Görüş Bildir

Tarihi Surlar yeniden ışıklandırılıyor

Diyarbakır Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Diyarbakır Surları’nı görünür kılmak amacıyla ışıklandırma çalışmalarına başladı.

Tarihi Surlar yeniden ışıklandırılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentin simgesi olan, üzerindeki yazıtlar, kitabeler ve kabartma figürlerle bir açık hava müzesini andıran 5 bin 700 metre uzunluğunda 12 metre yüksekliğindeki tarihi surları aydınlatma çalışmalarına başladı.

İHTİYACA CEVAP VEREMİYORDU!

2002 yılında yapılan aydınlatma sisteminin zamanla ihtiyaca cevap veremez hale gelmesi nedeniyle başlatılan çalışma kapsamında ilk etapta Fiskaya’dan  Mardinkapı’ya kadar olan 3,7 kilometrelik kısmın aydınlatması yılsonuna kadar tamamlanacak. İkinci etap ise seneye Surların Dicle Vadisi’ne bakan kısmında yürütülecek.

Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Kent Mobilyaları ve Estetiği Şube Müdürlüğü’nün hazırladığı,  1 milyon 184 bin liraya mal olacak projeyle, tarihi surların Fiskaya, Dağkapı, Urfakapı ve Mardinkapı’ya kadar olan 3.7 kilometrelik kısmının iç ve dış tarafı ile çevresi ışıklandırılacak. Surların gece daha iyi bir görünüme kavuşmasını ve vatandaşların güven içinde parklardan yararlanmasını sağlayacak ışıklandırma çalışmaları, 10 Haziran itibariyle Fiskaya ve Dağkapı civarında başladı. Yılsonunda Mardinkapı etabının yapılmasıyla tamamlanacak çalışmalar doğrultusunda, aydınlatma için 400 adet led projektör ile 620 adet direk üstü aydınlatma armatürleri montajlanacak.

Yakut: 2002 yılında yapılan aydınlatma zamanla ihtiyaca cevap veremez hale geldi

Çalışmalar, bugünlerde Ulu Beden Burcu civarında kazı, kablolama ve projektörlerin yerlerinin belirlenmesiyle devam ederken, Sur ve çevresinin SİT alanı olmasından dolayı ışıklandırma çalışması Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından da takip ediliyor.

Surların aydınlatılması çalışmaları hakkında bilgi veren Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı Kent Mobilyaları ve Estetiği Şube Müdürü Cankut Yakut, 2002 yılında yapılan aydınlatma çalışmasının zamanla ihtiyaca cevap veremez hale geldiği için projeyi hayata geçirmeye başladıklarını söyledi. Çalışmaların iki etaptan oluştuğuna dikkat çeken Yakut, ilk etap olarak Fiskaya’dan, Dağkapı ve Mardinkapı’ya kadar uzanan Surlar ve çevresinin aydınlatma çalışmasını sürdürdüklerini, surların korunma bandındaki yeşil alanları da aydınlatacaklarını kaydetti.

Tasarruflu projektörler ve armatürlerle elektrik maliyeti düşecek

2002 yılındaki aydınlatma sisteminde surların led olmayan 950 adet projektörle aydınlatıldığını hatırlatan Yakut, gelişen teknolojiyle birlikte düşük tasarruflu ve geniş açılı projektörleri kullanarak bu sayıyı 400’e düşürdüklerini vurguladı. Daha önce surların eski aydınlatmasının yıllık maliyetinin 240 bin lira olduğunu, yeni projektörlerin kullanılmasıyla enerjide yıllık 30 bin lira tasarruf elde edeceklerini söyleyen Yakut, “Surun etrafında bulunan yeşil alanda toplam 620 adet direk üstü armatürlü aydınlatma bulunuyor. Direklerin içindeki lambalar da tasarruflu aydınlatmayı sağlıyor, fakat enerji dalgalanmalarında sürekli arıza yapmakta ve güçlü armatürlerden oluşmamaktadır. Bizler projeyle bunları da gözden geçirdik. Direkleri korumak suretiyle sadece armatürleri değiştirerek aydınlatma sistemini oluşturacağız.” dedi.

Yeni projede, mevcut bulunan ışıklandırma sistemindeki direklerin kılıf geçirilerek korunacağını ifade eden Yakut, direklerin başındaki armatür sisteminin tamamen değişeceğini ve çıkarılan armatürlerin ihtiyaca göre diğer parklarda değerlendirileceğini kaydetti

Çalışmada ışıklardaki gücün, yönün ve açıların hesaplanarak yapıldığını, ışıkların ve aydınlatma sisteminin hiçbir şekilde tarihi surlara zarar vermeyeceğini ifade eden Yakut, çalışmalarının Müze Müdürlüğü tarafından da kontrol edildiğini ifade etti.

Kaliteli malzemeler seçildi

Aydınlatmada kullanılan tüm malzemelerin tamamının teknik şartnamede yer aldığı gibi Avrupa menşeli olduğunu dile getiren Yakut, “Avrupa menşeli ürünler ışığın kalitesi, ömrü ve zaman içinde arıza vermemesi nedeniyle tercih edilmiştir. Yine ürünlerin tüm aparatları da Avrupa menşeli olacak.” diye konuştu.

Surların hem güzelliği hem de tahribatları ortaya çıkacak

Aydınlatma çalışmasıyla surların 3,7 kilometrelik kısmının gece de görülebileceğini vurgulayan Yakut, sözlerine şöyle devam etti: “Aydınlatmayla Surların güzelliği ile birlikte yapılan tahribatlar da ortaya çıkacak. Buradaki amacımız surlardaki güzelliği ortaya çıkarırken, restorasyon çalışmalarının bir an önce başlaması için tahribatı da ortaya çıkarmaktır.” dedi. Yakut, çalışmanın bitmesiyle yurttaşların gece saatlerinde de rahatlıkla Surlar ve çevresinde dolaşabileceğini kaydetti.

Halk çalışmaları korusun

Yapılan çalışmanın önemli olduğuna vurgu yapan Yakut, çalışmanın tüm kent halkı tarafından sahiplenip gelecek nesillere aktarılması için korunmasını istedi. Gelecek yıl çalışmanın ikinci etabına başlayacaklarının bilgisini de veren Yakut, “Surların Dicle Vadisi’ne bakan tarafını yine aynı teknolojiyi kullanarak aydınlatacağız.“ şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi