Yok mu buna dur diyecek?

Diyarbakır’ın merkez ilçesi Kayapınar’a bağlı Gözeli mevkisinde bulunan fabrikaların zehirli atıkları yıllardır 20’den fazla köyün kullandığı dereye akıyor.

Yok mu buna dur diyecek?

Saffet AZBAY-Fırat AVCIL

Diyarbakır’da fabrika atıklarının karıştığı dereden gerek içme suyu gerekse tarımsal sulama bakımından yararlanan köylerde yaşayan vatandaşlar, bu soruna 18 yıldır duyarsız kalan yetkililere kızgın.

Merkez Kayapınar İlçesi’ne bağlı Çiftlik, Yeşildallı, Topyolu, Ağaç Geçit, Yemişalan ve Batıçanakçı köylerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 köy yıllardır dere yatağına karışan fabrika atıkları nedeniyle zarar görüyor. Köylerin bir kısmının içme suyu, tamamına yakının da arazi sulama, meyve ve sebze yetiştirme, hayvanlarına su içirme gibi alanlarda yararlandığı Dehlahavar Deresi’ne, Gözeli mevkisinde bulunan 30’a yakın fabrikadan gelen atıklar karışıyor. Bugüne kadar başvurdukları hiçbir kurumdan olumlu yanıt alamadıklarını belirten köylüler adeta isyan etti.

‘İNSANLAR TEHDİT ALTINDA’

Binlerce insanın bu şekilde ölüme terk edildiğini belirten Çiftlik Köyü Muhtarı Hüsnü Cemal Kulu,1994’ten beri devam eden sorunla ilgili çok mağdur olduklarını söyledi. Kulu, ”Fabrikalardan gelen atıklar olduğu gibi bu dereye akıyor. Bu dere de daha sonra Dicle nehrine karışıyor. Yani sadece buradaki köyler değil Dicle kenarındaki tüm yerleşim yerleri farkında olmadan bu zehiri kapıyor. Ağaçlar kurumuş durumda. Derede daha önce balıklar vardı, şimdi canlı kalmadı. Yıllardır hayvanlarımız telef oluyor. Buradaki suyu içme suyu olarak kullanan köyler var. Sebze,meyve ve pamuk gibi ürünleri yetiştirirken bu sudan başka alternatifimiz yok. Devlet bizi açıkça ölüme terk etmiş durumda. “ dedi.

‘DEVLET NEDEN BİZİ GÖRMÜYOR?

Bugüne kadar çalmadık kapı bırakmadıklarını anlatan Hüsnü Cemal Kulu,Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün yaptığı su ve toprak analizlerinde sonuçlar olumsuz çıkmasına rağmen devletin önleyici tedbir almamasının düşündürücü olduğunu kaydetti. Kulu,”Valiliğe, belediyelere, Sağlık İl Müdürlüğü’ne, Hıfzısıha Müdürlüğü’ne,Çevre ve Orman Müdürlüğü’ne yani aklınıza gelebilecek her kuruma başvurduk. 100’den fazla dilekçemiz var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün su ve toprakla ilgili raporu var. Suyun, atıklardan dolayı insan ve hayvanlar için zehirli hale geldiği, bu topraklarda yapılacak ekimlerin yıllarca verim veremeyeceği belirtiliyor. Bu analizlerin raporu DSİ Bölge Müdürlüğü’ne verildi. Maalesef kimse bir şey yapmadı. Son olarak Başbakanlık BİMER’e şikayette bulunduk. Yeter artık diyoruz. Biri bu skandala son versin. Bu atıklar yüzünden hayatımız zehir oldu. Her gün korku içinde yaşıyoruz. Geleceğimz de büyük tehdit altındadır.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler