Görüş Bildir

Tapu'da Neler Oluyor?

Diyarbakır Tapu ve Kadastro Müdürlüğü müfettiş kıskacına alınırken, 9 personel açığa alındı. Silvan, Bismil ve Diyarbakır merkez bağlantılı tapulama ve arazi istimlakında, milyonlarca liralık yolsuzluk yapıldığı iddia ediliyor.

Tapu'da Neler Oluyor?

Uzun bir süredir, rüşvet, yolsuzluk ve usulsüzlük iddalarıyla gündeme gelen Diyarbakır Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, müfettişler tarafından kıskaça alınarak, kapsamlı soruşturma başlatıldı. Diyarbakır merkez, Silvan ve Bismil ilçe Tapu Müdürlüğündeki çok sayıda dosyaya el konulurken, 9 personel açığa alındı. Silvan Barajın rezerv alanındaki arazilerle ilgili de yolsuzluk olduğu iddia ediliyor.

İddialara göre, Diyarbakır Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde rüşvet ve usulsüzlüklerin yapıldığı yönündeki iddialar üzerine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca, çok sayıda müfettiş görevlendirildi.

MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI

Üç ayrı grup şeklinde soruşturmayı yürüten müfettişlerin yaptığı ilk incelemede, Diyarbakır Kadastro Müdürü İ. B. görevden uzaklaştırıldı. Bismil ilçesinin eski, şimdiki Bağlar İlçe Tapu Müdürü de görevden alınırken, daha önceden 7 Bismil İlçe Tapu Müdürlüğü’nün 7 personeli de Bismil Kaymakamlığı tarafından daha önce yürütülen soruşturma kapsamında görevden el çektirildi. Kadastro Müdürü ve Bağlar Tapu Müdürü’nün aralarında bulunduğu 9 kişinin görevden uzaklaştırılması sonrası yeni soruşturma ve iddialar gündeme gelmeye başladı.

BÜYÜK OPERASYON KAPIDA!

Görevden uzaklaştırılan personel hakkında soruşturma da başlatılırken, olayın Diyarbakır’ın en büyük ilçesi olan Bismil’de yapılan toplulaştırma ve tapu işlemlerindeki yolsuzluktan kaynaklandığı bildirildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, müfettişlerin tanık ve mağdur ifadelerinden sonra çok daha büyük bir operasyonun, adli yönden gelebileceğini ifade etti.

MİLYONLARCA LİRA ZARAR

Tapu'daki büyük yolsuzluk iddiasının Bismil ilçesinde gelişme aksında bulunan ve arazi dönümünün 300-400 bin TL’lerde olduğu ifade edilen Tezekli ve Köseli mahallelerindeki arazilerin, toplulaştırmasıyla ortaya çıktı. Diyarbakır Kadastro Müdürü İ. B’in mevzuata aykırı olarak Bismil Kaymakamlığı’na yanlış bilgiler vererek yüklenici firmanın bütün hak edişlerini almasına rağmen bu iki mahalleyi programdan çıkarmak için Bismil Kaymakamlığı’ndan olur aldı. Ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı 7. Bölge Müdürlüğü’nce yapılan işlemin mevzuata aykırı olduğu ve devletin binlerce liralık zarara uğratıldığını belirlemesi üzerine işlem durduruldu. İki mahallenin programdan çıkarılma amacının rüşvet dair olduğu öne sürüldü.

SİLVAN BARAJI

Lice ilçene bağlı Kıyı ve Türeli Mahallelerinde devam eden ilk tesis kadastro çalışmalarında DSİ 10. Bölge Müdürlüğünün, en büyük projesi olan ve Diyarbakır için hayatı öneme sahip olan Silvan Barajı’nın rezerv alanındaki bu iki mahallede de devleti zarara uğratacak şekilde, yolsuzluk yapıldığı ifade edildi.

KISA SÜREDE YÜKSELİŞ

9 kişinin görevden el çektirilmesi ve yeni yolsuzluk ile usulsüzlük dosyaları inceleme alınan Diyarbakır Kadastro Müdürü İ. B’nin, kısa sürede bölge müdürlüğü görevine getirilmesi de dikkat çekiyor.  Milli Eğitim bünyesinde memur iken sonradan üniversiteyi bitirerek Mardin İl Özel İdaresi’ne mühendis olarak görev yapan, kısa süre sonra TKGM taşra birimi Mardin Kadastro Müdürlüğüne mühendis olarak geçiş yaptı.

Daha sonra TKGM Elazığ Bölge Müdürlüğü’ne Bölge Müdür Yardımcısı olarak atanan İ.B. bir ay sonra Şırnak Kadastro Müdürü olarak ataması yapıldı. Bir yıl sonra, Diyarbakır Kadastro Müdürülüğüne atanan İ.B'nin hızlı yükselişi de, soruşturma kapsamında değerlendiriliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi