'da ekonomik ve sosyal hayatı renklendirirken, DT şehirde düzenleyeceği “12. Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali”nde, 17 oyun sahnelenecek. Yüzlerce sanatçı Diyarbakır'a akın edecek.

Süreç şehri şenlendirdi

Recep KAYA/Ahmet DEMİR

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da "12. Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali" dün itibariyle startını aldı. Festival süresince Ankara, İzmir, Konya, Adana ve Bursa devlet tiyatroları, 17 oyun sahneleyecek.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen festivalin açılışı nedeniyle, Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi'nde tören düzenlendi. Vali Hüseyin Aksoy, törende yaptığı konuşmada, çözüm sürecinin Diyarbakır'a önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Sürecin kültürel ve sanatsal etkinliklere sunduğu katkılara değinen Aksoy, "Diyarbakır'da yurt içinden ve dışından birçok eser sahneleniyor. Yüzlerce oyuncu Diyarbakır'dan geçiyor ve her biri şehre ayrı bir zenginlik katıyor" ifadesini kullandı.

Tiyatro festivalı startını aldı                               

"Çözüm süreciyle sanatsal ve kültürel gelişmişlik parametrelerimizin tekrar eski günlerine özlem duyarcasına, hız kazandığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz" diyen Aksoy, şöyle devam etti:

Çözüm süreciyle bölge şenlendi

"Diyarbakır, bölgede gelişen ve cazibe merkezi haline gelen bir şehir olmuştur. Diyarbakır’da yapılan yatırımlarla yakalanan hızlı ekonomik ve fiziki kalkınmanın yanında, sosyal ve kültürel anlamda yapılan çalışmaların da çok önemli olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. O açıdan bu tür etkinliklere her zaman destek veriyoruz ve bundan sonra da destek vermeye devam edeceğiz."

Aksoy, Diyarbakır'ın tarihe mal olmuş ünlü isimler yetiştirdiğini anımsatarak, Ali Emiri, El Cezeri, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Arif, Faik Ali Ozansoy, Esma Ocak, Sait Paşa, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Hamit Aytaç, Celal Güzelses, İzzet Altınmeşe, Bedri Ayseli, Orhan Asena ve Sami Hazinses'in bu kişiler arasında yer aldığını kaydetti.

Sevgi ve empati tiyatronun kendisi

 Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik ise tiyatronun barışa ve kardeşliğe vurgu yaptığını kaydetti.

Barışın büyük anahtarlarının sevgi ve empati olduğunu belirten Birecik, şöyle konuştu:

"Sevgi ve empati tiyatronun da kendini ifade edişinin iki aracıdır. Tüm bu çaba birbirimizi anlamanın, sevmenin, sıcacık bir dokunuşun ifadesidir. Genelde sanat, özelde tiyatronun sözünü bu kadar sakınmadan söylemesinin arkasında yatan güç de budur. İşte bu güçlü söyleyiş, Orhan Asena Yerli Oyunlar Tiyatro Festivali ile Diyarbakır’da kendini gösteriyor."

Festivalde 17 oyun sahnelenecek

Diyarbakır Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Mümtaz Aydoğan Mengi de festivalin il için önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Festival süresince Ankara, İzmir, Konya, Adana ve Bursa devlet tiyatroları, 17 oyun sahneleyecek.

Programa, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör ile çok sayıda davetli de katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz