Görüş Bildir

Türbelere saygısızlık!

Diyarbakır'da 27 şehit sahabenin yan yana yattığı Hz. Süleyman Camii'nin hemen yanındaki ahırların yıktırılmaması tepki çekiyor.

Türbelere saygısızlık!

Diyarbakır'ın gerçek anlamıyla bir peygamberler ve sahabeler şehri olduğu ancak yıllardır bu potansiyelin değerlendirilemediği belirtildi. Şehir, 6 peygamber kabri, 3 peygamber makamı ve 32 sahabe kabrinin yanı sıra yüzlerce âlime ev sahipliği yapıyor. Diyarbakır'ın manevi kalbi olarak kabul edilen ve 27 şehit sahabe kabrinin bulunduğu Sur ilçesindeki İçkale'nin görüntüsü ziyaretçileri şaşırtıyor.

Burada bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce restore edilen cami, geçen yıl Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından hizmete açılmıştı. Restorasyon çalışmaları kapsamında yıkılması planlanan caminin hemen bitişiğinde bulunan ahırlar, TOKİ, valilik ve belediye tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının yarım kalması nedeniyle henüz yıkılamadı.

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi ile TOKİ tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projeleri ile manevi bölgenin gecekondulardan kurtarılması planlanmıştı. Kentsel dönüşümün başladığı 2009 yılında bir yıl içinde gecekondu ve ahırların tamamının yıktırılması ve bölgenin temizlenmesi amaçlanmıştı. Ancak aradan 3 yıl geçmesine rağmen sahabe türbelerinin çevresindeki çok az sayıda gecekondu yıktırılabildi.

Ziyaretçileri rahatsız eden kötü kokuların yükseldiği ahırların yıktırılmaması vatandaşların tepkisini çekti. Geri dönüşüm projeleri TOKİ, çevrenin temizlenmesi için gecekondu sahiplerine Çölgüzeli bölgesinde yaptırdığı konutları yüzde 20 indirimli veriyor. Gecekondu değerini de konuttan düşürerek ödeme planı çıkartıyor.

TOKİ'nin bu teklifini kabul eden bazı gecekondu sahipleri bölgeyi boşaltı. Ancak çok sayıda gecekondu sahibi, belediyenin enkaz temizleme parasını bile kendilerinden aldığını belirterek, bölgeyi boşaltmaya yanaşmıyor. Bazı gecekondu sahipleri ise TOKİ'nin evlerine biçtiği değerin önemli bir kısmını belediyenin kestiğini belirterek evlerinden çıkmak istemediklerini dile getiriyor. Vatandaşlar, ise kentsel dönüşüm projesinin bir an önce hayata geçirilerek ahırların yıktırılmasını istiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi