Görüş Bildir

TEFECİ HAYAT KARARTIYOR!

Gelir seviyesindeki düşüklük ve ekonomik kriz, tefecilere gün doğururken, bu yöndeki suç oranı yüzde 70 arttı. Borcu borçla kapatmak zorunda kalan vatandaşların özellikle tefeciler tarafından adeta soyup-soğana çevriliyor.

TEFECİ HAYAT KARARTIYOR!

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının raporuna göre, Türkiye genelinde son 3 yılda tefecilikle ilgili olay sayısı yüzde 70, şüpheli sayısı ise yüzde 62 arttı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığının 2008 Raporu'ndan derlenen bilgiye göre, faiz veya her ne isim altında olursa olsun bir ivaz (bedel) karşılığı veya ipotek almak suretiyle ödünç para verme işleriyle uğraşan veya ödünç para verme işlerine aracılık eden ve kendilerine Hazine Müsteşarlığınca faaliyet izni verilen gerçek kişilere ''İkrazatçı'' deniliyor.

TEFECİLİK HIZLA ARTTI

İkrazatçılık yapmak üzere izin alınmadan, bu işlerin yapılması ise ''Tefecilik'' olarak adlandırılıyor. Kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi de tefecilik suçunu işlemiş sayılıyor. Tefecilik suçunun oluşması için failin kazanç karşılığı ödünç para verme eylemini meslek haline getirmiş olması gerekiyor. Bir kez bile kazanç karşılığı ödünç para vermiş olmakla suç oluşuyor.

Tefecilik suçunda, kazanç elde etmek amacıyla başkasına ödünç para veren kişi cezalandırılırken, ödünç para alan kişi ceza almıyor. Tefecilik suçu, nakit sıkıntısı, borcu borçla kapatma, fiyatlardaki dalgalanmalar ve bilgisizlik gibi nedenlere dayanıyor. Bunun neticesinde, tefecilik ülke ekonomisine ve sosyal hayata ciddi zarar veriyor ve kayıt dışı ekonominin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

SOYUP-SOĞANA ÇEVİRİYOR

Bu yolla, başkalarının düştüğü zor durumdan faydalanarak haksız kazanç sağlanıyor ve borçlandırılan kişinin, ekonomik yönden yıkımına neden olunuyor. Ayrıca, bu suç türü, tehdit, cebir ve şiddet yoluyla topluma korku salan organize suç örgütlerinin faaliyet alanını genişletiyor. Tefecilik suçu ile en etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla KOM Daire Başkanlığı koordinesinde, il birimleri ve ilgili diğer kurumlar ile gerekli işbirliği sağlanarak projeli operasyonel çalışmaların sayısının ve niteliğinin artırılması hedefleniyor.

SUÇ ORANI GİDEREK ARTTI

Rapordaki bilgilere göre, 2006 yılında 146 olan olay sayısı, 2007'de 183, geçen yıl ise 248'e çıktı. Şüpheli sayısı ise 2006'dan 2008'e kadar sırasıyla 338, 431 ve 548 olarak gerçekleşti. Olay sayısı 3 yılda yaklaşık yüzde 70, şüpheli sayısı ise yüzde 62 oranında arttı. Rapora göre, tefecilikte ilk sırada 32 olayla Antalya, 28 olayla Ankara ve 26 olayla İstanbul geliyor. Bu illeri sırasıyla, İçel, Uşak, Diyarbakır, İzmir, Samsun izliyor.

SON ÜÇ YILDA YÜKSELDİ

2008 raporunda, şu değerlendirmeye yer veriliyor: ''Son üç yıla bakıldığı zaman, tefecilik suçlarında ve şüpheli sayılarında her geçen yıl artış olduğu görülmektedir. Ekonomik hayatın canlanması, kredi imkanlarının çeşitliliği ve kredi kartlarının uzun vadeli taksitlendirmeyi mümkün kılması, insanların tüketim alışkanlıklarını da değiştirmiş ve çok sayıda insanın borçlu hale gelmesini sağlamıştır. Borçlarını ödemekte güçlük çeken ve harcamalarında iyi planlama yapamayan insanların borcu borçla kapatmaya yönelmeleri, tek adres olarak kendilerine tefecileri bulmalarını sağlamıştır. Bu durumun da tefecilik suçunu arttırdığı değerlendirilmektedir.''

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi