Görüş Bildir

Ziya Gökalp müzesi restore edildi

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 2014'te PKK'lı teröristlerce yakılan Ziya Gökalp Müzesi restore edildi.

Ziya Gökalp müzesi restore edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan protokol kapsamındaki çalışmalar sonucunda, Ziya Gökalp Mahallesi Gökalp Sokak'ta bulunan 2 katlı müze restore edildi.

Vali Hüseyin Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin kentin önemli eserleri arasında yer aldığını söyledi. 2014'te yaşanan terör olaylarında Ziya Gökalp Müze binasının uğradığı saldırı dolayısıyla kullanılamaz hale geldiğini anımsatan Aksoy, "Müzemizin tekrar halkımızın ziyaretine açılabilmesi için TÜRSAB restorasyonu üstlendi. Ziya Gökalp Müzesi, restorasyon çalışmaları tamamlanarak Diyarbakır Müze Müdürlüğüne teslim edildi ancak müzede teşhir çalışmaları devam etmektedir." dedi.

1 MİLYON 800 BİN LİRA HARCANDI

TÜRSAB Kültürel Miras Projeleri Direktörü Köyüm Özyüksel de kullanılamaz hale gelen tescilli yapının restorasyon uygulamalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol doğrultusunda TÜRSAB sponsorluğunda gerçekleştirildiğini aktardı.

Ziya Gökalp Müzesi'nin Diyarbakır'a özgü örnek binalardan olduğuna dikkati çeken Özyüksel, şöyle devam etti:

"Binanın restorasyonu projeye uygun şekilde gerçekleştirdik. Olaylar sırasında yanmış olan çatı yeniden yapıldı. Binanın bodrumundaki kolonlar güçlendirildi. Elektrik ve mekanik uygulamaları yapıldı. Yangın algılama başta olmak üzere geniş kapsamlı güvenlik sistemi kuruldu. Müze binası, en son teknoloji ile donatılmış şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığına teslim edildi."

Restorasyonun maliyetinin bir milyon 814 bin lira olduğuna işaret eden Özyüksel, 180 günde çalışmaları tamamladıklarını anlattı.

Özyüksel, TÜRSAB olarak kültürel mirasın korunması ve turizm yoluyla doğru şekilde yaşatılması konusunda öncü bir kuruluş olduklarını dile getirerek "Projeleri, profesyonel ekiple gerçekleştiriyoruz. Ziya Gökalp Müzesi restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimlerce kontrol edildi ve onaylandı." dedi.

ZİYA GÖKALP'İN DOĞDUĞU EV 

Ünlü fikir ve siyaset adamı, şair ve yazar Ziya Gökalp'in 23 Mart 1876'da Diyarbakır'da doğduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilen ev, 23 Mart 1956'da bin 79 kitap ve 15 etnografik eser ile Ziya Gökalp Müzesi olarak açılmıştı. Müze 2012'de Bakanlık ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İl Özel İdaresince sağlanan destekle 591 bin 490 lira bütçeyle kapsamlı bir onarımdan geçirilmişti.

Diyarbakır’ın tipik sivil mimari örneklerinden olan Ziya Gökalp Müzesi, 19. yüzyıl başında siyah bazalt taşı kullanılarak inşa edilmiş, 2 katlı ev, iç avlunun etrafında birleşen haremlik ve selamlık dairelerinden oluşuyor.

2014'teki izinsiz gösterilerde ateşe verilen müzede 15 etnografik eserden 9'unun yakıldığı veya kaybolduğu tespit edilmişti. Müzedeki yangının sıçraması sonucu tarihi mekanlarda faaliyet yürüten Sur Belediyesine ait Gençlik Merkezi ve Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) ile çevredeki bazı evlerde de hasar meydana gelmişti.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi