Görüş Bildir

Tarihi doku ihya olacak

TOKİ Başkanı Turan, "Sur bölgesinde TOKİ'nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan, tarihi dokunun ihyasıdır" derken, "Doğu ve Güneydoğu'da görev verilmesi halinde konut inşasında önceliğimiz, yerel olanın, tarihin, sit alanlarının korunmasıdır. TOKİ olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz için şu an özel bir çalışmamız yok. Mevcut projelerimiz devam ediyor" dedi.

Tarihi doku ihya olacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde tarihi dokunun korunması için çalışma yapılacağını belirterek, "Sur bölgesinde TOKİ'nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan, tarihi dokunun ihyasıdır" dedi.

TOKİ Başkanı Turan, Toplu Konut İdaresinin, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde rutin konut projelerine ilişkin çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Özellikle Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasının gündeme geldiğini anımsatan Turan, bu kapsamda 2007-2009 ve 2011 yılında yapılan protokoller çerçevesinde çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.

Sur içinin sit alanı olduğuna dikkati çeken Turan, tarihi dokunun korunması için Sur'a toplu konut yapılamayacağını belirtti.

TOKİ Başkanı Turan, şunları kaydetti:

"Sur bölgesi, tarihi ve koruma amaçlı planı olan bir bölgedir. Dolayısıyla Sur'da asla toplu konut yapılamaz, yapılmayacak. Sur'da yapılacak çalışma, tarihi dokunun ihyasıdır. Koruma amaçlı hazırlanan plan, tarihi dokuyu koruyacak, canladıracak bir ve iki katlı binalardan oluşacak. Bu çalışmayı Çevre ve Şehircilik ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları birlikte yürütüyor. Biz bölgede ihtiyaç olduğu takdirde görev alacağız. Burada yeni bir bina, toplu konut bölgesi tarzı bir çalışma yapılmayacak. Tescilli bir sürü bina var. Koruma amaçlı imar planı var. Buranın tamamen boşaltılarak planlanan şey, yüksek katlı binalar değil. Tamamen tarihi dokusuna uygun planlanmış ve koruma kurulunca onaylanmış bir plan var ortada. Burası toplu konut bölgesi olmayacak. Sur'a toplu konut yapılmaz, tarihi dokuya uygun binalar yapılır. O da 1-2 katlı olabilir."

Turan, ilçeye ilişkin yeni bir konut bölgesi çalışmasının asla yapılmayacağını vurgulayarak, "Sur bölgesinde TOKİ'nin asla bir toplu konut bölgesi yoktur. Yapılan tarihi dokunun ihyasıdır" dedi.

- "Doğu ve Güneydoğu'da 141 bin 733 konut yaptık"

Doğu ve Güneydoğu'da yürütülen sosyal konut inşası çalışmalarının da devam ettiğini bildiren Turan, "Diyarbakır'da, diğer illerimizde sosyal konuta ihtiyaç var. Geçmişten beri bunu yapıyoruz, bugün de hızlı bir şekilde hem bütün bu bölgelerde, dış alanda, şehrin yakın çeperlerinde, hazine arazilerinin olduğu yerlerde yeni şehirleşmeler, yeni konut alanları üretiyoruz, hızlı bir şekilde üretiyoruz. Dolayısıyla hem bölgenin tamamında Diyarbakır'da, Urfa'da, Antep'te, Şırnak'ta, Batman'da sayıları binlerle ifade edilen konut çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'nun en çok yatırım yaptıkları bölgeler olduğunu belirten Turan, şimdiye kadar buralarda 141 bin 733 konut yaptıklarını söyledi. Turan, "Bölgede toplam yatırım miktarı 19 milyar 54 milyon 767 bin 983 oldu. Bunun içinde 66 hastane, 63 pansiyon, 20 sağlık ocağı, 115 lise, 163 ilköğretim okulu, 13 kreş, 5 sevgi evi, 156 cami ve 4 stat var" bilgisini verdi.

- "Mevcut projelerimiz devam ediyor"

"Doğu ve Güneydoğu'da görev verilmesi halinde konut inşasında önceliğimiz, yerel olanın, tarihin, sit alanlarının korunmasıdır. TOKİ olarak şehirlerimize konut yaparken bunlara dikkat ediyoruz" diyen Turan, Şanlıurfa Viranşehir ve Maşuk'ta, yerel mimariyi barındıran, ilin doğası, tarihi ile uyumlu, şehre yeni değerler katacak projelerin devam ettiğini ifade etti.

Turan, "TOKİ olarak Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz için şu an özel bir çalışmamız yok. Mevcut projelerimiz devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde, tarihi dokuya zarar vermeden, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Mardin ve diğer şehirlerimizde projelerimiz devam ediyor" dedi.

Yüksekova ve Cizre'nin il merkezinin taşınması konusunda ise Turan, "Buralarda bir çalışma olduğunda, bize bir görevlendirme yapıldığında, bu görevi de ifa ederiz ama bize şu anda bir görevlendirme yapılmadı. Bizim bölgedeki rutin çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi