Görüş Bildir

Savaş Kapıda!

Suriye'nin İdlib kentinde terör örgütü Heyeti Tahriri Şam (HTŞ) kontrolündeki bazı bölgelere dün hava saldırıları düzenlendi. Saldırı üzerine Türkiye sınırındaki güvenlik önlemleri artırıldı.

Savaş Kapıda!

İdlib'in Cisir Şugur ilçesine bağlı Şagar kasabası ile Basnakol köyü arasındaki ve Türkmen Dağı'ndeki ormanlık alanlara öğle saatlerinde hava saldırısı düzenlendi. Hangi ulusa ait olduğu henüz net olarak bilinmeyen uçakların sortileriyle vurulan bölgelerden duman yükseldi.

Rus Hava Kuvvetleri, İdlib vilayeti sınırları içindeki bir çok bölgeye hava saldırısı düzenledi. Saldırılar 22 günlük aranın ardından gerçekleşti.

Dijital bilgilendirme platformu Syria Live UA Map, saldırının İdlib'e bağlı Cisr Eş Şuğur ilçesinin kırsalında gerçekleştirildiği bilgisini geçti. Uçaklar, Suriye ordusunun hazırlık olarak iki haftadır top atışları ile vurduğu cihatçı noktaları hedef aldı.

Rus güçleri Cisr Eş Şuğur ilçe merkezinin kuzeyindeki Canudiye köyüne de iki hava saldırısı düzenledi. Bölgedeki kaynakların aktardığı bilgilere göre Gab Ovası'nda Sirmaniye, Zeyzun ve Cadraya köyleri arasında yer alan bölgeye 10'dan fazla bomba atıldı.

OPERASYON BÖLGESİ

Gazeteci Hasan Sivri, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu noktada özellikle Uygur cihatçılar, Çeçenler ve diğer Kaideciler var. Yani Rusya ve Çin'in hedefindeki ana cihatçı unsurlar" dedi. Cisr Eş Şuğur, İdlib kent merkezinin 31 kilometre güney batısında yer alıyor.

Saldırılarda ölü olup olmadığı ise henüz açıklanmadı. İdlib'in Cisir Şugur ilçesinin güneyinde ise bomba yüklü araç patlatıldı. Patlamada 2 kişi yaralandı.

MUHALİFLERİN CEPHESİ

Suriye'nin kuzeybatısında, askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti. Ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

SURİYE ORDUSU DA VURMAYA BAŞLADI

Suriye ordusu da İdlib'i zaman zaman havadan vuruyor. Esad rejimine bağlı Suriye ordusu aralıklarla İdlib'i topçu ateşiyle de hedef alıyor.

İDLİB'DE 4 MİLYON SİVİL VAR

İdlib, kuzeyinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesine, batısında Yayladağı, Güveççi'ye komşu. Bölge, savaşın çıktığı 2011'de Türkiye'ye ilk sivil göçün yaşandığı ve yabancı savaşçıların da Suriye'ye en fazla geçiş yaptığı yerdi.

Birleşmiş Milletler geçtiğimiz gün İdlib'deki sivillerin durumu ile ilgili endişelerini dile getirmişti. Uluslararası kamuoyu yeni göç dalgası konusunda endişelerini her fırsatta dile getirdi.

TÜRKİYE SINIRDA ÖNLEMLERİNİ ARTIRIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib'e yönelik müdahaleye karşı sınır hattındaki güvenlik önlemlerini arttırıyor. Teyakkuz haline geçen TSK, İblib'e komşu Hatay'ın sınır hattına birçok bölgeden askeri araç ve personel takviyesi yapıyor. Sınır hattında gönderilen zırhlı paletli silahlar arasında modernize edilen M-60 tankları da yer alıyor. Özel klimayla donatılan ve bölge koşullarına uygun M-60 tanklarında, göç durumunu gözetleyebilen yakın mesafe gözetleme sistemi de yer alıyor. Füzelere karşı lazer uyarı sistemi, 12.7 milimetre SARP uzaktan kumanda edilen silah sistemi, ASELSAN sürücü görüş sistemi ve zırhı güçlendiren koruma astarına da sahip olan tanklar, sınır hattında etkin görev yapıyor.

İdlib'e müdahale sonrası Türkiye'ye gelebilecek göç dalgası için de Suriye topraklarında kurulan Atme kampı hazır hale getirildi. TSK'nın İdlib'i çevreleyen 12 gözlem noktası da beton bariyerler ve ateş destek vasıtalarıyla güçlendirildi.

MÜZAKERELER SÜRÜYORDU

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, geçen hafta yaptığı açıklamada "Rusya ordusunun İdlib’deki silahlı grupların liderleriyle barış anlaşması için görüşme yaptıklarını" açıklamıştı. Şoygu, bu görüşmelerin Suriye’nin Doğu Guta ve Dera gibi bölgelerindeki anlaşmalara benzer bir barışçıl sonuç almayı amaçladığını söylemişti.

TRUMP: İNSANLIK TRAJEDİSİNE İZİN VERMEYİN

ABD Başkanı Donald Trump Suriye ve müttefikleri Rusya ile İran'ı dün attığı bir tweetle uyarmıştı Amerikalı lider, Şam yönetiminden İdlib'e "düşünmeden" saldırmamasını istemişti. Moskova ve Tahran yönetimlerini de uyaran Trump, insanlık trajedisi yaşanmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtmişti.

ABD Başkanı paylaşımında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Suriye Başkanı Beşşar Esad İdlib şehrine düşünmeden saldırmamalı. Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüzbinlerce insan ölebilir. Bunun olmasına müsaade etmeyin.”

RUSYA'DAN DONANMA SEVKİYATI

İdlib operasyonuna Rusya Hava Kuvvetleri'nin bombardımanla destek vermesine kesin gözüyle bakılıyordu. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya'nın Akdeniz'de şu anda 9 savaş gemisiyle 2 denizaltına sahip olduğunu söylemişti. Bakanlık yetkilileri, Rusya'nın ilerleyen günlerde Akdeniz'e daha fazla gemi göndermeyi planladığını ifade ederken “Kalibar” füzeleriyle donatılmış 3 savaş gemisinin Şam rejiminin operasyon başlatması beklenen İdlib harekatına destek vereceği iddia edilmişti.

Vurucu güç olarak tanımlanan Rus filosunda kruvazör Marşal Ustinov, büyük mayın gemisi Severomorsk, firkateyn Admiral Grigoreviç, devriye gemisi Pıtliviy, Admiral Essen ve Admiral Makarov, güdümlü füze gemisi Grad Sviyajsk, Veliki Ustyug ve Vişniy Voloçok da bulunuyor. Bölgedeki savaş gemilerine ayrıca iki denizaltı “Velikiy Novgorod” ile “Kolpino” destek veriyor. Önümüzdeki günlerde 3 savaş gemisinin daha Akdeniz'e inerek Suriye kıyılarındaki savaş gemisi sayısının 12'yi bulacağı belirtildi.

'ABD HER AN VURABİLİR' İDDİASI

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Sözcüsü İgor Konaşenkov geçen hafta yaptığı açıklamada, Akdeniz'deki ABD gemilerinin Suriye'yi her an vurabileceğini söylemişti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov basına yaptığı bir açıklamada ABD'nin Akdeniz'deki gemilerinde çok sayıda Tomahawk tipi füze taşıdığını ve bu füzeler ile her an Suriye'yi vurabileceğini iddia etmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi