Görüş Bildir

Tarihi Geçit Kazıda Çıktı

Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde halı saha için yapılan kazı sırasında, tarihi kaleden Sinek Çayı'na inen bir mağara geçit bulundu.

Tarihi Geçit Kazıda Çıktı

Definecilerin tahrip ettiği mağaranın göçük nedeniyle toprakla dolduğu görülürken, mağaranın giriş kapasında o döneme ait figür ve çizimlere rastlandı.

Çermik İlçesi'nde, Çüngüş yolu üzerinde bulunan ve gayrimüslimlerin uzun yıllar önce mezarlık olarak kullandığı alanın bitişiğindeki kaleden, Sinek Çayı'ne inen bir mağara geçit bulundu.

MAĞARA BULUNDU

Çermikli bir işadamının, halı saha ve sosyal tesis yapımı için başlattığı kazı sırasında tarihi mağaranın ortaya çıkması üzerine inşaat ve kazı çalışmaları durduruldu. Girişi çok geniş olan ve girişinin her iki tarafından o döneme ait çeşitli figür ile çizimlerin bulunduğu mağaranın, definecilerin yaptığı kazıdan kaynaklı göçükler nedeniyle toprak ve molozlarla dolduğu görüldü.

SİNEK ÇAYI'NA İNİYOR

Girişinde ve içerisindeki duvarlarda haç işaretleri bulunan mağaranın o dönemlerde hem gizli geçit, hem de ibadet yeri olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

BAKANLIK EKİPLERİ

Tarihi kaleden Sinek Çayı'na inen geçitin ortaya çıkması, ilçe sakinleri arasında da heyecanla karşılandı. İlçenin turizm anlamındaki tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanılan mağara geçitte gerekli inceleme yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ekipler bekleniyor. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi