Görüş Bildir

...Ve tarım fuarı!

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kentin önemli bir hayvancılık potansiyeline sahip olduğunu öne sürerek, "Diyarbakır'ın hayvancılık potansiyeline baktığımızda 375 bin büyük baş hayvan varlığını görüyoruz. 1 milyon 223 bin de küçük baş hayvan varlığı var" dedi.

...Ve tarım fuarı!

 Diyarbakır’da Ortadoğu Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışını yapan Vali Hüseyin Aksoy, kentin önemli bir hayvancılık potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Vali Aksoy, "Diyarbakır'ın hayvancılık potansiyeline baktığımızda 375 bin büyük baş hayvan varlığını görüyoruz. 1 milyon 223 bin de küçük baş hayvan varlığı var" dedi.

TARIM FUARI AÇILIŞI                                       

>TÜYAP'ın 7'inci Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Açılış törenine Gıda, Tarım Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fırat Anlı, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, DİGİKAD Başkanı Gülşen Duran, kamu kurum ve kuruluşlarını yetkilileri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

>Diyarbakır Vali Aksoy, Tarım ve hayvancılığın Diyarbakır için önem arz eden ve en başta gelen sektörlerden biri olduğunu söyledi.

>Tarımsal potansiyeli çok yüksek olan Diyarbakır'da 40 bin çiftçinin bulunduğunu dile getiren Aksoy, Türkiye'nin en önemli kalkınma projeleri arasında yer alan GAP Eylem Planı kapsamında Diyarbakır'da çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti.

>YAPIMI SÜREN BARAJLAR                                        

>"Yapımı süren Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla 235 bin hektarlık alan sulu tarıma açılacak" ifadesini kullanan Aksoy, şöyle dedi:

>"305 bin ek istihdam kazanılmış olacak. Silvan Barajı'nın yatırım tutarı 6.8 milyardır. Buna benzer birçok proje Diyarbakır genelinde yürütülmekte ve kentin tarımsal ve hayvancılık potansiyelini daha iyi bir noktaya taşıma adına gayretlerimiz süratle devam etmektedir. Fuarların sadece belirli sektörün tanıtımının ötesinde kentin sosyal ve ekonomik yaşamına da büyük katkısı var. Bu anlamda fuar Diyarbakırımızın gelişmesine önemli bir katkı sunacak."

>ARZU TÜRKİYE İYİ YERDE

>Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da olağanüstü hal uygulamasının olduğu dönemde açılan fuarın çok önemli aşamalar kaydettiğini söyledi.

>Ülkede yaşanan inkar ve ret politikalarının ardından günümüzde insanların kürsüden istediği dilden hitap edebildiğini dile getiren Arzu, şöyle konuştu:

>"1990'lı yılların sonunda bu arsayı bankadan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) kefil olarak borçla aldık. Daha sonra üniversite, belediye ve diğer sivil toplum kuruluşlarla geliştirdik. Olağanüstü hal döneminde buraya gelen insanlara 3-4 dilde 'hoş geldiniz' dedik. Çözüm süreciyle çok şükür kürsüye çıkan her kardeşimiz istediği dilde hitap ediyor. Gelinen nokta çok önemli, biz o dönemler, DTSO olarak bu fuarın eş zamanlı Erbil'de yapılmasıyla ilgili girişimlerimiz oldu. Türkiye gerçekten çok iyi yere geldi. "

>"DEZAVANTAJI, AVANTAJA ÇEVİRDİK"

>Törende yapılan açılış konuşmalarının ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, artık bazı şeylerin yaşama geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bu coğrafyada o kadar çok şey konuştuk ki, konuştuğumuz şeylerin en azından bir bölümünü artık pratiğe dönüştürmemiz lazım. 7’nci kezdir fuarımız yapılıyor ve artık kurumsallaştı. İnşallah 17’inci 27’inci fuarlarımızı yapar ve uluslararası fuar haline geliriz. Ama geçen bir yılın muhasebesini yapmak için fuarlar belki bir ölçü olabilir. Bu geçen bir yılda biz ne yaşadık? Bir yanı başımızda büyük bir yangın çıktı. Suriye’de, Irak’ta halen söndürülememiş bir yangın var. Bunun çiftçimizi etkilememesi mümkün değil. Bu bir dezavantajdı ancak bunu bir avantaja çevirdik" dedi.

>"BÜYÜK BİR FIRSAT KAPIMIZDA DURUYOR"

>İster Şengal’de, ister Kerkük’te ister de Afrin’de olsun yeniden tarımın, hayvancılığın ve üretimin olması için herkesin aynı motivasyonla yaklaşması gerektiğine işaret eden Anlı, şunları kaydetti:

>"Bizim için düne kadar risk oluşturan dezavantajlı başlıkları lehimize dönüştürmek için büyük bir fırsat kapımızda duruyor. Şu an burada hepimiz farkındayız ki bir istikrar havası var. Her şeye rağmen, bütün olumsuzluklara rağmen yürütülen bir barış ve çözüm sürecinin getirdiği pozitif atmosferden hepimiz istifade ediyoruz. Bunu kalıcılaştırmak için herkesin canla başla çalışması lazım. Üretim de, gelişim de ve ekonomik refah da buralardan geçecek."

>Anlı, siyasi partilerin milletvekili adaylarına da vurgu yaparak, "Son olarak bizler yerel yönetimler olarak siyasetten uzak durmaya çalışıyoruz ancak bugün partilerin aday listeleri açıklanıyor. Diyarbakırlılar olarak biz de şunu ifade etmek istiyoruz; barış sürecine, Kürt meselesinin demokratik çözümüne, barışa ve kardeşliğe vesile olacak hayırlı isimlerin tespit edilmesini diliyoruz" diye konuştu.

>Daha sonra protokol ve beraberindekiler fuar alını gezerek katılımcılarla sohbet etti. Fuar 11 Nisan'a kadar açık kalacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi