Görüş Bildir

Yasağın ardından Sur ilçesi harabeye döndü

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının 9’uncu gününde kaldırılması ile birlikte ilçede yaşanan büyük tahribat gün yüzüne çıktı. Yasağın kaldırıldığı Sur’da, olası bir duruma karşı abluka sürüyor. İlçeye giriş ve çıkışlar kontrollü yapılıyor.

Yasağın ardından Sur ilçesi harabeye döndü

Birçok ev ve işyerinin zarar gördüğü çatışmalarda ilçe harabe kente, tarihi Kurşunlu Cami ise küle döndü. Sadece caminin içerisinde bulunan Kur’an-ı Kerim’lerin zarar görmediği görüldü. Sokakların mermi kovanlarından geçilmediği ilçede, bazı apartmanların son katlarında bulunan daireler bile zarar gördü.

Diyarbakır’ın merkez 4 ilçesinden biri olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Surlar ile çok sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındıran Sur ilçesinde 2 Aralık’ta ilan edilen son sokağa çıkma yasağı dün gece kaldırıldı. İlçede, yasak süresince şiddetli çatışmalar yaşandı. Gece ve gündüz süren çatışmalara başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden sevk edilen çok sayıda özel harekat ve terörle mücadele polisi katıldı. Çatışmalara, helikopterler de havadan destek verdi. 9 gün süren çatışmalarda, 2 polis şehit oldu, 13 polis ise yaralandı. İlçede, resmi olmayan bilgilere göre, 31 PKK’lı da öldürüldü.

HARABE KENTE DÖNÜŞTÜ

Çatışmalarda en büyük zararı vatandaşlar ve ilçenin tarihi dokusu gördü. Yasağın kaldırıldığı ancak olası bir duruma karşı ablukanın sürdüğü ve giriş-çıkışların kontrollü yapıldığı ilçede yaşayan binlerce vatandaş evlerini terk ederek, yakınlarının yanına yerleşmek durumunda kaldı. Sokakların boş kovanlardan geçilmediği ilçede birçok ev ve iş yeri zarar gördü. Harabe kente dönüşen ilçedeki bazı evlerin duvarlarına yüzlerce merminin isabet ettiği görüldü. Çatışmalarda, ilçedeki apartmanların son katlarında bulunan evler bile zarar gördü.

KURŞUNLU CAMİ KÜL OLDU

Geçtiğimiz günlerde yangın çıkan ve 6 saat 40 dakika müdahale edilemeyen tarihi Kurşunlu Camii de ilçedeki çatışmalarda en çok zarar gören yerlerden oldu. Yapıldığı tarihi taşların yangın nedeniyle karardığı cami küle dönerken, bazı duvarları yıkıldı. Cami, içerisinde bulunan Kur’an-ı Kerimler hariç, tavanından yerine kadar her yerin yangından etkilendiği görüldü. Camiinin avlusunda PKK’lılar tarafından kurulan mevziler de dikkat çekti.

“HÜKÜMET BUNU YAPMAYA MECBUR”

İlçede ikamet eden ve 9 gün boyunca yaşanan şiddetli çatışmalara an ve an tanık olan vatandaşlardan Sultan Karaşin, çok zor durumda olduklarını ve ne yapacaklarını bilmediklerini belirterek, “Bu böyle gitmez. Her iki tarafa da sesleniyorum. Artık yeter. Hükümet böyle yapmaya mecbur. Ancak diğerleri mecbur değil. 3 oğlum var, 3’ü de çalışmıyor. Nereye gideyim ben. Her yer karma karışık” dedi.

“İŞ YERİMİN KEPENKLERİNİ KIRMIŞLAR”

10 gündür bölgelerine gelemediklerini ve iş yerlerini açamadıklarını anlatan esnaf Yusuf Özkul ise “Bugün iş yerimi açmak için geldim. Ancak geldiğimde açık olduğunu gördüm. Kepenkler kırılmış, dışarıda ve içeride olan kamera ve alarm ünitesi içeriden çıkarılmış. Bundan dolayı mağduruz. Bu terörün bitirilmesini istiyoruz. Başbakan ve cumhurbaşkanımızdan bunun bitirilmesi istiyoruz. Yeter artık diyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi