Tıkaç Harekatı!

PKK'nın "Küçük Kandili" diye tanımlanan Lice üçgenindeki operasyonda "tıkaç" planı uygulanırken, f-16 savaş uçakları ise havadan bomba yağdırıyor. Operasyonu 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmazi kordine ediyor.

Tıkaç Harekatı!

Diyarbakır’ın Lice, Kocaköy ve Hazro’ya bağlı 39 mahallede küçük gruplara ayrılan Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat timleri, PKK’ya tıkaç uyguluyor. Lice ilçesi komando birliğine katılan askerler, teröristleri etkisiz hale getirmek için canla başla savaşıyor. PKK’nın üst düzey yöneticilerinin olduğu öğrenilen kamplar, F-16 savaş uçakları tarafından bombalandı. 7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz'ır kordine ettiği operasyona, aralarında Ankara ve İstanbul'un da yer aldığı 10 ilden gelen güvenlik güçleri de katıldı. Lice'ye giden 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti operasyonu yerinde takip etti

YASAK KALKTI HEMEN YENİDEN GELDİ

Lice, Silvan, Kulp, Hani, Kocaköy ve Hazro ilçelerinin 33 köyünde iki gün önce uygulanan sokağa çıkma yasağı önceki gün saat 19:30'dan itibaren kaldırılması ardından operasyonların sürdüğü diğer bölgelerde dün yeniden sokağa çıkma yasakları getirildi.

Jandarma Özel Harekat ve Polis Özel Harekat timleri baklava dilimi şeklinde küçük gruplara ayrılarak; hedef küçültüp, PKK’lı grupları etkisiz hale getirmeye çalışıyor. Geniş bir alana yayılan JÖH ve PÖH’ler, PKK’nın geçiş yapabileceği tüm stratejik alanlarda tıkama noktası oluşturarak örgütün hareket kabiliyetini tamamen kırdı. Bayrak-14 Şehit J.Tğm. Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlikler tarafından düzenlenen operasyonda, PKK’nın üst düzey yöneticilerinin olduğu öğrenilen kamplar, F-16 savaş uçakları tarafından bombalandı.

KÖY KORUCULARINDAN  KATKI

Helikopterlerle dağlık alanlardaki birçok yere özel birlikler indirildi. Bölgeyi iyi bilen köy korucuları, operasyona katılan güvenlik birimlerine önemli katkı sunuyor. Örgütün işbirlikçileriyle ve kendi aralarında yapacakları görüşmeleri engellemek için tüm GSM operatörleriyle operasyon bölgesinde görüşme yapılamıyor.

LEVHALARA TÜRK BAYRAKLARI ASILDI

Güvenlik güçleri, özel kriptolu telsizleriyle birbirleriyle görüşme yapabiliyor. Operasyon bölgesindeki tüm kara yollarında güvenlik güçlerinin, olağanüstü güvenlik önlemi aldığı görüldü. Araçları tek tek aramadan geçiren Polis Özel Harekat timleri, araçlarda bulunan sopa ve benzeri kesici aletleri topladı. Köyleri gösteren yön levhalarının tabelalarına Türk bayrakları asıldı. Yine polis noktalarında bekletilen askeri araçlara Türk bayrakları asıldığı görüldü.

10 İLDEN GELEN ÖZEL EKİPLER

Sivil vatandaşların zarar görmemesi için Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerine bağlı 39 köyde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi, bu bölgeye giriş ve çıkışların yasaklanmasının ardından, aralarında Ankara ve İstanbul'un da bulunduğu 10 ilden gelen güvenlik güçleri, uydu, insansız hava aracı ve istihbari bilgiler doğrultusunda ekim yapıldığı belirlenen 320 tarladaki Hint kenevirinin imha edilmesi için çalışmalara başladı.

7. Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz tarafından yürütülen operasyona, Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı ekibi de dahil oldu. Lice'ye gelen 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti de çalışmaları yerinde izledi. Lice, Kocaköy ve Hazro arasındaki alanda yürütüldüğü belirtilen operasyon kapsamında güvenlik güçlerince ilçe girişlerinde uygulama yapılıyor.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA GELDİ

Diyarbakır Valiliği, Lice, Hazro ve Kocaköy İlçesi'nin dağlık ve ormanlık kesiminde faaliyet yürüten bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölgede bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tespit etmek ve malzemeleri ele geçirmek amacıyla operasyon düzenleneceğini açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: "Operasyon icra edilen bölgelerde halkın can ve mal güvenliğini sağlamak maksadıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'un 11/C maddesi gereğince, belirtilen bölgelerde Kocaköy İlçesi'e bağlı olan; Gözebaşı, Gökçe, Boyunlu köyleri, Hazro İlçesi'e bağlı olan; Çitlibahçe köyü ile Lice İlçesi'e bağlı olan; Örtülü, Erginköy, Kıralan, Dernek, Yamaçlı, Akçabudak, Kılıçlı, Yorulmaz, Yalımlı, Baharlar, Hedik, Bayırlı, Saydamlı, Bağlan, Serince, Yalaza, Ortaç, Kayacık, Uçarı, Esenler, Ziyaret, Dolunay, Çavundur, Çağdaş, Dibekköy, Yolçatı, Arıklı, Ulucak, Güldiken, Yaprakköy, Tuzlaköy, Damar, Sığınak, Budak ve Kabakaya köyleri sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla 23 Haziran 2016 Perşembe günü saat 03.00’den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar bu bölgelerde sokağa çıkma ve bu bölgelere giriş çıkışlar yasaklanmıştır. öz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri yönünden önem arz etmekte olup, yasağın bitim süresi ayrıca duyurulacaktır."

LİCE'DE MÜŞTEREK ÖZEL BİRLİK OPERASYONU

Öte yandan, Lice İlçesi'nin kuzey ve güneyindeki dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten ve aralarında örgütün üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu PKK'lıların etkisiz hale getirmek amacıyla, 'Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlik Operasyonu' başlatıldı. Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

"Lice ilçesi kuzey ve güneyi dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerin de bulunduğu değerlendirilen BTÖ (Bölücü terör örgütü) mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölgede BTÖ mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını tahrip etmek ve malzemeleri ele geçirmek, bölgede bulunan yerleşim yerlerinde tespit edilen işbirlikçiler ve aranan şahısları yakalamak, Bölücü Terör Örgütünün finans kaynağı olan yasa dışı uyuşturucu madde ekim alanlarını imha etmek ve imal edilmiş uyuşturucu maddeleri ele geçirmek maksadıyla, 23 Haziran 2016 Perşembe gününden itibaren Bayrak-14 Şehit Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak Müşterek Özel Birlik Operasyonu başlamıştır. İcra edilecek operasyon öncesinde sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla, Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerine bağlı 39 köyde ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma ve bu bölgelere giriş ve çıkışlar yasaklanmıştır. Bölgede bulunan tüm vatandaşlarımızın can güvenliği açısından ilan edilen sokağa çıkma yasağına uymaları kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmektedir. Bölgemizde yaşayan vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilecektir."

30 AYRI ARAMA NOKTASI KURULDU

Operasyon bölgesinde 30 ayrı yerde arama noktası kuruldu. PKK'ya yönelik son yıllarda bölgede düzenlenen en kapsamlı operasyon, Lice, Kocaköy ve Hazro ilçelerinin 39 köyünde bu sabah saat 03.00'da sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ile başlatıldı. PKK'lıların etsiz hale getirilmesi için sürdürülen operasyonda polis ve jandarma özel harekat timlerine havadar taarruz helikopterleri ile savaş uçakları da destek veriyor.

Operasyonun düzenlediği bölge de ise yoğun güvenlik önlemleri alınırken, polis ve jandarmadan oluşan ekipler 30 ayrı arama noktası kurdu. Arama noktasından geçen araçlar sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Bölgede operasyonların başladığı andan itibaren Lice, Kulp, Hani, Hazro, Silvan ve Kocaköy ilçelerinde güvenlik amaçlı GSM şebekeleri ile internet kesildi. İlçelere iletişim sadece sabit hatlarla sağlanıyor.

OPERASYONUN ADI

Operasyona adı verilen Jandarma Teğmen Abdülselam Özatak, Sur'da PKK'ya yönelik operasyon sırasında teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşmüştü. Hakkari'de yaşayan gönüllü köy korucusu babanın 12 çocuğundan biri olan ve azimle çalışarak Kara Harp Okuluna girmeyi başaran Teğmen Özatak, ailesinin gurur kaynağıydı.

Özatak, Hakkari'de kardeşlerine rahat verilmeyeceğini anlayınca Ankara'ya getirdiği en küçüğü 5 yaşında olan dokuz kardeşini okutuyordu. Görev yeri Diyarbakır Cezaevi olan Teğmen Özatak, iki teğmen arkadaşının Sur'da şehit olması üzerine dilekçe verip, "Arkadaşlarım şehit olurken burada ne işim var?" diyerek Jandarma Özel Harekat'ta göreve başlamış, teröristlere karşı kahramanca mücadele ederken şehit düşmüştü. Şehit Özatak, Diyarbakır'da düzenlenen törenin ardından Hakkari'de toprağa verilmişti.

300 KİLO PATLAYICI İMHA EDİLDİ

Diyarbakır-Silvan Karayolu'na önceden döşenen ve güvenlik güçleri tarafından son anda fark edilen, değişik boyutlardaki 10 plastik bidon içine yerleştirilmiş ve 300 kilo amonyum nitrat ile güçlendirilmiş el yapımı patlayıcı imha edildi.

Diyarbakır Valiliği'nden bugün konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı tarafından vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, güvenlik güçlerine yapılacak olası eylem ve saldırıların engellenmesine yönelik her türlü önlemin alındığı belirtilerek şöyle denildi:

MAYIN VE EL YAPIMI PATLAYICI

"Bu tedbirler kapsamında icra edilen mayın ve el yapımı patlayıcı araması esnasında; Diyarbakır- Silvan karayolu, Sur İlçesi Alabal Mahallesi Pamukçay Köprüsü'nün altına ve köprü ayaklarına beton duvar kırılarak yerleştirilmiş 3 adet 50 kg, 4 adet 30 kg, 3 adet 20 kg'lık plastik bidon içerisinde yaklaşık 300 kg Amonyum nitrat ve şeker karışımı, toplam 20 adet birleştirilmiş pil bloğu, 500 metre kablo ile hazırlanmış aktif halde el yapımı patlayıcı düzeneği tespit edilmiştir. El yapımı patlayıcı düzeneği yola ve köprüye zarar vermemek, vatandaşların ulaşımına engel olmamak amacıyla Patlayıcı Madde İmha Timi tarafından emniyetli bir şekilde yerinden alınmış, boş bir arazide patlatılarak imha edilmiştir."

Kaynak: Diyarbakır Söz