İran fena karıştı

İran’da akaryakıta yapılan zam sonrasında başlayan protestolar devam ediyor. 1 polisin hayatını kaybettiği protestolara ilişkin İran dini lideri Ali Hamaney, “İnsanların talepleri karşılanmalı” dedi.

İran fena karıştı

İran'ın Kirmanşah Eyaleti Emniyet Müdürü Ali Ekber Cavidan, benzin zammı protestolarında bir emniyet görevlisinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) konuşan Cavidan, "Kirmanşah kentinde dünkü gösterilerde bir grup silahlı eylemci Elaheye-24 Karakolu'nu ele geçirmek amacıyla saldırı düzenlemiş, çıkan çatışmada İyrec Cevahiri adındaki polis yaralanmıştı." dedi.

Cavidan, Binbaşı polis memuru Cevahiri'nin kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini ifade etti.

GÖSTERİLEDE POLİS ÖLDÜRÜLDÜ

İran Ulusal Petrol Ürünleri Dağıtım Şirketinin daha önce yaptığı açıklamaya göre, devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene (75 kuruş) yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene (1,5 lira) çıkartılmıştı. Tahran, Tebriz, Meşhed, Ahvaz, İsfahan, Yezd, Kirman ve Kereç gibi birçok kentte benzin zammı protestoları cuma günü başladı.

İran’ın Tahran merkezli haber ajansı Mehr’in haberine göre Hamaney, “Yetkililer, insanların bu plana dair endişelerini gidermek için tüm kaynaklarını kullanmalı. Ben bu alanda uzman değilim, ancak yürütme, yargı ve yasama organı başkanlarının, uzmanların çalışmalarına dayanarak aldığı karar uygulanmalı” ifadelerini kullandı. Hamaney’in ayrıca, protestocuların kamu mallarını ateşe vermelerine ilişkin, “Kamu mallarını ateşe vermek vatandaşların işi değil, fitnecilerin işi. İran düşmanları bu tür tahripler ile gerginliği destekliyor ve şu anda da bununla meşgul“ dedi.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR

Akaryakıta yapılan zam sonrası başkent Tahran başta olmak üzere, Ahvaz, Hürremşehr, Bircend, Meşhed, Sircan, Geçsaran, Bender Abbas, İsfahan, Şiraz, Tebriz ve Kirmanşah şehirlerinde de vatandaşlar protestolar düzenleyip, yapılan zamma tepki gösterdi. Ülkenin güneydoğusundaki Sircan kentindeki eylemlerde, bazı göstericilerin bir benzin istasyonunu yakma girişimi sonrası patlak verilen gerilimde bir kişi öldü.

SABOTAJ YARISI YAPTI

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, Amerikan yaptırımlarının ardından benzin fiyatlarına yapılan zamma karşı çeşitli kentlerde patlak veren protestolara tepki gösterdi. Halkın bazı kesimlerinin zamdan endişe duyduğunu ancak şiddet içerikli eylemlerin ‘sabotaj’ olduğunu belirten Hameney, yaşananlardan ‘İslam Cumhuriyeti’nin muhaliflerini ve yabancı düşmanları’ sorumlu tuttu.

Hamaney devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, “Bazıları bu karar karşısında şüphesiz endişe duyuyor fakat sabotaj ve kundaklama eylemleri halkımız değil, holiganlar tarafından gerçekleştiriliyor. Karşı devrim ve İran’ın düşmanları sabotaj ile güvenlik ihlallerini her zaman destekledi ve bunu yapmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı. Hamaney, “Ne yazık ki bazı sorunlar yaşandı, bazı kişiler yaşamlarını yitirdi ve bazı merkezler hasar gördü” dedi.

Hamaney benzin fiyatlarındaki zamların uzman görüşlerine dayandığını ve uygulanması gerektiğini söylerken, yetkililere başka zamlar yapmama çağrısında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz