Görüş Bildir

ABD: YPG ile devam edeceğiz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PKK ve YPG'nin iki ayrı örgüt olduğunu, ABD'nin PKK'yı terörist örgüt olarak görmesine karşın, Suriye'nin kuzeyinde YPG ile işbirliğini sürdüreceklerini söyledi.

ABD: YPG ile devam edeceğiz

Başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlaya Toner, bir gazetecinin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (İKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin “PYD ve PKK tam olarak aynı şeydir" sözleriyle ilgili bir sorusuna, Toner, “PKK'nın yabancı terör örgütü olduğu yönündeki politikamızın arkasındayız. Bunu geçtiğimiz aylarda da belirttik. Türk vatandaşlarına yönelik düzenlediği terör saldırılarını kınıyoruz. PYD ya da YPG ile Suriye'nin bazı bölgelerinde, İŞİD'e karşı savaşan ve kontrol ettiği bölgelerden çıkmaya zorlayan birçok grupla çalıştığımız gibi çalışıyoruz. “şeklinde yanıt verdi.

"PYD'NİN YARI ÖZERKLİK YÖNÜNDEKİ GİRİŞİMLERİNİ DESTEKLEMİYORUZ"

PYD'yi desteklemelerine karşın, aralarında görüş ayrılıkları bulunduğunu da belirten Toner, PYD'nin yarı özerklik yönündeki girişimlerini desteklemediklerini söyledi. PKK ve PYD konusunda Türk yetkililerin de tepkilerini dile getirdiğine değinen Toner, “Ancak hala bu iki grubun farklı olduğunu düşünüyoruz. Türk yetkililerin bu konuda bize ilettikleri kaygılara saygı duyduğumuz gibi Barzani'nin de fikirlerine saygı duyuyoruz" diye konuştu.

Mark Toner, başka bir soru üzerine Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarında yaşamını yitirenlerin anısına ABD'de bayrakların yarıya indirilmesinin yaş ve saygı işareti olduğunu, ancak öteki ülkeler için aynı uygulamanın yapılmamasının saygısızlık olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

Konuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Toner, “Bu kararın Beyaz Saray tarafından, üst düzey yetkililer tarafından alındığını sanıyorum. Bu konuda bir kriter olduğunu düşünmüyorum. Bu bir yaş ve saygı göstergesidir. Hangi durumlarda bu uygulamanın yapıldığına ilişkin kriterler hakkında bir şey diyemeyeceğim “dedi.

Toner, İstanbul Beyoğlu'nda düzenlenen ve 4 kişinin ölümü, çok sayıda kişinin yaralanması ile sonuçlanan terör saldırısını da kınadıklarını, bu olay için bayrakların yarıya indirilmemesinin saygısızlık olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Mark Toner, Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine hapisten çıkarılan gazeteciler Can Dündar ve Ethem Gül'le ilgili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yerel mahkemeye “karara karşı direnme çağrısı" yapması ile ilgili bir soruyu da yanıtladı. Toner. “Davayı tabii ki izlemekteyiz. Bu özel durumla ve söz konusu gazetecilerle ilgili düşüncelerimizi, Türk hükümetinin temel özgürlüklerden biri olan basın özgürlüğüne yönelik tutumuna ilişkin endişelerimiz daha önce de açıkladık. Türk yetkililere çağrımız yineliyoruz. Tüm bireyler ve için de basının da olduğu kuruluşlar, kendi işlerini yapmakta ve düşüncelerini açıklamakta, eleştirmekte özgürdür. Bu Türkiye'nin anayasası tarafından da güvenceye alınmıştır. Davayı izlemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Toner, Miami Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra, kara para aklama, dolandırıcılık ve İran'a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Reza Zarrab konusunda “Türk hükümetinin ABD ile temasa geçip geçmediği" sorusuna verdiği yanıtta, konudan bilgisi olmadığını ancak araştıracağını söyledi.

Son günlerde yayılan terör olayları nedeniyle, Amerikan vatandaşlarına, Ankara, İstanbul ve Brüksel'e yönelik seyahat uyarısı yaptıklarına da değinen Toner, “Belirgin bir tehdit yok, ancak seyahat uyarısı İŞİD, El Kaide ve öteki terör örgütlerinin yakında saldırılar planladığına ilişkin son bilgilerin değerlendirilmesi kaynaklı. Gördüğümüz gibi bu saldırılar, turistik yerleri, spor etkinliklerini, otelleri, lokantaları hedef alabiliyor. Belirgin bir tehdide ilişkin bilgimiz yok, ki bilseydik bunu paylaşmak yasal yükümlülüğünüz olurdu" dedi.

DHA

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi