Görüş Bildir

Surlar sempozyumu sona erdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Diyarbakır Valiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kalkınma Bakanlığı, Dicle Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen “Uluslararası Diyarbakır Surları Sempozyumu” son oturumla birlikte sona erdi.

Surlar sempozyumu sona erdi

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun son oturumuna Vali Mustafa Toprak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Sevinç, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Vali Yardımcısı Mustafa Can, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. Orhan Cezmi Tuncer, sempozyum konuğu olan yerli ve yabancı akademisyenler ile diğer davetliler katıldı.

Sempozyumun son gününde gerçekleştirilen “Türkiye’de Kalelerde Koruma Çalışmaları” başlığını taşıyan oturumun başkanlığını Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu yaptı. Oturumda ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, “İstanbul Karasularında Koruma Çalışmaları” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ahunbay’ın ardından yine İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy tarafından “Alan Yönetimi ve Yönetim Planları” başlığını taşıyan bir sunum gerçekleştirirken son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan İsmail Karaman ve Mehmet Gürkan, “UNESCO Sürecinde Diyarbakır Surları” başlığını taşıyan bir sunum yaptılar.

‘HAYATIM D.BAKIR’I ARAŞTIRMAKLA GEÇTİ’

Oturumun sonunda Genel bir değerlendirme yapan Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, hayatının büyük bir bölümünün Diyarbakır’ın zengin, varlıklı, bilim ve kültür kenti olduğunu vurgulamak ve bunların belgelerini toplamakla geçtiğini söyledi.

Diyarbakır ve surlar hakkında Süryani kaynaklarını ve diğer erken kaynakların daha önce Türkiye’de yayınladığını hatırlatan Prof. Dr. Sözen, “Bunların Diyarbakır’la ilgili olan bölümünü daha doğru, bugünün koşullarına ve araştırmalarına bakarak daha yoruma açık farklı noktalarına gönderme yapmak zorundayız. Bugünkü koşullarda vardığımız sonuçla onu nasıl yorumlarız sorusunu tartışamaya açmamız lazım… Bilimsel tartışmalar tek boyutlu kalamaz” diye konuştu.

‘GÖÇ DİYARBAKIR’IN YAPISINI DEĞİŞTİRDİ’

Yeniden bir kurumsallaşma ve toplumsal değişime ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Metin Sözen, Diyarbakır’da ki göç olgusunun sağlıktan eğitime, güvenlik konusundan ekonomiye kadar pek çok alanı olumsuz etkilediğini ifade etti. Böyle bir ortamda kültür konuşulduğu zaman sanki kuraldışı konuşulduğu hissinin uyandığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözen, Oysa içinde kültür olmayan bir yerde ne sağlık, ne eğitim ne başarı ne de başka bir şeyin olmayacağını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi