Görüş Bildir

Terör en çok çocukları mağdur ediyor

PKK başta olmak üzere terör örgütlerince son 10 ayda gerçekleştirilen saldırılarda 12 çocuk yaşamını yitirirken, şehit düşen asker, polis memuru, korucu ile sivil vatandaşın bin çocuğu da yetim ve öksüz kaldı.

Terör en çok çocukları mağdur ediyor

Terör saldırılarında son 10 ayda 12 çocuk hayatını kaybederken, saldırılar şehit düşen asker, polis memuru ve korucu ile sivil vatandaşın bin çocuğunu da yetim ve öksüz bıraktı.

KCK'nın temmuz 2015'te "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından, başta terör örgütü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H olmak üzere birçok terör örgütünün ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen eylemleri en çok çocuklara zarar veriyor.

7 Temmuz 2015-17 Nisan 2016 tarihlerini kapsayan terör saldırılarında 241'i asker, 157'si polis, 9’u korucu olmak üzere 407 güvenlik görevlisi şehit edildi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin de yer aldığı 291 sivil yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden 12 çocuk arasında Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde PKK'lı teröristlerce yola yerleştirilen patlayıcının askeri aracın geçişinden kısa bir süre önce patlatılması sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki Fırat Sımpil ile Şırnak'ın İdil ilçesinde teröristlerin bıraktığı el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu yaşamını yitiren 4 yaşındaki Hidayet Tek de bulunuyor. Şehit düşen güvenlik görevlileri ile sivil vatandaşın bin  çocuğu da saldırılar nedeniyle yetim ve öksüz kaldı.

- Çocukları da aynı acıyı yaşadı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 25 yıl önce yaşanan şiddet olaylarından etkilenerek boşalttıkları köylerinden Şırnak ile Cizre, İdil, Silopi, Yüksekova, Sur, Silvan, Bismil, Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçelerine yerleşen ailelerin çocukları, çeyrek yüzyıl sonra yeniden terör mağduru oldu. 1990'lı yıllarda aileleri ile köylerindeki evlerini terk eden çocuklar, 25 yıl önce geldikleri şehirlerde teröristlerin kazdığı çukurlar, kurdukları barikatlar ve tuzakladığı el yapımı patlayıcılar nedeniyle bu kez ebeveyn olarak evlerini terk etmek durumunda kaldı.

Şırnak, Cizre, İdil, Silopi, Yüksekova, Sur, Silvan, Bismil, Nusaybin, Derik ve Dargeçit'te terör saldırılarının artmasının ardından on binlerce aile, çocuklarını yanlarına alarak yollara düştü. Bu ailelerin masum yüz binlerce çocuğu, evinden, okulundan ve akranlarından ayrı kaldı.

- Günlerce silah ve bomba sesleri altında kaldılar

Evlerinden alabildikleri bazı eşyalarla yaklaşık 200 bin kişi çevre köy, ilçe ve ile İstanbul, Gaziantep, Mersin ile İzmir'deki yakınlarının yanına yerleşti. Sığınacak yeri olmadığından evlerinde kalan ailelerin çocukları ise günlerce silah ve bomba sesleri altında zorlu günler geçirdikleri için travma yaşadı.

Elektriğin kesik olduğu evlerinde korku içerisinde bazı geceleri çatışma sesleri nedeniyle uyuyamadan geçiren çocukların büyük kısmı, ailelerinin talebi üzerine güvenlik güçlerince evlerinden alınarak güvenli bölgeye tahliye edildi.

- Çocuklarının gözü önünde şehit ettiler

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 18 gün önce Korucubaşı Adnan Durak, eşi ve biri 3 aylık diğeri 3 yaşında iki çocuğunun gözleri önünde Girmeli Aile Sağlık Merkezinde PKK'lı teröristlerce pusuya düşürülerek, şehit edildi.

Hani İlçe Emniyet Amirliği kadrosunda görevli polis memuru Salih Eroğlu ise Diyarbakır-Hani karayolunda teröristlerce gerçekleştirilen silahlı saldırıda hamile eşi ve 3 yaşındaki oğlunun yanında şehit oldu.

- Korucunun 13 çocuğu yetim kaldı

Terör örgütü PKK mensuplarınca gerçekleştirilen saldırılarda şehit düşen asker, polis ve geçici köy korucusu ile sivil vatandaşın bin çocuğu da yetim ve öksüz kaldı. 10 asker ve polis ise hamile eşlerinin dünyaya getireceği çocuklarını dahi göremeden hain saldırılarda şehit düştü.

Van'ın Erciş ilçesinde teröristlerin düzenledikleri silahlı saldırı sonucu şehit edilen geçici köy korucusu Abdulbari Gül'ün 13 çocuğu yetim kaldı.

- 150 bin çocuk okulundan uzak kaldı

Saldırılarda Şırnak'ta 44, Mardin'de 26 ve Diyarbakır'da 7 olmak üzere 77 okulun ağır hasar görmesi sonucu 150 bin öğrenci eğitimden yoksun kaldı. Eğitim yuvalarında elleri kalem tutması gereken ancak terörist saldırılar nedeniyle bu haklarından mahrum bırakılan öğrenciler dersliklerine, arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşacakları günü bekliyor.

- Sinema ve tiyatroya götürülüyorlar

Diyarbakır'da yaşadıkları zorlu günlerin unutturulması için öğrenciler her gün ellişer kişilik gruplar halinde sinemaya götürülüyor. Böylece bin öğrenci sinemayla buluşturuldu. Sur İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün yaptığı ortak çalışmayla haftada iki gün kukla ve maske yapım eğitimi verilen öğrenciler, ayrıca tiyatroya da götürülüyor.

TEOG'da başarı gösteren öğrenciler, İstanbul ve Çanakkale gezisi ile ödüllendirildi. Bir grup öğrenciye de İstanbul'da Fenerbahçe maçı izlettirildi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, engelli ve terör mağduru çocuklar, tiyatroyla buluşturuldu.

Siirt'e bölgede yaşanan terör olaylardan dolayı göç eden aileler ve kenar mahallerde yaşayıp daha önce hiç sinemaya gitmeyen 700 çocuk ile anneleri sinemayla tanıştırıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi